Læsetid: 5 min.

Det er os, der bestemmer

Mohammed Siam er formand for bestyrelsen i det almene boligbyggeri Støberigården. Han kan enormt godt lide demokrati
24. september 2002

Begejstring er vist det ord, der bedst beskriver gløden i Mohammed Siams stemme, når han lægger cigaren i askebægeret og med store håndbevægelser forklarer opbygningen af det almene boligselskab Vibo:
»Det er os, beboerne, der bestemmer. Der er ingen, der tjener på, at vi bor her. Huslejen skal dække varme, rengøring, vedligeholdelse, anlæg af legeplads, nye bænke og så videre.«
»Det er meget vigtigt, at folk forstår det! Så vil alle være med til at sørge for, at børnene ikke laver hærværk, og så vil mange flere være med til at at lave noget frivilligt arbejde,« siger Mohammaed Siam.
Cigarrøgen bølger, mens hans hænder tegner videre I luften: »Vi vælger en bestyrelse her, og sammen med de andre lokalafdelingers bestyrelser vælger vi Vibos hovedbestyrelse. Helt nede fra bunden og op til toppen er det os, der bestemmer.«
– Du kan godt lide demokrati?
»Jeg kan enormt godt lide demokrati! Det er folks ret at sige deres mening.«
– Jeg har ellers hørt, det ikke går så godt i spænd med islam?
»Det er noget vrøvl,« siger Mohammed Siam, formand for bestyrelsen i den almene boligforening, Støberigården, i Holmbladsgade på Amager.
Som ung læste han til ingeniør i Cairo. I 1970 kom han til Danmark i en sommerferie for at besøge mors onkel, som var ambassadør her. Tilfældighedernes spil – blandt andet et kup i Egypten – fik ham til at blive. Han opgav at gøre sine ingeniørstudier færdige, og nu er han vinduespudser, bor i Holmbladsgade sammen med sin kone og fire børn, og er en aktiv del af beboerdemokratiet i kvarteret.

Fejet af bordet
Siam begyndte med at løbe panden mod en demokratisk mur, da han og andre beboere i Støberigården gerne ville have nogle tv-programmer fra deres hjemlande på en fælles parabolantenne. Da han var den eneste beboer med anden etnisk baggrund end dansk, som mødte frem på generalforsamlingen, blev hans ønske fejet af bordet.
Til næste generalforsamling mobiliserede Mohammed Siam andre beboere med etnisk baggrund og stillede selv op til bestyrelsen. Denne gang fik han fik vedtaget sit forslag om at få opsat en fælles parabol med arabiske tv-kanaler og blev valgt ind i bestyrelsen med næstflest stemmer.
Nemt var det ikke at komme ind i varmen:
»De andre i bestyrelsen var ikke gode til at forklare, hvad der foregik. Derfor gik jeg til alle mulige kurser for nye bestyrelsesmedlemmer om regnskabsføring, udformning af vedtægter, husorden, rettigheder og pligter osv.«
»Jeg samlede viden, og det fik jeg efterhånden respekt for fra de andre bestyrelsesmedlemmer.«
Nu er han ikke bare formand for bestyrelsen i Støberigården, men også medlem af Vibos hovedbestyrelse og medlem af repræsentantskabet i BL’s kreds 1.
I begyndelsen var nogle af de danske beboere i Støberigårdens 280 lejemål bekymrede over, at en ikke-dansker blev valgt til formand for deres boligforening:
»De troede, jeg ville afskaffe julefesten,« siger Siam og ryster på hovedet – »så jeg besluttede mig for at gøre julefesten endnu bedre, end den havde været før.«
Siden er julefesten blevet suppleret med en eid-fest – der afslutter den muslimske fastemåned, ramadan – og en sommerfest, som et par kvindelige beboere arrangerede. Bestyrelsen har også to år i træk arrangeret fælles busudflugt med 300 børn og voksne til Bon-Bonland:
»Det er børnenes valg. De skal også lære at være med i demokratiet,« siger Siam.
»Jeg går ind for, at der skal være mange aktiviteter – loppemarked for børn, børneklub i vores fælleslokaler, kvindeklub, pigeklub, drengeklub og ældreklub. Nu er vi ved at få arrangeret Banko-aftener. Vi skal passe på, at allesammen kan være her.«
Siam har også taget initiativ til, at beboerne et par gange om året deltager i fælles arbejdsdage, hvor de rydder op, planter blomster, laver småreparationer osv.:
»Vi skal alle sammen have ansvar for det sted, vi bor,«
Som bestyrelsesformand prøver han at løse de problemer, beboerne har med hinanden, før de bliver til klagesager: »Det meste er småting. Et barn kaster med vand ud over altanen – vi taler om det. Nogle larmer for meget – vi taler om det. Nogle kan ikke lide andres hunde – vi taler om det. Det løser sig.«
Han er ikke imponeret af det »mindretalsdemokrati«, der udfolder sig i de fleste boligforeninger: »Jeg er den eneste med ikke-dansk baggrund, som sidder i repræsentantskabet i BL. Hvor meget demokrati er der i det? Ideen må da være at få så mange som muligt til at deltage, frem for at de samme 8-10 mennesker bestemmer alting.«
Siden han kom til, er husorden, reglementer, meddelelser og informationer blevet oversat til beboernes modersmål og uddelt, og der er blevet indført beboer- og informationsmøder med tolkning.

Meget stolt
Da Siam blev valgt ind i Boligselskabernes Landsforenings udvalg for uddannelse og boligsocialt arbejde – »det var jeg meget stolt af« – begyndte han at arrangere kurser efter samme principper:
»Man skal tænke den demokratiske proces som et rum med en dør. På den ene side står danskerne, der skal lukke døren op, så folk med anden etnisk baggrund kan komme ind – og på den anden side står der de etniske borgere, der skal tage sig sammen og gå ind ad den dør og se, hvad det er, der foregår.«
»Vi har lavet kurser i beboerdemokrati på arabisk og tyrkisk. Men da jeg så blev formand for udvalget, kom jeg til at tænke på, at der også er mange danskere, som ikke forstår beboerarbejdet – så nu laver vi kurser i beboerdemokrati for både danskere og etniske. «
Da Holmbladsgade blev udvalgt til et af Københavns kvarterløft-områder, fik Siam for alvor »blod på tænderne,« som han siger:
»Folk siger til mig – Siam, du har din næse alle steder! Og jeg må give dem ret.«
»Det er spændende. Men man skal ikke gøre det for at få prestige. Beboerarbejde er frivilligt knoklearbejde.«

Serie
Gadespejl
*I Holmbladsgade-kvarteret på Amager er det multietniske samfund en levende realitet: Kvarterets 16.000 beboerne er en farverig blanding af et par og tredive forskellige nationaliteter. Cirka 22 procent har anden etnisk baggrund end dansk.
Information sætter fokus på glæder og problemer i samlivet mellem kvarterets nye og gamle beboere.
Læs tidligere artikler på:tema.information.dk/gadespejl

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her