Læsetid: 2 min.

Film i tv

26. september 2002

Mad Max i Tordenkuplen
*Tina Turner, der for fuldt drøn synger hittet ’We Don’t Need Another Hero’ er, hvad jeg husker bedst fra denne bombastiske science fiction-film fra 1985. Det er Mad Max-film nummer tre i den australske serie med Mel Gibson som en særlig aussie-udgave af den traditionelle uafhængige westernhelt – en lone rider, der ikke hører hjemme i det etablerede samfund.
Et sådant er der ganske vist ikke meget tilbage af i filmen, for en atomkatastrofe har gjort ende på det meste af civilisationen. Tina Turner spiller skotbyen Bartertowns grundlægger, Aunty Entity, der hyrer Mad Max til at bekæmpe byens reelle leder, en magtbegærlig dværg, der står for den underjordiske energiforsyning.
Den mest spektakulære sekvens skildrer Mad Max i en gladiatorkamp i en ’tordenkuppel’ bygget af fletværk, hvor Bartertowns indbyggere hænger og danner en levende osteklokke. Unægteligt et effektfuldt afsnit, og i det hele taget er der en del at komme efter for yndere af billedflot science fiction i dette pop-eventyr om civilisationens endeligt.
Lad så være, at Tina Turner – bortset fra sine kraftfulde sanglige kvaliteter – ikke gør nogen særlig god figur, og at Mel Gibson bliver en meget én-dimensionel action-helt.
Manden bag de to første Mad Max-film, George Miller, står for instruktionen, og han kan sit kram. Men han har siden slået sig på grisefilmene om Babe, og det er et absolut fremskridt.
TvDanmark 1, kl. 21.00-23.20

Kampen mod fortiden
*Paul Newmans debutfilm Sølvbægeret fra 1955 var så dårlig, at stjernen i anledning af filmens genudsendelse i tv fralagde sig med-ansvar i en avis-annonce.
Anderledes med han næste film, Somebody Up There Likes Me, der blev hans bragende gennembrud i en alder af 31 år. Her spiller han verdensmesteren i professionel mellemvægtsboksning, Rocky Graziano - en rolle, han forberedte sig intenst på ved være sammen med Graziano, studere hans optræden, og så iøvrigt bringe sig i fysisk topform ved bokse- og vægtløftningstræning.
Filmen er et på mange måder typisk Hollywood-boksedrama, men fortalt med stor energi – og der et vældigt drive i Newmans præstation som den upolerede slum-rod Rocky, der synes dømt til et liv i kriminalitet, da selv ikke hæren kan bruge ham og må smide ham i fængsel. Men bag tremmerne lærer Rocky at bokse, og så går det fremad for den stridbare, men i sidste ende sympatiske slagsbroder.
Robert Wise, der også lavede boksefilmklassikeren Knock-out, har instrueret, og italienskfødte Pier Angeli ses som Grazianos kone, der er med til at bringe hans liv på ret køl. Den dygtige Ernest Lehman har skrevet manuskriptet på grundlag af Grazianos selvbiografi.
TCM, kl. 22.00-23.55

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu