Læsetid: 2 min.

Film i tv

28. september 2002

Tre mand søger guld
*John Hustons 1940’er-film var alt andet end Hollywood-sødsuppe – hvasse dramaer om alt for menneskelig grådighed og drift mod selvødelæggelse. Ridderfalken var hans første mesterstykke, men Tre mand søger guld rammer lige så ubarmhjertigt plet, når den indkredser en gruppe mænds jagt på den lykke, de forveksler med ussel mammon.
Humphrey Bogart yder en ætsende ond præstation som den mest sølle af de tre guldgravere, en på overfladen flink fyr, der forvandles til et monster af guldtørst. Og instruktørens far, den berømte karakterskuespiller Walter Huston, er forrygende god som en en gammel snakkesalig vagabond, der beretter om de store Klondike-dage.
Den barske historie bygger på en roman af den mystiske B. Traven.
The Treasure of Sierra Madre TCM, lørdag kl. 23.45-01.50

Kavaleriets gule bånd
*John Ford var westerngenrens mester, og her er han i fin form med en stemningsmættet historie om en kavaleri-officeren Nathan Brittle, der har ofret sit liv for hæren og sættes på aftægt.
John Wayne spiller ca. 25 år ældre end sin reelle alder og skaber et forbløffende fint og rørende portræt af en knarvorn mand, der må se mange nederlag i øjnene. Indianerne er på krigsstien som det sig hør og bør, men det er ikke den ydre historie, der har interesseret Ford, men portrættet af den stoiske, aldrende Brittle.
Filmen, der er fra 1949, rummer nogle af Fords mest betagende farveoptagelser af Monument Valleys klippelandskab. Et autentisk tordenvejr, som fotografen Winton Hoch iøvrigt først nægtede at optage, var med til at vinde samme Hoch året Oscar som bedste fotograf.
She Wore a Yellow Ribbon
DR1, søndag kl. 14.05-15.45

Sternwood-mysteriet
*Bogart-festen forstætter på TCM med en anden af stjernens absolutte hovedværker, Howard Hawks’ herligt hårdkogte krimi fra 1946.
Det er her, Bogart spiller Raymond Chandlers privatdetektiv Philip Marlowe, der opretholder en maske af kynisk desillusion, indtil han løber ind i sin ligemand i syrlig sarkasme - som en en ung kvinde.
Det er Lauren Bacalls rigmandsdatter, som Bogart ikke kan lade være med prøve at beskytte mod gangstere og afpressere. Og dialogerne mellem de dengang gifte Bogart og Bacall er et filmhistorisk højdepunkt af vid, intelligens og underfundighed. Filmens handlig er et unikum af indviklethed, og selv ikke Hawks hævder at kunne finde ud af den. Men hvad betyder det, når han og manus-forfatteren, William Faulkner, skaber en markant person, som den gamle general, der sidder i rullestol i sit drivhus, hovedsageligt lever af »varme som en nyfødt edderkop« og beklager sig over sine to døtre.
The Big Sleep
TCM, søndag kl. 20.00-22.10

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu