Læsetid: 1 min.

Boligvalg

Frihed i alderdommen
27. september 2002


(2. sektion)

*Efterspørgslen på seniorboliger stiger i takt med den ældre generations bevidsthed om, hvordan de vil prioritere den tredje alder. Omdrejningspunktet er frihed til at dyrke de interesser, der måske ikke var så meget tid til i løbet af et langt arbejdsliv, hvor børn og karriere skulle passes.
Ifølge Ældre Sagens seneste undersøgelse af den ældre generations tanker om deres kommende boligsituation er det kun to procent af de adspurgte over 60 år, der ikke har tænkt på, hvordan de skal bo i alderdommen.
For 15 år siden var det tilfældet for 28 procent. Samtidig er de ældre blevet mere kræsne og alsidige i deres boligønsker. Andelen, der foretrækker plejebolig og plejehjem, er faldet betydeligt, mens der er blevet flere, der f.eks. foretrækker bofællesskab.

Definitionsspørgsmål
Firmaet Jyske SeniorBolig udbyder seniorboliger i Askov og Rødding i forbindelse med de to jyske byers højskoler samt i Augustenborg og Nyborg.
»Hvad en seniorbolig er, er et definitionsspørgsmål. Men vores andelslejligheder er for folk med alderen +50, og størrelsen er +100, så der er ikke så meget billig ældrebolig på 60 til 70 kvadratmeter over det,« siger Ole Kronholm, Jyske Seniorbolig.
På efterspørgslen kan firmaet mærke, at behovet vokser. Og mange ældre flytter gerne fra Sjælland til Jylland, er Ole Kronholms erfaring.
»Det er meget forskelligt, hvad folk går efter. De mennesker, der vælger at bosætte sig i Askov og Rødding, søger et kulturelt indhold, og de kan benytte højskolernes faciliteter. Mens mange af dem, der flytter til Augustenborg, gør det, fordi de har båd og ønsker at komme tættere på naturen,« siger Ole Kronholm.
Nykredit oplever ligeledes stigende efterspørgsel på seniorandelsboliger herunder bofællesskaber.
»Mange ældre tager selv initiativ til at etablere seniorbofællesskab på eje- eller andelsbasis, men der er behov for, at private bygherrer og kommuner melder sig på markedet,« siger Rikke Wimmelmann fra Nykredit til Jyllands-Posten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her