Læsetid: 2 min.

I audiens

Kongen af Barbaresco har besøgt København
20. september 2002

Til Næsen
Piemonte er en region i det nordlige Italien. Det er tågernes, de hvide trøflers og den lille, tykskallede Nebbiolo-drues land.
I modsætning til Toscana, Rom og Venedig er det ikke et sted, hvor turisterne står i kø. I mange år var det en lidt glemt landsdel, som i vinmæssig sammenhæng kun var kendt af en lille skare
entusiaster, der værdsatte nogle tanninrige, holdbare og lidt gammeldags vine i den betalelige prisklasse med navne som Barolo og Barbaresco. Alt det har nu forandret sig.
Det ville være en tilsnigelse at sige, at det er een mand, der har ændret Piemontes ry og bragt det op i vinens stjerneklasse. På den anden side ville det ikke være fuldstændig hen i tågerne. Den mand hedder Angelo Gaja, og han har tilnavnet Kongen af Barbaresco. Få nulevende vinfolk overgår hans ry.
I sidste uge var han i Danmark, og han ledede blandt andet på Restaurant Sommelier i København en smagning, som selv efter italiensk standard var særdeles ordrig. Vi, der deltog, fik foruden strålende vin også en grundig gennemgang af hans families historie, hans børns og kones vaner og en lyrisk lobhudling af det piemontesiske landskabs ynder.

Angelo er fjerde generation af vinproducerende Gaja’er. Han siger selv, at når navnet Gaja i dag er et af de stærkeste ’brands’ i vinens verden, skyldes det tre ting: innovativ markedsføring, sansen for at opdyrke vin med terroir-præg, og »respekt for vinen.«
Det første giver sig blandt andet udslag i, at navnet Gaja hvidt på sort bund – på etiketterne er ca. fire gange så stort som vinens navn og årgangen. Det sidste i en næsten hysterisk omhu i alle led af processen, samt en vilje til at kassere og deklassificere alt, der ikke lever op til Gaja’ernes kvalitetskrav.
Lad os dertil tilføje modet til at tage priser, der førhen var uhørte i Piemonte, og som gør kontakten med topvine fra huset utilgængelig for menigmand.
Den eneste af dagens piemontesiske smagsprøver, som har andet end akademisk interesse for almenheden, var blandingsvinen Sito Moresco, Langhe DOC til 289 kr. Vil man fornemme Gaja-stilen, kan man her gøre det uden forudgående kontakt med sin kreditforening.
Ellers gik det derudaf. ’Standard-Barbarescoen’ i årgang 1998 står i 1.235 kr., Gajas flirt med internationale druer, den Cabernet Sauvignon-baserede Darmagi (1997), i 1.410 kr., og enkeltmarks-signaturvinen Sori Tildin, Langhe Nebbiolo 1998 i 1.929 kr. pr. flaske. Den sidstnævnte er en ordentlig kraftbasse fra en mark med perfekt soleksponering. Nebbioloen er her tilsat ca. fem procent Barbera, og som min sidemand bemærkede: »Det er ikke lige vinen til et stykke pighvar.«
Man har spurgt mig, om det var en god smagning. Ja da, det er pragtfulde, mindeværdige vine. Er de pengene værd? Hvis man har nok af dem, så muligvis.
Vi andre lønslaver vil
nok betænke os en ekstra gang.

*Gajas danske importør er Østjysk Vinforsyning, tlf. 86 98 84 00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her