Læsetid: 3 min.

Tvind og Mugabe står last og brast

Tvind-koncernen har gode forbindelser til præsident Mugabe, hvis blodige jordreform Tvind-chef kalder ’forbavsende fredelig’
29. august 2002

Mens de fleste andre for længst har vendt Zimbabwes præsident Robert Mugabe ryggen, så arbejder Tvind-imperiet via organisationen Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF) stadigvæk gerne sammen med styret.
Til gengæld holder styret hånden over Tvind og lader en dør stå åben for den sigtede leder, Mogens Amdi Petersen.
Der har været venskab mellem Tvind og Robert Mugabe, lige siden Tvind-skolerne i 1970’erne støttede Mugabes kamp mod den britiske kolonimagt. I dag er deres forhold stadig godt, selv om Mugabe gennemtrumfer kaotiske og blodige jordreformer samt undertrykker en hver form for opposition med grove midler.
»Vi har altid haft et godt forhold til den zimbabwiske regering, og det har vi stadigvæk. Vi bliver respekteret for at arbejde ude blandt folk,« siger Ib Østergaard Hansen, der har arbejdet for Tvind i Zimbabwe i 22 år og i dag er formand for Ulandshjælp fra Folk til Folk i landet.

Amdi velkommen
Robert Mugabe har ved flere lejligheder vist sin velvilje over for UFF, som internationalt går under navnet Humana. I 1998 viste Mugabe UFF den store ære at møde op til indvielsen af UFF’s verdenshovedkvarter i Shamva nordøst for hovedstaden Harare. Her sagde Robert Mugabe indledningsvis:
»Fremad med ZANU! (regerings-pariet, red.) Fremad med HUMANA PEOPLE TO PEOPLE!«
Mugabe værdsætter angiveligt den sigtede Tvind-leder Mogens Amdi Petersen ret meget. I hvert fald har det været på tale, at Amdi kunne finde på at flygte til Zimbabwe og søge statsborgerskab der, fordi Mugabe vil tage imod med åbne arme. Amdi har omtalt verdenshovedkvarteret i Shamva som »sin afrikanske farm«, hvor han nød at se på vilde dyr bl.a. zebraer og giraffer.
Adspurgt om UFF giver direkte støtte til ZANU-PF siger Ib Ø. Hansen:
»I fjor betalte vi flyrejsen for nogle parlamentsmedlemmer fra ZANU-PF, så de kunne rejse til Danmark og komme i snak med den danske regering og andre interesserede. Men direkte støtte giver vi ikke.«
Ifølge flere kilder i Zimbabwe gør UFF ikke så meget væsen af sig. Men medlemmer af oppositionen ser i dag skeptisk på UFF som følge af det nære samarbejde med Mugabe-styret.
Ekspert i Zimbabwe og ekstern lektor ved København Universitets Center for Afrikastudier, Stig Jensen, siger:
»Som dansker er jeg ikke stolt af, at UFF støtter en diktator, som er ved at lave sit land om til en politistat. UFF’s støtte er dybt problematisk i forhold til demokratiseringsprocessen.«
Ud over farmen ved verdenshovedkvarteret driver UFF en anden farm kaldet Park Estate i Shamva, som ligger i Mashonaland Central Provinsen. De to farme er ikke som så mange andre i Zimbabwe blevet tvangseksproprieret og omfordelt til sorte bønder. På trods af den nære tilknytning til Mugabe-styret er UFF dog ikke gået fri af jordreformerne.

Ingen indflydelse
»Der er to af UFF’s farme, som er blevet eksproprieret. Det har vi ikke haft nogen indflydelse på,« siger Ib Ø. Hansen.
Han har stor forståelse for, at Mugabe-styret er i færd med den i udlandet så kritiserede omfordeling af den frugtbare jord.
»Man kunne have ønsket sig, at jordreformerne var kommet jævnt over de 22 år siden uafhængigheden i 1980 og ikke som en konfrontation. Men konfrontationen var uundgåelig.«
– Gør det ikke indtryk på dig, at jordreformen hidtil har kostet mindst 100 mennesker livet?
»Jordreformer er jo heller ikke foregået fredeligt andre steder. Tag f.eks. Indien eller i Danmark, hvor godsejere blev slået ihjel. Jeg kender ikke til nogen steder i verden, hvor der har været en fredelig omfordeling af jorden. Jeg er forbavset over, hvor fredeligt det foregår i det her land. Det billede, som males i pressen, er ikke det billede, man får her i det daglige,« siger Hansen, og fortsætter:
»Det er frygteligt, at folk bliver slået ihjel. Men de hvide farmere har ikke gjort det, de burde have gjort. Der kunne været gjort meget mere.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Winberg
  • David Zennaro
  • Oluf Husted
Erik Winberg, David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu