Læsetid: 2 min.

Film i tv

9. september 2002

Heathers
*Ædende ond i satire og dristigt barok i humoren – sådan er den amerikanske komedie Heathers, der virkelig stikker af fra genrens gennemsnit. Der er et frækt stiliseret eventyrpræg over historien om de fire teen queens, der bliver til tre, da Verronica (Winona Ryder) er ved at glide ud af kliken. For nok fører disse heathers-hekse suverænt an på skolen i popularitet og indflydelse, men på bekostning af kammeratskab og almindelig anstændighed.
Klikeveninderne anser Veronica for en forræder, bare hun sender klassens mindre populære piger et venligt blik. Men hun får en allieret i en sardonisk outsider-fyr, JD, der bliver hendes partner i djævelske foretagender – til stor opstandelse for skolens blåøjede hippie-lærerinde, der indskærper sine elever, at »selvmord meget vel kan være den vigtigste beslutning, du skal tage i dit liv.«
Det er en giftig fabel-komedie, fuld af indforståede komiske pointer, der virker som medvidende sideblink ud til et ungt publikum, som af egen erfaring kender hele den forfærdelige skole-rumle med hakkeorden, klikedannelse og popularitetsjag.
Filmen er fra 1989 og er blevet lidt af en kult-titel. Winona Ryder var i sit unge talents fulde flor dengang og viser 17 år gammel hele sit register fra typisk teenageforvirring til erotisk sødme. Derimod kan Christian Slater som JD ikke spille på andet end en enorm Jack Nicholsonsk autoritet. Instruktøren Michael Lehmann kunne ikke stille noget op overfor producentens krav om en moralsk pegefinger til slut, da det hele blev pengemanden for broget.
Men alligevel står Heathers sig godt som en amerikansk ungdomsfilm for den tænkende tilskuer.
Heathers
TvDanmark 1, kl. 21.00-23.00

Kun den stærke er fri
*En vild og blodig affære, denne højdramatiske filmatisering fra 1949 af den ultra-konservative Ayn Rands roman The Fountainhead. Russisk født og fortaler for ekstrem individualisme er Ayn Rand (1905-82) en internationalt meget læst forfatterinde, opfinder af filosofien ’objektivisme’ og vel egentlig mere kendt end King Vidors film, der ellers på mange måder lever op til hendes balstyrige idéer.
Gary Cooper spiller en superman af en arkitekt, hvis frie udfoldelse hindres – hvorfor han gør det eneste logiske: sprænger sit mishandlede bygningsværk i luften med dynamit. Der også sprængkraft i hans stormfulde kærligheds-affære med en komplicerede millionærarving spillet af Patricia Neal.
Til slut bygger Cooper verdens højeste gravmæle for at mindes en ven, der begik selvmord – mindre kan ikke gøre det i denne voldsomt kulørte og lige så voldsomt underholdende film.
The Fountainhead
TCM, kl 12.05-14.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her