Læsetid: 4 min.

De blå-gule gik i sort

Det er meget godt at kunne spille bolden rundt, men det direkte spil mod mål er nu ikke at foragte, må Brøndbys mesterhold sande efter en alt andet end mesterlig ligastart
2. september 2002

Fodbold
Da Brøndbys Allan Ravn for en del år siden debuterede på U21-landsholdet mod Albanien, løb der rotter ind på banen i Tirana.
I går sad den småskadede defensiv-dynamo og så et Brøndby-hold, der var helt til rotterne. 1-1 mod Esbjerg skulle mestrene være rigtig godt tilfredse med, for som Ravn hovedrystende konstaterede, så havde »de jo chancer til mere end det ene mål, de udlignede på.«
Cheftræner Michael Laudrup konstaterede, at hans hold havde spillet efterårs-sæsonens »suverænt dårligste kamp.« Årsagen søgte han i den sidste uges skuffende nederlag, 1-2 til FCK i Parken - og specielt 2-3 til Rosenborg i Champions League-kvalifikationen på Brøndby stadion.
I onsdags sagde han, at det var »et nederlag, der trækker tænder ud.« I går fulgte Laudrup op ved at kalde kampen lige efter en europæisk skuffelse »den allersværeste«.
»Ikke mindst, når man er på hjemmebane og er favorit, som vi var mod Esbjerg. Selv om vi fik det, som vi gerne ville have det med kontrol over kampen og 1-0 føring, så havde vi ikke mere tilbage efter Esbjergs udligning til 1-1 i 2. halvleg,« sagde han.

Ingen at spille til
Der var hverken kraft eller saft over Brøndby, og intet af det gode boldspil, de foregående kampe har rummet. Der var ingen, der satte fart på bolden – og »ingen der bød sig til og ville have den,« som den defensive ’kugletriller’ Kim Daugaard frustreret sagde bagefter.
At et Brøndby-hold under om- og opbygning ikke har de to vigtigste kvaliteter i europæiske kampe, nemlig at score på de få chancer, man får – og eliminerer forsvars-fejl under pres – det er, hvad det er. Det viser, at Laudrups mandskab endnu ikke har Rosenborgs europæiske klasse.
Det nye Brøndby-hold har måske nok viljen til at rejse sig til situationen, for Brøndby-lejren kunne med en vis ret sige, at det endnu en gang havde været stolpe ud og ikke stolpe ind. Men den historie handler også om, at spillerne mangler instinktet, gejsten og koncentrationen til at sætte sig igennem og være skarpest, når det gælder. Det er ellers en vigtig del af Brøndby-traditionen, som har afgjort mange lige kampe nationalt og internationalt.

Ingen timing eller spirit
I onsdags havde Laudrup ret i, at Brøndby både individuelt og som hold havde spillet det bedste fodbold i lange tider. Ubrugeligheden kunne aflæses i de misbrugte tilbud.
Den udlægning var heller ikke gangbar i går, hvor der hverken var præcision eller timing, speed eller spirit over Brøndby. Mestrene gik kort og godt i sort i 2. halvleg. Helt sort efter EfB-venstrekanten Jan Kristiansens udligning på hovedstød efter hurtige, velkomponerede kontra-kombinationer med højrefløjen Tommy Bechmann, der brugte regissøren Michael Hansen som mellemstation. I sidste fase skar 20-årige Jan Kristiansen ind foran Mogens Krogh og ind i boldens bane og pandede kuglen i nettet.
Det var så enkelt og især så direkte, at Michael Laudrup burde spille videoen af scoringen før hver eneste træning indtil næste turneringskamp om ti dage mod AGF. Det er meget godt at kunne spille bolden rundt, men det direkte spil mod mål er nu ikke at foragte. Det har Rosenborgs og Esbjergs ’vestkyst hustlers’ bevist på Brøndby stadion på det seneste.
Havde Esbjerg haft mere mod og vilje til at presse Brøndby i 1. halvleg, som fordret af træner Ove Pedersen, så havde Brøndby fået en over nakken.
Angriberen Peter Madsen, der efter fem målløse ligakampe fik scoret på et ’usynligt’ straffespark til 1-0 – men ikke fik hul på bylden, som det hedder i fladtrådt fodboldjargon – overlod det til pressen at tale om krise i Brøndby. Men kritisk er situation, erkendte eks-topscoreren, der i går personificerede manglen på gejst og spilleglæde i Brøndby. Det var en præstation af den type, tyskerne kalder sang- und klanglos!
Den fattige trøst var, at topholdene FCK og OB også tabte, så »vi kun er tre points fra andenpladsen,« som Michael Laudrup sagde. På det tidspunkt vidste han ikke, at FCK i Aalborg skulle indkassere det første nederlag i 20 SAS Ligakampe. FCK’erne så i enhver forstand rødt, og det skal man ikke i akvavittens metropol. Thomas Røll sparkede før pausen et ikke-eksisterende straffespark forbi opstanderen, så AaB holdt 1-0 føringen på Allan Gaardes flotte langsskud.
I 2. halvleg tossede de sejrsvante FCK’ere frustrerede rundt uden at skabe chancer. Midtbanemanden med turbo-laderen Erik Mykland skulle have set rødt i stedet for gult for at sparke en AaB’er i irritation. Men i overtiden, hvor et disciplineret og velspillende hjemmehold var
headet foran 3-0 af Andres Oper og Thomas Augustinussen, tabte både Bo Svensson og Sibusiso Zuma hovedet. Rødt kort til begge for at sparke en modstander og rive i dommer Fisker.
Ikke kedeligt, men temmelig ironisk, at Hans Backe skulle tabe sin første ligakamp med FCK til sin gamle klub AaB, der nu er tophold, og med den FCK-fyrede forsvarer Diego Tur som bedste mand ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her