Læsetid: 2 min.

Den arabiske selvransagelse

Den arabiske tv-kanal Al-Jazeera havde viet dagen i går til status over betydningen af 11. september, som ifølge kanalen har sat et skel mellem de arabiske regeringer og deres befolkninger
12. september 2002

Al-Jazeera
Den arabiske pendant til CNN, sattelit-kanalen Al-Jazeera, bragte i anledning af et-årsdagen for terrorangrebet en live debat med fire gæster om dagen, der rokkede verden.
Udsendelsen indledtes med en genudsendelse af de film-optagelser, som
kanalen har eneret på – tilmed den film, der blev vist i torsdags, hvor bin Laden påtager sig skylden for 11. september.

Et nyt skel
Det er tydeligt, at Al-Jazeera betragter konsekvenserne af 11. september som negative på den arabiske verden.
Det blev illustreret gennem fire reportager om henholdsvis det arabiske topmøde i Beirut, definitionen af terror i modstandskampen fra Palæstinenserne, Irak og de ustabile saudi-amerikanske forhold.
Al-Jazeera-kanalen konkluderede, at konsekvenserne af 11. september har sat et skel mellem de arabiske regeringer og deres befolkninger. De arabiske folk var vant til at høre patriotiske taler af deres ledere.
Nu er regeringerne endt i selvransagelse. De har blottet sig og erkendt deres begrænsninger. Her er det noget nyt, at Libyen, Syrien og Yemen har lovet bidrag til bekæmpelsen af terror, ganske vist nødtvunget af frygt for U.S.A.

Saudierne afviser aktion
I spørgsmålet om Saudi-Arabiens stadig dårligere forhold til U.S.A er det også en følge af 11. september, at USA. har anklaget saudierne for ikke at have været seriøse deltagere i deres jagt på terrorister.
Det er en kendsgerning, at de fleste aktører bag 11. september var af saudi-arabisk oprindelse. En anden årsag til den skumle stemning mellem de gamle venner er saudiernes afvisning af enhver amerikansk aktion mod Irak.
Alt dette resulterede i, at der er stemmer i den amerikanske kongres, som ønsker Saudi-Arabien delt i øst og vest. I øst, hvor oliekilderne ligger, vil der efter forslaget oprettes et amerikansk protektorat.
Al-Jazeera konkluderede, at der må sættes fokus på palæstinenserne som de største tabere efter den 11. september. De er de primære ofre for USA’s kamp mod terror.
Palæstinensernes modstandsorganisationer Hamas og Islamisk-Jihad defineres nu som mål for amerikanernes terrorbekæmpelse. I følge Al-Jazeera er det dårlige tider for frihedens ideologi, som USA. tidligere havde som vartegn.

*Fanar Ghali er tolk og freelanceskribent

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu