Læsetid: 3 min.

Europæisk kulturarv i frysehus

Uden for Prag ligger 30-40.000 nedfrosne bøger og venter på at komme til frysetørring i Ølgod. Men der er en knast
21. september 2002

I Struer sad en mand, Torben Holm, og læste i avisen om de store oversvømmelser i Prag. »Hvor er det synd,« tænkte han. I artiklen stod, at Danmark havde sendt mænd med store pumper ned for at tømme metrostationerne for vand. »Hvor er det godt,« tænkte han.
Lidt efter så han et opråb på internettet fra byens arkæologiske institut, der var ramt af en tre meter høj flodbølge, hvorfor 70.000 bøger plus andet materiale var truet af ødelæggelse.
Torben Holm, der er leder af Struer Museum, tænkte: »Hvorfor er det nu lige, kulturinstitutionerne ikke gør noget for at hjælpe?«

Fisk på kontoret
Tanken blev startskuddet til, at to store containerbiler fra firmaet Blue-Water i Esbjerg i dag står parat til at rykke ud. Agri-Nordcold i Esbjerg er klar til at modtage de 30-40.000 bind, der har ’overlevet’, og et team på otte-10 konservatorer i Ølgod vil skubbe alt andet til side for at redde denne fælleseuropæiske kulturarv. Men der er en knast.
»Vi er forvænt med, at det altid er andre, de gør noget for at hjælpe,« siger Torben Holm, der tog affære. Museets lille, pinkfarvede varevogn er iøvrigt kendt i hele byen for sin påskrift: »Struers bedste museum.« Museet er også Struers eneste…
Torben Holm fik grønt lys hos sine kolleger i museumsrådet for Ringkøbing og Ribe amter til at bede om hjælp fra den fælles konserveringstjeneste i Ølgod, der har ekspertise i vandskader efter at have konserveret det gode skib, Sct. Georg, der sank i 1811, og hvis vragrester nu er udstillet i Thorsminde. Bøgerne vil kunne reddes ved en frysetørringsteknik.
Efter nogle dages frustration, fordi han ikke fik svar på sin henvendelse til
hverken instituttet eller andre, blev han ringet op fra Prag: Man ville gerne have hjælp fra Danmark, men havde ikke kunnet læse mailen før nu, fordi kontoret havde stået under vand til loftet, og der havde forresten svømmet fisk fra floden rundt i det.
Sammen med chefkonservator Elmer Fabech tog Torben Holm til Prag. I instituttet var der voldsomme ødelæggelser, men bøgerne var bragt i foreløbig sikkerhed på 34 paller i et frysehus uden for Prag. Uden frys ville de være nedbrudt i løbet af få dage. De var allerede begyndt at stinke.
»I samme frysehus, som er et privat firma, opbevares arkiver fra det hemmelige politi, hvorfor man først have betænkeligheder ved at lukke os ind, men så kom man i tanker om, at hemmelighederne jo er frosset ned.«
I Danmark ringede Torben Holm til den eneste, han kendte, der har erfaring med transport af frosne varer, tidligere direktør for Vestjyske Slagterier, nu Danish Crown, Svend Sønnichsen, der bor i Struer.
»Hjælp med hvad,« spurgte denne, og Holm ridsede situationen op. »Vi går i gang med det samme,« replicerede Sønnichsen, som kontaktede
Agri-Nordcold, som stillede fryserum til rådighed vederlagsfrit i et halvt år. I den jyske hjælpekæde indgår også 50.000 kr. fra Bestsellerfonden, der er oprettet for penge fra et tøjfirma i Brande – ligesom Blue-Water blev kontaktet angående transport og også gerne ville hjælpe, det skulle ej koste en krone.
»Det var den holdning, vi mødte overalt,« siger Torben Holm, »og håbet er selvfølgelig, at eksemplet kan inspirere andre til at hjælpe. Der er nok, der trænger dernede«. Han nævner skoler, som er lukket, Nationalmuseet, arkitektskolen, osv.
På henvendelsen om at udlevere bøgerne til danskerne, har frysehuset imidlertid svaret, at det vil man først, når man får nogle penge, man har til gode hos den tjekkiske regering. »Forhåbentlig blot en bureaukratisk hindring,« siger Torben Holm, der mener, det problem må kunne løses. Men den tjekkiske regering er p.t. i en krise om skattekroner til betaling af vandskaderne, hvorfor den ikke er så handlekraftig – og muligvis træder tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her