Læsetid: 2 min.

Terrorlove brugt mod student

Lemfældig omgang med ’potentielt’ bio-terrormateriale har givet en 26-årig universitetsstuderenede æren af at blive den første, som anklages efter den nye amerikanske anti-terrorlov
31. august 2002

Studiestart 2002

En universitetsstuderende fra Connecticut er som den første blevet anklaget efter de nye amerikanske antiterror-love for ikke tage ordentlig vare på potentielt bio-terror materiale.
Den amerikanske regering har rejst tiltale mod den 26-årige Tomas Foral for ulovligt at håndtere miltbrandinficeret ko-væv.
Siden miltbrandinficerede breve sidste efterår dræbte fem amerikanere og inficerede 18, har de amerikanske myndigheder været i højeste beredskab over for potentielle bio-terrorangreb.
Næsten hver dag har man et sted i USA måttet tage forholdsregler for nye potentielle angreb, sundhedsmyndighederne har panisk søgt at øge lagrene af miltbrandvacciner. og FBI har arbejdet på højtryk for at indkredse forbryderne eller forbryderen.
Detektiverne har længe koncentreret arbejdet om en formodet utilfreds videnskabsmand, der ønskede at hævne sig på samfundet, som på en eller anden måde havde behandlet ham/hende uretfærdigt.
De varmeste spor var breve sendt til nyhedsmedier i New York og Florida og til de højtstående demokratiske politikere senator Patrick Leahy og Tom Daschle. Brevene blev alle sendt fra byen Trenton i New Jersey 80 km sydvest for New York.

Kvaler i Storrs
Tomas Forals kvaler begyndte i universitetets patologilaboratorium i den lille by Storrs, Connecticut 280 km nordøst for Trenton, hvor han var specialestuderende.
Her hjalp han i oktober sidste år en instruktør med at rydde op i en vævsfryser i kælderen, der ikke virkede.
Foral opdagede en rusten metalbeholder mærket »anthrax« (miltbrand) med seks reagensglas, og efter råd fra instruktøren gemte han to af dem i en anden fryser.
100 km væk i byen Oxford var den ældre dame Ottilie Lundgren død som offer for et af pulverbrevene, og politiet var netop ved at undersøge omstændighederne, da de sidst i november modtog et anonymt tip om miltbrandglassene.
Man skal ikke have set mange amerikanske actionfilm for at forestille sig det syn, der mødte Foral den 27. november, da FBI kom og forsejlede dels laboratoriet og dels hans hjem, hvor de fotograferede og undersøgte alt.
Den uheldige specialestuderende er ikke omfattet af lovens undtagelse så som »at udføre god forskning« og risikerer op til 10 års fængsel. Han kan dog slippe med at gøre samfundstjeneste, hvis han opfører sig ordentligt og er behjælpelig i opklaringsarbejdet.
Foral er nedslået og dybt berørt af den uretfærdige behandling, men har ikke råd til at føre en sag.
Som medlem af National Guard, hvad der svarer til det danske Hjemmeværn, oplevede Foral at blive opholdt af FBI i flere timer efter en øvelse Caribien.

Kafkask
»Det er blevet helt Kafkask,« siger den tjekkisk fødte amerikanske statsborger til tidsskriftet Science.
»Mit navn optræder åbenbart allerede på FBI's lister.«
Også dekanen fra universitetet, Kirklyn Kerr, er rystet over lovens konsekvenser.
Kirkly Kerr mener ikke, at Tomas Foral havde nogen forbrydelse i baghovedet, da han gemte de to glas, men at han satte dem til side, fordi de muligvis kunne bruges til forskning.
Ligesom andre dekaner i landet frygter hun, at forskere og studerende på andre universiteter, hvor mange forskere ikke kender til lovene endnu, kan blive ramt af loven. Blandt universitetsledelserne frygter man, at en lang række forskningsprojekter ikke vil blive gennemført på grund af stramme sikkerhedsregler og risikoen for at komme at skulle igennem et hav af retssager.
Og ingen har lyst til at være den næste Josef K. eller Tomas Foral

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her