Læsetid: 2 min.

Violer redder dagen

Når forelskelsen tager af, og hverdagen tager over, er det en god idé at huske på violsirup
7. august 2002

Hvorfor spiser man aldrig?
I alle forhold må man slå knuder på sig selv indimellem. Og efter den første forelskelse er det ikke sikkert, at man altid kurrer på tråden, tværtom kan sproget fra tid til anden blive harsk også elskende imellem.
Til sådanne situationer har Vorherre og Hedvig Catrine Wejer i en joint venture med Lolland-Falsters Stiftsmuseum tilvejebragt et universelt blødgøringsmiddel. Det befinder sig på side 88 i Hedvig Catrines Kaagebog til fruentimmernes nytte, der er en opskriftsamling fra 1763, der kan ses in natura på ovennævnte Stiftsmuseum, men tillige er befordret til trykken af Flints Forlag.
Alt man skal bruge er otte lod violer, kogende vand og sukker! Ganske vist er violerne uddøde for i år, men allerede i marts-april 2003 kan man intetanende slentre langs en grøftekant og pludselig få øjet strejfet af noget blåt. Så ved man, at der er bid. Og for nemheds skyld er de nævnte otte lod det samme som 128 gram.

Søger forliget
Altså, mens man går og syder indvendigt over den elskede, men alligevel gerne vil søge forlig, uden at være nødt til at indrømme, hvad det nu er, hun vil have en til at bekræfte netop denne dag, så plukker man i en medbragt pose 128 gram blomstrende violer.
Hjemme igen med blussende kinder hænger man den tunge vinterfrakke i garderoben sammen med halstørklædet, affører sig de tunge støvler og overhælder violerne med én pægl kogende vand. Det skal trække i 24 timer, så måske er det en god idé at gå i gang et par dage før, man bliver uvenner.
Massen sies gennem et klæde eller et kaffefilter og for hver del violsaft tilsættes to dele sukker. Hæld det i en kasserolle, som stilles i en større gryde med vand, der bringes i kog – et vandbad. Når sukkeret er smeltet sies violsaften igen som før – og når saften er klar, hældes den på tørre glas.
Voila – violsirup! Straks smelter alle tunge tanker og uoverlagte ord forsvinder fra hukommelsen, som om de aldrig var blevet udtalt. Skriv det op i din kalender for marts-april 2003 allerede nu: »Plukke 128 gram violer ...«
Nå ja, én pægl? Det er knap 2,5 dl.

*Dette er sidste ret på menuen i sommerserien med alternative bud til dagens spise

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her