Læsetid: 3 min.

Systemfejl

Med sin nye film, science fiction-thrilleren ’Minority Report’, prøver Steven Spielberg at redefinere den amerikanske mainstreamfilm
9. august 2002

(2. sektion)

Ny film
»I’ve seen the future, brother: it is murder.« Leonard Cohen, The Future
En fremtid uden mord - det lyder som et tiltalende perspektiv, og præcis hvad USA’s hovedstad, Washington, i 2054 har at byde på i Steven Spielbergs Minority Report. En alt andet end blankpoleret science fiction-thriller, som i stil med film som Fight Club og The Matrix prøver at redefinere den amerikanske mainstream- og genrefilm.
Spielberg rejste for et par år siden til et for ham nyt og mørkere land med det tidligere Kubrick-projekt A.I. - Artificial Intelligence – nu er han rejst dertil igen, denne gang i selskab med SF-forfatteren Philip K. Dick, der har skrevet novellen bag Minority Report.
En myndig, velspillende Tom Cruise har hovedrollen som John Anderton, lederen af Washington-politiets autonome Førdrabs-afdeling, som takket være tre orakler placeret i en slags kunstigt fremkaldt koma kan forudse alle mord og dermed forhindre dem, lige inden de bliver begået.

På flugt fra fremtiden
Systemet, der er designet af Andertons mentor, Lamar Burgess (Max von Sydow med den rolige tyngde, som den svenske skuespiller som regel bringer med sig), er ufejlbarligt, og da Anderton en dag ser sig selv spejlet i oraklernes vision og sit navn på en af de trækugler, som efter en vision skæres og præges med offerets og gerningsmandens navne, tvinges han til at tage flugten med den ambitiøse FBI-agent Danny Witwer (Colin Farrell) lige i hælene.
Anderton nægter at se sin dystre fremtid i øjnene, og han kidnapper det mest talentfulde af de tre orakler, kvinden Agatha (Samantha Morton), for at finde ud af, hvorfor og hvem han snart vil myrde.
Det ligner et klassisk thrillerdilemma (om end et ganske sindrigt et af slagsen), men Spielberg bruger krimiintrigen som afsæt for en kompleks diskussion om det betimelige i at kunne forudse fremtiden og de moralske og etiske valg, det fører med sig, når man således sætter sig over loven.

Kan du se?
Minority Report handler også om at kunne se – og om at kunne stole på det, man ser.
I 2054 er øjnene et menneskes vigtigste identifikationsmiddel – øjenskannere findes overalt – og de bruges både som adgangstegn, personlig ID og af 3d-reklamer, der henvender sig til én personligt på gaden. »I de blindes land er den enøjede konge,« siger en dopedealer med udrevne øjne en sen aften til en stimulansafhængig Anderton, som har brug for klarsyn i form af neuorin-kapsler, der kan forstærke oplevelsen af de holografi-film af sin afdøde søn og tidligere kone, som han hver aften både lindrer og piner sig selv med derhjemme.
»Can you see,« spørger Agatha igen og igen – men kun langsomt dæmrer sandheden for Anderton.

Ikke fjern fremtid
Da Spielberg skulle i gang med Minority Report, hyrede han en række forskere, som kunne hjælpe ham med at kigge ind i fremtiden. Hvad er realistisk at støde på om 50 år, spurgte han.
Svarene kan man se i filmen, som byder på selvnavigerende biler, der kan køre op og ned ad husfacaderne, og computere med en tredimensionel brugerflade, som kan manipuleres iført specialhandsker og med indstuderede fagter – som en dirigent foran et hengivent orkester.
Spielbergs fremtid ligner vor tid, men er samtidig tilpas langt væk til, at teknologien har udviklet sig betydeligt – det er virkelig flot lavet og ganske troværdigt set med nutidige øjne.
Minority Report er en udfordrende og kuldslået fremtidsvision – ikke ulig Blade Runner, som også er baseret på en historie af Philip K. Dick – der begavet tackler eksistentielle og religiøse spørgsmål, og som iklædt thrillerens forførende gevandter og tilsat en masse velkore-ograferet action også sagtens kan ses for sine elementært spændende og visuelle kvaliteter.

*Minority Report. Instruktion: Steven Spielberg. Manuskript: Scott Frank og Jon Cohen. Amerikansk (Imperial og mange biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her