Læsetid: 2 min.

Film i tv

30. september 2002

En drøm om frihed
*Det er samfundets skyld, sang rockgruppen TV-2, med ironisk bid mod den personlige ansvarsforflygtigelse. Uden ironi sagde den unge svenske instruktør Jan Halldoff det samme i 1969, da han lavede en historie om to ungdomsforbrydere, der kører en politimand ned og dermed sætter en del af Sverige i lynchstemning.
Den bestemt ikke farlige Stig kan ikke finde arbejde efter et fængselsophold og er et let bytte for den amoralske Jan, som planlægger et bankrøveri. Under flugten kører de to en betjent ned, der dør af kvæstelserne.
Filmen er spændende fortalt som krimi, men Halldoffs hovedpointe er, at samfundet i høj grad er ansvarlig for, at det gik så galt. Når det sociale Sverige lukker fredag eftermiddag, ledes svage sjæle som Stig ud i uføret. Og medierne gør forbryderjagten til en hævngerrig folkeforlystelse, der kun skaber endnu mere desperate forbrydere.
Sverige 1, kl. 14.35-16.00

En bleg og mystisk månes fortælling efter regnen
*Denne japanske klassiker fra 1953 har fundet vej til Bjørn Rasmussens fine bog Verdens bedste film og har da også to gange figureret på filmtidsskriftet Sight and Sounds prestigefyldte liste over de ti bedste film, der nogensinde er lavet.
Instruktøren Kenji Mizoguchi er en mester, der måske er ved at gå lidt i glemmebogen. Så meget desto større grund til at se denne magiske og livskloge fortælling om de flydende grænser mellem drøm og virkelighed. Handlingen er henlagt til slutningen af 1500-tallet, og to mænd står i centrum, pottemageren Genjuro og bonden Tobei. De har begge ambitioner, der bliver til ulykke for deres familier – Genjuro stræber efter rigdom som handelsmand, Tobei efter ære og berømmelse som samurai. Og Genjuro fortrylles af den smukke prinssesse Wakasa, der kan minde om Kirke i Odysséen.
Mizoguchi faste stjerne, den skønne Machiko Kyo, spiller prinsessen i denne stilistisk udsøgte film, præget af lange uklippede optagelser og glidende kamerakørsler. En skønhedsoplevelse af de sjældne.
Ugetsu monogatari
Sverige 2, kl. 22.40-00.15

Understrøm
*Store navne er knyttet til denne romantiske gyser fra 1946.
Instruktøren er en af de bedste i datidens Hollywood, Vincente Minnelli, der specialiserede sig i musicals, men også havde flair for drama. Og hovedrollen som en usikker provinsiel pige, der gifter sig med en rig og flot industrimand, spilles af Katharine Hepburn. Hun aner efterhånden, at drømmemanden (Robert Taylor) ikke er, hvad han giver sig ud for. Slet ikke.
Mitchum har rollen som ægtemandens sensitive og mystiske bror, og det var ikke en figur, Mitchum følte sig helt på bølgelængde med. Men dengang var Hollywoodskuespillerne under kontrakt og måtte tage, hvad der bød sig. Hvilket for Mitchum betød, at han var nødt til at optage tre film samtidig, én om formiddagen (Understrøm), en anden om eftermiddagen og en tredje om natten. Ikke underligt han blev berømt for sin søvnige spillestil!
Undercurrent
TCM, kl. 18.00-20.00

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu