Læsetid: 1 min.

Film i tv

7. september 2002

Asfaltjunglen
*Riedenschneider hedder sagføreren i Coen-brødrenes nye fremragende bud på en film noir, The Man Who Wasn’t There. En hilsen til Sam Jaffes sirligt pedantiske kupleder i en af de helt store noir-klassikere, John Hustons gangsterfilm Asfaltjunglen fra 1950.
Her møder vi gangstere uden romantik – en familiefar, en fængselsrotte, en ensom drømmer:
»Forbrydelse er bare en problematisk form for menneskelig stræben,« siger juvelkuppets uforglemmeligt smuldrende kransekagefigur, spillet af Louis Calhern.
Og filmen er ikke langt fra at give ham ret, mens den med præcis saglighed følger kuppet i alle faser. Filmen er noir uden stilistisk krukkeri, men fuld af poesi – den ægte vare, usentimental og psykologisk skarpsynet, mesterligt typebesat og spillet.
Hvem kan glemme Marilyn Monroe i den første markante rolle som sagførerens naive elskerinde? Eller Marc Lawrence’ koparrede lånehaj, der altid sveder med penge mellem hænderne? Eller Sterling Haydens tunge bitterhed som revolvermanden?
The Asphalt Jungle.
TCM, lørdag kl. 20.00-22.00

Forbrydergeneralen
*En irsk gangster som klassekæmper i anarkistisk klædebon, en ballademager af næsten musisk opfindsomhed - og tilmed lykkelig familiefar. John Boorman fortæller inciterende om berigelsesforbryder Martin Cahill, der blev dræbt af IRA i 1994 og har fået mytisk status. En karismatisk enegænger, sat over for Jon Voights arvefjende af en politimand i et blodrigt irsk drama fra 1998.
The General.
TV2, lørdag 21.50-23.55

Giganten
*Instruktøren Milos Forman har netop kaldt Giganten en af de ti bedste film, der nogensinde er lavet. Og det ydre og indre format i denne tre timer og ti minutter lange Texas-familiesaga fra 1956 er da heller ikke til at tage fejl af i George Stevens’ stemningsforfinede og visuelt inspirerede instruktion.
En lang, til tider lidt magelig krønike om Texas’ olie-mirakel over mange årtier - men de indre linier handler om både forsiden og bagsiden af den amerikanske drøm. James Dean, Elizabeth Taylor og Rock Hudson brillerer i hovedrollerne.
Giant.
DR 1, søndag kl. 20.45-23.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her