Læsetid: 3 min.

Amdi: Jeg ser ikke mig selv som flygtning

Jeg har brugt hele mit liv på at få Lærergruppen til at rette sig efter loven, sagde Tvindlederen – men det hjalp ham ikke. Han forbliver varetægtsfængslet
27. september 2002

Der var fuldt hus, da Vestre Landsret i går skulle tage stilling til varetægtsfængsling af Mogens Amdi Petersen: Ud over et fyldigt pressekorps var også de øvrige seks sigtede fra Tvinds Lærergruppe mødt frem med deres advokater for at overvære retsmødet:
Kirsten Larsen, der går for at være Tvindlederens samlever, den tidligere formand for Tvinds Humanitære Fond, Poul Jørgensen, Ruth Sejerøe-Olsen, Marlene Gunst, Kirsten Fuglsbjerg og Bodil Ross Sørensen.
Større forbavselse vakte det, da den ottende sigtede i sagen, Steen Byrner, der ellers opholder sig i Equador, også mødte frem i landsrettens store sal. Han satte sig bag ved Amdi og i en pause fik han, ifølge Ritzau, et »varmt håndtryk« af Amdi. Måske fordi Steen Byrner i en erklæring, som han onsdag underskrev i retten i Vejle, påtager sig det fulde ansvar for de økonomiske transaktioner, der har fået politiet i Holstebro til at rejse sigtelse for underslæb og groft mandatsvig for 75 millioner kroner mod Tvinds Humanitære Fond.
Efter retsmødet, der varede fem timer, besluttede landsrettens tre dommere i enighed at stadfæste byrettens afgørelse for 15 dage siden: At der er risiko for at tro, at Mogens Amdi Petersen vil flygte ud af landet, hvis han bliver sat på fri fod. Tvindlederen skal derfor sidde varetægtsfængslet foreløbig frem til den 11. oktober.

Amdis forsvarstale
Under retsmødet nægtede Amdi at udtale sig til anklagemyndigheder, men inden dommerne trak sig tilbage, tog han ordet: »Lige pludselig midt i det hele er mit liv og virke blevet afbrudt af først en ransagning og derefter en fængsling i Los Angeles, som fandt sted midt i alt det, jeg var ved at lave. Jeg kan godt genkende noget af det, der er blevet læst op i dag. Jeg skriver selv mellem 5.000 og 10.000 sider om året. Det meste af det udkommer som bøger og noget af det som rådgivning. Det er det, der er mit arbejde«.
Den høje, radmagre mand, der med henvisning til et migræneanfald sad med mørke briller, forsøgte også at bortviske indtrykket af sig selv som den store guru. I stedet var han mere end slags seniorrådgiver, fortalte han dommerne:
»Hvis man tror, at jeg er en slags leder i et hierarkisk foretagende, så tager man virkelig fejl af de viljer, der findes blandt Lærergruppens medlemmer. Men i kraft af mit seniorat er min rådgivning søgt. Jeg ved ikke, om man kan sige eftersøgt, og det er den rådgivning, der er mit arbejde, og det betyder, at jeg bliver spurgt til råds, hvis der er særligt vigtige spørgsmål«.
»Jeg er dybt knyttet til hele Lærergruppen. Det ville være det samme som at afskrive mig fra Lærergruppens arbejde de sidste 30 år, hvis jeg gav mig til at flygte. Den etik, som Lærergruppen bygger på, rummer ikke mulighed for at sådan noget kan finde sted,« fortsatte han.
»Jeg har ingen forestilling om mig selv som flygtning. Der bliver ikke, kan ikke og vil ikke blive tale om at flygte for at unddrage sig straf for en påstået forbrydelse. Jeg har brugt hele mit liv på at puffe til Lærergruppen, så de holder sig inden for de gældende love både i Danmark og andre lande.«
Efter retsmødet og dommerens kendelse var Amdis forsvarer Anders Boelskifte »dybt skuffet«. Han føler sig overbevist om, at Amdi »ikke er nogen flugttype.« Advokaten vil nu søge tredje-instansbevilling, så Højesteret kan tage stilling til fængslingen.
I næste uge vil anklagemyndigheden offentliggøre et anklageskrift og rejse tiltale mod de sigtede. Først den 19. februar næste år vil sagen komme for retten, der har afsat 80 retsdage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu