Læsetid: 2 min.

BiB

Papvin kan også være godt
6. september 2002

Til Næsen
Inspireret af DR-general Nissens smagfulde bemærkninger om ’senilitetstillæg’ til veltjente medarbejdere har den forhenværende kulturredaktør, hjemstavnsdigter Bjørnkjær, og undertegnede dannet en tomands-senilitetsgruppe. Vi er nemlig i samme aldersgruppe som hr. Nissen.
Gruppen mødtes en skøn sensommeraften omkring Webergrillen ude i Sundby med Den Snakkesalige som tredje deltager, selv om hun egentlig er for ung.
Vi grillede store bøffer, som vi spiste med en blanding af kantareller og smørstegt majs, og vi talte om store og tunge spørgsmål. Til at skylle dem ned, havde jeg sat en såkaldt Bag-in-Box frem. Det er en af disse papkartoner, som rummer en poselignende anordning med en tappemekanisme. Heri er vin, som teoretisk kan holde sig i flere måneder i denne emballage. En fordel ved systemet er, at man kan tappe lige præcis, hvad man vil – et enkelt glas på de dage, hvor man har det sådan, og adskillige, når man er i det lune.
Det er faktisk en ganske hyggelig måde at drikke vin på, og man kan godt føle sig hensat til stunder i vinkældre, hvor man har tappet druen lige fra fadet.
I Sverige er B-i-B en så stor succes, at det dækker omkring halvdelen af vinforbruget, og vi vil nok også se mere til det herhjemme.

Papvin har været lidt af et skældsord i vinkredse, og det er da heller ikke de store vine, man ser i B-i-B. Men derfor kan de godt være hæderlige eller mere. Det var vores – en Sélection Réméjeanne fra Remy Klein i Sabran i den sydlige Rhônedal. Den importeres af Bichel Vine (telf. 86 22 94 00) og koster 259 kr. for fem liter. Det svarer til en flaskepris på knap 39 kr.
Klein er en af stjernerne i det sydlige Rhône, og hans topvine Les Eglantiers og Les Genévries nyder stor anseelse blandt kendere og vinskribenter. Hans ejendom rummer både marker med løss, hvor han dyrker vin med umiddelbar frugt, som skal drikkes unge, og mere kalkholdige jorde, hvorfra hans større prestigevine kommer.
Druerne er Grenache, Mourvedre og i stigende omfang Syrah. Det er klart, at den vin, der kommer i B-i-B, er af den unge, umiddelbare type, men selv på det niveau skinner Kleins evner som vinmager tydeligt igennem.
Der er masser af ekstrakt, krydderi og imødekommende frugt i den mørke, tætte vin, og hvis man hældte den på karaffel, kunne man mageligt bilde sine gæster ind, at den er væsentlæigt dyrere end tilfældet er. Den var god nok til os – og for god til Nissen.
Flere af mine skrivende kolleger har været inde på, at Sélection Réméjeanne måske er den bedste papvin hidtil på det danske marked. Jeg føler mig ikke kaldet til at modsige dem. Det er vin, der understreger, at det sydlige Rhône med bravour forsvarer positionen som publikumsfavorit, der er leveringsdygtig i vin med værdi for pengene i alle intervaller på prisskalaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her