Læsetid: 1 min.

Europas aviser

20. september 2002


(2. sektion)

*Til det værre »Siden 11. september sidste år har verden forandret sig – til det værre. Ingen by, ingen nation, ingen stat, ingen regering kan længere vide sig i sikkerhed for fanatikeres terrorisme, og de amerikanske politikere har ikke fundet noget klart og effektivt modtræk mod denne situation.
Efter de frygtelige attentater blev USA mødt med en bølge af global solidaritet, men i dag er antiamerikanismen igen kommet i højeste kurs. Bush-regeringens krigeriske og selvmodsigende politik kan kun nære den internationale antipati for USA. Det værste ved den 11. september er muligvis, at attentaterne i en vis forstand ramte et af deres mål: at sprede forvirring og så splid i den vestlige verden.«
Den peruvianske forfatter
Mario Vargas Llosa i Frankfurter Allgemeine Zeitung

*Til det federe »En del af snack-samfundets virkning er, at det underminerer helbredet, efterhånden som spiseforstyrrelserne breder sig. Mennesker, som er blevet fjerne for det fælles bords’ kammerateri og disciplin enten sulter eller overæder sig, så de bliver ekstremt magre eller fede. Den meget udbredte fedme-epidemi er faldet sammen med måltidets forfald. En ny slags forkert ernæring er dukket op – forædelse i dødelige diæter og fatale fedtstoffer.«
Felipe Fernandez-Armesto i The Guardian

*Til det bedre »De tider er forbi, hvor en stats styrke måltes ved antallet af disponible hærdivisioner. Europæernes deltagelse i samfundsopbygning på Balkan og Afghanistan kan på langt sigt få større betydning end USA’s væbnede interventioner. I de kommende årtier vil verdenssituationen komme til at afhænge mere af, hvem der har evnen til at etablere stabile institutioner baseret på retsstatslige principper i lande, der har været hærget af arkaiske regimer, borgerkrig, mafiavælde og korruption, end af militære succesers flygtige og tvivlsomme virkninger. På det område har Europa en vigtig rolle at spille og en værdifuld fælles erfaring at trække på. Hvad mere er: Den bestræbelse vil langt bedre kunne forene det europæiske kontinent end fælleseuropæisk deltagelse i en væbnet konflikt.«
G. Le Guelte i Libération

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her