Læsetid: 2 min.

Ulv i fåre-klæder

Tiden læger ikke alle sår
30. august 2002

Lomborg
Hvem er ulven, når der råbes ulven kommer? I mine øjne er det et lille lam, der lyder navnet Lomborg. En ulv i fåreklæder. Bjørn Lomborg og Henrik Saxe fra Institut for Miljøvurdering deltager ikke på nogen måde i FN’s Verdenstopmøde om bæredygtig udvikling i Johannesburg. Alligevel føler de sig kaldet til, at slagte GEO3-rapporten, der danner grundlag for mødet.
Alle de kommentarer de to har til rapporten, er det modsatte af at råbe, ulven kommer. De siger i stedet, at vi kan sove trygt, at der intet vil ske os, hvis bare vi lukker øjnene. Naiviteten og modstanden mod realiteterne er overvældende.

Kæden hoppet af
Grundlæggende kritiserer Lomborg og Saxe, at der ikke er anvist løsninger i rapporten, at der ikke er en facitliste. Men det er der ikke, for tiden på verdenstopmødet skal bl.a. bruges til at pejle sig frem til nye indsatsområder. GEO3-rapporten er netop ikke en færdig køreplan, men et forsøg på at anskue fremtidens miljøudvikling. Resten er op til politiske sonderinger og beslutninger, og det er især her, at ikke mindst Lomborgs kæde er hoppet af. Lomborg bruger nemlig langt den største del af sine kræfter på politiske udmeldinger, frem for miljøobservationer, der kan danne grundlag for beslutninger. I stedet for at konkretisere og modbevise GEO3-rapporten, melder ’miljøpolitikerne’ Lomborg og Saxe offentligt ud med forsimplede hypoteser og fordomme.
Det betyder, at politikere og beslutningstagere ikke får et kvalificeret grundlag at opbygge holdninger ud fra. Vi får absolut ingen konkrete værktøjer, der kan danne grundlag for en konstant nuanceret debat om miljøproblemerne. Det vi får, er en absolut skepsis overfor Miljøinstituttets virke og ledelse.
Lomborg, som ikke har nogen miljømæssig baggrund for at bestride sit job, lægger en linje, der i den grad passer som fod i hose med regeringens. Og det stemmer jo særdeles godt overens med, at selv samme regering har håndplukket ham til jobbet.
Lomborg og Saxes udgangspunkt for at nedtone og afvise miljøproblemerne er baseret på, at det er langt vigtigere at helbrede end at forebygge. De læner sig op ad nye teknologier, der godt nok ikke er opfundet endnu, men de satser på det sker i løbet af 30 år! Ansvarsforflygtigelsen render hurtigere end en araberhingst kan galoppere. , men lader dem blot stå åbne og forbløde, hvis de ikke behandles.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu