Læsetid: 2 min.

Film i tv

16. september 2002

Under byens tage
*Liva Weels filmkarriere er et sørgeligt magert kapitel. Nordisk Film manglede i 1930’erne forståelse for, at Liva var en diva, der skulle behandles med fløjlshandsker (som teaterdirektøren Frede Skaarup gjorde det). Man jaskede hendes billige farcer igennem i rekordfart og irriteredes over hendes forsinkelser og alkoholproblemer.
Liva spillede i starten den bramfri madamme smækfuld af rappe og skrappe replikker, og hendes viser var selvfølgelig filmenes højdepunkt. Derfor huskes f.eks. Odds 777. Men i 1939 fik Liva endelig – for en nyt filmselskab – en mere krævende dramatisk rolle.
I Under byens tage er hun efter fransk forbillede den modne sangerinde Mona, der er indehaver af Mona Bar. En sofistikeret Liva, der synger verdenserfarne kabaretsange, til tider iført slips, pelskåbe og den mest uklædelige bluse nord for ækvator.
Hun protegerer en ung maler ind i den bohemekreds, der færdes omkring hende, men det er ikke med denne figur (spillet af den fade Peter Poulsen), at hun har sine bedste scener. Johannes Meyer er manden, der får det bedste frem i Liva i en fin, vemodig scene, hvor de mødes og udveksler kæresteminder (faktisk havde de også været kærester i virkeligheden).
I filmen synger Liva i øvrigt Kom ned fra dine højder (en ørehænger af Kai Normann Andersen), Du kaldte mig engang din egen og Parlez-moi d’amour, men kys mig først.
Egentlig skulle den berømte stumfilmsinstruktør A.W. Sandberg have lavet filmen, men på grund af hans sygdom overtog hans unge, lovende assistent Johan Jacobsen jobbet og fik en ganske god debut, hvor han især viser talent i en godt iscenesat selskabsscene. I øvrigt har Henrik og Helle Stangerups mor, Betty Söderberg, her en af sine største roller på film og viser med sit stærke, klare blik stor udstråling. Men hun overspiller, og fik ikke nogen stor filmkarriere.
DK4, kl. 20.30-22.00

Starman
*Jeff Bridges og Karen Allen spiller de tiltrækkende og tiltalende hovedpersoner i John Carpenters godmodige science fiction-fabel fra 1984 om et væsen fra en fjern klode, der tager ophold på vor Jord.
Bridges spiller stjernemanden, som efterkommer en invitation fra rumvidenskabsmænd. Goodwill-budskaber er blevet sendt ud i rummet, akkompagneret af Rolling Stones’ I Can’t Get No Satisfaction. Stjernemanden slår sig ned hos en ung enke, idet han overtager hendes afdøde mands udseende. Han er den massefremstillede maskinmand, der lærer følelsernes betydning på en jord, hvor alle er mirakuløst forskellige. Mens enken ser ham som en inkarnation af den savnede mand.
Der er en for Carpenter sjælden charme og varme i den aparte kærlighedshistorie mellem den menneskelignende alien og den sorgtyngede kvinde, som Karen Allen spiller med en meget direkte sårbarhed. På en biltur fra Wisconsin til Arizona gør parret fælles sag mod den amerikanske dumhed og aggression, repræsenteret af stjernekrigsliderlige regeringsagenter og voldelige rednecks – inden det lykkes stjernemanden at slippe væk fra den – bortset fra enken – ugæstfrie jord.
TV3+, kl. 20.00-22.25

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu