Læsetid: 3 min.

Fem-timers-to-flaskers-frokost-fyren

Verdens måske mest underholdende debattør Christopher Hitchens nu på banen mod sin bedste ven
13. september 2002

(2. sektion)

Portræt
Digteren James Fenton sagde engang til forfatteren Martin Amis og journalisten Christopher Hitchens: »I burde blive gift. I deler alt som to elskende.« Nu skændes de to offentligt som tidligere ægtefæller.
»Kammerat Hitchens«, skrev Amis for nylig i et åbent brev til Hitchens. Brevet, som er et kapitel fra Amis seneste bog, Koba, nåede offentligheden i The Guardian. Amis vil have de gamle kommunister ud af skabet og ind i debatten. De skal tage mere afstand. For Stalin minder om Hitler, og kommunisme er næsten nazisme:
»Kammerat Hitchens! Der er sikkert ikke meget i min bog, som du ikke allerede ved. Du ved f.eks. allerede, at bolsjevismen har bedrevet så meget svineri og så mange forbrydelser, at ingen ordbog har ord for det. Så det er mig ubegribeligt, hvorfor du ikke lægger mere afstand til disse bedrifter, end du gør, med din ærefrygt for Lenin og dit elevforhold til Trotski. Trotski var et morderisk svin og en forbandet løgner.«
Selvfølgelig har Hitchens svaret med et åbent brev, hvor han understreger, at han selv tilhører en venstrefløj, som har taget afstand fra kommunismen i Sovjetunionen, at han demonstrerede mod invasionen i Prag, og at han beklager, at Amis på den måde blamerer sig selv offentligt:
»Jeg er alt i alt ked af, at du har skrevet om dette tema på en måde, som vil glæde dem, der ikke elsker dig, som jeg gør. Broderligt, da, Christopher.«

Teresa og Kissinger
Det er ikke for meget sagt, at Amis har lagt sig ud med en hård hund og en skarp kniv. Det var Hitchens, der med bogen The Trials of Henry Kissinger dokumenterede det postulat, der havde cirkuleret i årevis:
»Kissinger er en krigsforbryder. Han er en løgner, og han kan personligt stilles til ansvar for mord, kidnapning og tortur.«
Hitchens resumerede Kissingers værste forbrydelser:
kalkuleret massemord i Indokina, medvirken til mordet på general Schneider, der skulle beskytte den nyvalgte præsident Allende, og støtte til højreorienterede kupmagere over hele Latinamerika.
Kissinger har besvaret beskyldningerne med det ikke påfaldende saglige og i øvrigt usande argument, at Hitchens skulle være holocaustfornægter.
Det var også Hitchens, der med bogen The Missionary Position antastede Moder Teresas position som helgen:
»Hun bekæmpede aldrig fattigdom, men insisterede på, at hun skulle redde sjæle. Hun kaldte fattigdom en gave fra Gud og hævdede, at de fattige var lykkelige i deres fattigdom. Hun stillede sig til rådighed for de rige og de korrupte.«
Som tidligere trotskist og leninist skulle man tro, at Hitchens ville støtte den demokratiske præsident Bill Clinton. Men i bogen No One Left to Lie To mindede han om Clintons gennemførte bedrag. Og beklagede, at Clinton blev sagsøgt for affæren med Monica Lewinsky i stedet for de bombninger i Afghanistan, Irak og Sudan, som skulle lede opmærksomheden væk fra Lewinskysagen.
I et kærligt portræt i The Observer bliver Hitchens beskrevet som en journalist af den gamle skole:

Stor frokost
»Man skulle tro, han var blevet pænere efter 20 år i USA – men nej: Han går stadig klædt som en bums, og han taler stadig som en burgøjser, han er stadig kæderyger, og han drikker alt for meget, han bestiller stadig kæmpe måltider, som han ikke spiser, når han som en af de få stadig praktiserer en fem-timers-to-flasker-lang frokost.«
Hitchens er tillige en skønånd. Han fortalte i foråret 2002, hvordan han i 1977 ringede til den gamle, blinde argentiske forfatter Jorge Luis Borge og læste Kipling højt i telefonen. Det kunne Borges godt lide. Og da John le Carré kritiserede Hitchens ven Salman Rushdie, svarede the Hitch klart og usagligt:
»Le Carré har endnu en gang pisset i sin hat og taget den på hovedet bagefter. Det stinker han af.«

*Christopher Hitchens skriver bla. for det amerikanske magasin The Nation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her