Læsetid: 4 min.

Den umulige drøms liga

Landets næstbedste række er blevet attraktiv for forretningsfolk og gamle topspillere
5. august 2002

1. division
Det har aldrig været enkelt at drive professionel fodbold, slet ikke i andet geled.
Problemerne med bare at få forretningen til at løbe nogenlunde rundt er ikke isolerede til den danske 1. division, som hverken har tv-dækning eller fælles-sponsor som de 12 klubber i SAS Ligaen.
Det gav sidste uge nye eksempler på, da den italienske traditionsklub Fiorentina efter et år i serie B måtte er-klære sig konkurs, fordi en kapitalindsprøjtning på 22 millioner euro udeblev. I England tales der om konkurser på stribe, fordi 72 prof-klubber under Premier Lea-gue i torsdags tabte en erstatningssag til 178 millioner pund, godt to milliarder kroner, mod TV-selskaberne Granada og Carlton. De hæftede ikke for resten af den TV-kontrakt, som den konkurslukkede betalingskanal ITV Digital havde haft med klubberne i 1., 2. og 3. division.
Men ugen op til efterårs-premieren i den danske 1. division understregede også en anden, modsat rettet, tendens:
Det er i den næstbedste række, at de foretagsomme, formuende forretningsfolk og gamle topspillere – fodboldens entreprenører – omsætter deres fodboldinteresse i aktiv investering og indsats:
Malermester Filip West i Frem, Tom Mathiesen i FC Århus, Thomas Bill Rasmussen i B 1913, Preben Elkjær i B93 og senest den tidligere hovedaktionær i West Brom-wich Clive Stapleton, der har ladet otte-ti millioner kroner springe til Herfølge, er blot nogle af de nyeste klubejere i 1. division.
Forklaringen er ganske enkel, for som Preben Elkjær sagde efter han i vinter havde overtaget aktierne i B93’s 1. divisionshold og talentafdeling for et beløb, han selv antydede lå mellem en og halvanden million kroner:
»Vi kunne da godt have købt et Superliga-hold, men det havde kostet ti eller snarere tyve gange så meget.«
Så er forskellen på SAS Li-gaen og 1. division ligesom trukket op.

SAS Ligaen trækker
Det kan også illustreres på en anden måde:
Hvor Stapleton har puttet otte-ti millioner i Herfølge og Elkjær en del mindre i et slanket B93, så har udenlandsdanskeren Kurt Andersen angiveligt øget sin oprindelige investering på 13 millioner i AGF med ti millioner kroner.
Det siger en del om, hvorfor der satses så vildt på at blive i SAS Ligaen, og hvorfor det er undtagelsen, at en oprykker bliver hængende i den bedste liga mere end én sæson.
Den tredje sikre tendens i professionel fodbold er, at det altid bliver dyrere og tager længere tid at få succes, end de entreprenante folk udefra har kalkuleret med. Spørg bare Peter Schmeichel, der efter godt to år i sin gamle klub Hvidovre fik nok og trak sig ud. Den resultatløse og upopulære træner-manager Jan Sørensens afgang i sommerpausen, efterlod for 117. gang Hvidovre som en klub, der skal starte forfra. Meget sigende er det med den mand, der har spillet flest divisions-kampe, Michael Christensen, som (fortsat) direktør og den tidligere træner, John Sinding, som ulønnet manager og sportslig leder.
Det er ganske enkelt enormt krævende – økonomisk som tidsmæssigt – at
få banket en fodboldklub op fra næstbedste til bedste
niveau. Det er eks-borgmester Peter Brixtofte i Farum det mest skræmmende eksempel på.
Men ’den umulige drøm’, som Brøndby realiserede i 80’erne og FC København materialiserede i 90’erne, er også en enorm udfordring for mennesker, der har udrettet noget, men godt vil nå noget mere: Rig – og berømt, kunne man også sige.
Som sådan er 1. division i den sæson, der begyndte i weekenden, mere end nogensinde en kamp mellem de gamle klubber med nye klub-ejere som Herfølge, FC Århus, Frem, B 1913 og B93, gamle traditionsklubber med ondt i økonomien som Vejle, B 1909, Hvidovre og HIK, sammenlægninger som AC Horsens og FC Fredericia og opkomlinge som Skjold og Ølstykke, der er klubber med lokal forankring og ledelse.

Et kludetæppe
1. division er et kludetæppe. En farverig illustration af fodboldens tilstand under det nationale topniveau.
Her spiller eks-professionelle, småprofessionelle,
halvprofessionelle, amatører, talenter og miskendte genier mod hinanden.
Det er meget karakteristisk, at Frem sætter sin lid til, at den fra Portsmouth-hjemvendte, 34-årige Thomas Thøgersen skal skaffe Valby-klubben op i år. Og at Chris Hermansen, der aldrig slog igennem i Superligaen, scorer to mål i Herfølges premieresejr over Skjold, mens
lejesvenden, talentet Mads Westh, der var syvende angriber i FCK i foråret, scorede det sidste.
Derimod var det uventet, at oprykkeren Ølstykke med 4-3 slog FC Århus, hvor Flemming Povlsen er sportschef – og ambition og organisation følges ad.
Det er forudsigeligt, at kampråbet i 1. division er: Vi kommer op – i år. Man træner jo ikke fem, gange om ugen for at blive nummer to, som Ølstykkes træner Benny Johansen har sagt.
Ellers er den umulige drøms liga ganske uforudsigelig.

FAKTA
1. spillerunde
AC Horsens-HFK
Sønderjylland 2-2
Brønshøj-Vejle 0-1
Herfølge-Skjold 3-1
FC Aarhus-Ølstykke 3-4
Fredericia-B 1913 2-2
Randers Freja-B 1909 3-2
Hvidovre-HIK 2-1
B 93-Frem udsat

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her