Læsetid: 2 min.

Film i tv

17. september 2002

Flygtningen
*Den dekorativt koparrede Tommy Lee Jones yder en af 1990’ernes bedste skurkepræstationer i action-og thrillerbraget Flygtningen, der i sin genre også skilller sig markant ud ved sin fræsende energi og spektakulære kraft. Jones spiller den iskolde politimand Gerard, der på udspekuleret vis leder jagten på Harrisons Fords Dr. Kimble, som er sigtet for hustrumord, men selvfølgelig er ganske uskyldig. Det aner Gerard også, men det afholder ham ikke fra at forfølge Kimble med en målvidsthed, der er blottet for menneskelige hensyn.
Tommy Lee Jones giver Gerard en djævelsk, katteagtig smidighed og analytisk intelligens, der ikke er hverdagskost i amerikanske spændingsfilm. Ubarmhjertig og udspekuleret – en gysende god præstation. Og Harrison Ford er selvfølgelig på hjemmebane som den stakkels forfulgte doktor, en temperamentsfuld og sårbar mand, der ikke bare kan flygte, men også slå igen.
Figuren stammer fra 1960’ernes tv-serie med David Janssen som en langt mindre karismatisk mordmistænkt. Serien fulgte ham over fire år på flugt gennem USA. Men manuskriptet bygger kun på seriens start og det afsluttende dobbeltafsnit. Filmversionen bærer heldigvis intet præg af træt genbrug – instruktøren Andrew Davis sørger tværtimod for kompakt spænding og velrettet punch i sin velsmurte, kontante instruktion.
The Fugitive
TCM, kl. 20.00-22.00

Payback
*Denne spalte bruges normalt til at anbefale, ikke til at advare. Med jeg vil gøre en undtagelse med denne voldsforherligende krimi fra 1999, der har den ofte så rare og øjenblinkende Mel Gibson i hovedrollen.
Gibson annoncerer allerede en ny antihelte-status under forteksterne, hvor han snupper penge fra en tigger. Men uhjælpeligt velpræserveret og stjerne-charmerende må han derefter tage skrappere midler i brug for at falde ind i rollen som myrdende og mishandlende macho-misdæder. Forbitret snerrer han de hårdkogte replikker frem, tømmer det flinke ansigt for udtryk og fastholder endog de barske miner, da han endelig får en øm scene med en godhjertet luder.
Gibson spiller den professionelle tyv Porter, der snydes for 70.000 dollars og skydes ned. Efter fem måneders rekonvalescens har vi ham tilbage som en manisk hævner, der kræver sin ret: Hit med pengene, om det så er selveste mafiaen, der nu sidder på dem.
Instruktør Brian Helgeland, medforfatter til L. A. Confidential, har taget lidt af dette lille mesterværks stank af storbykorruption med over i Payback, som har en ganske stærk rollebesætning – Kris Kristoffersen, James Coburn (ukrediteret), William Devane og John Glover, alle som mafia-skurke. Plus Deborah Kara Unger som en forræderisk narkoman.
Filmen bygger på romanen The Hunter af Donald E. Westlake, som har inspireret til to til, Opgør i underverdenen med Robert Duvall og Point Blank med Lee Marvin.
Payback er dog den klart ringeste af de tre – gennemført tarvelig i sit menneskesyn og sine grov-effekter.

TvDanmark 1, kl. 21.00-23.00

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu