Læsetid: 4 min.

I fornemt selskab

Ni kunstnere takkes for trofast tjeneste. 267 kunstnere modtager nu Statens Kunstfonds livsvarige ydelser – nogle mere kendte and andre
4. september 2002

Kunststøtte
Efter fire modtageres død forlød det i går, at der er blevet plads til ni nye navne på finansloven. Af de ni indstillede er de fire forfatterne Rolf Gjedsted, Janine Katz, Louis Jensen og Eske K. Mathiesen. De øvrige fem er billedhuggerne Marianne Hesselbjerg, maleren Inge Ellegaard, koreograf Nini Theilade og instruktørerne Gabriel Axel og Eugenio Barba.
De livsvarige ydelser tildeles personer, der har »placeret sig afgørende som kunstner,« hedder det i lovteksten, og det er et fint selskab de indstillede træder ind i. Listen over skønlitterære forfattere, der modtager det livsvarige ydelse, rummer navne som Per Højholt, Jens Smærup Sørensen og Søren Ulrik Thomsen.
Den livsvarige ydelse er ikke et privilegium, helt unge kunstnere ofte får del i. Årets modtagere er da også erfarne, om ikke nødvendigvis folkekære kunstnere. Den 63-årige, polskfødte digter Janina Katz har på blot ti år udgivet 14 bøger, senest i april digtsamlingen Det Syvende Barn. Den 85-årige danser og koreograf Nina Theilade debuterede allerede som 14-årig på Det Kongelige Teater. Siden har hun grundlagt to balletskoler – en i Lyon og en på Thurø. Nini Theilade er sammen med 84-årige Gabriel Axel årets alderspræsident.
Statens Kunstfond kan ikke kritiseres for at være voldsomt eksperimenterende i sin valg. Det er de sikre kræfter, der satses på, og ud af de ni modtagere er de otte at finde i Kraks Blå Bog.
John Chr. Jørgensen, lektor i dansk på Københavns Universitet, er ikke overrasket over den manglende lyst til at eksperimentere.
»De forfattere, som kommer på finansloven, er jo folk, som allerede har en betydelig produktion bag sig. Så man ved, at de også vil blive ved,« siger John Chr. Jørgensen, der ikke ser ydelsen som en støtteordning så meget som en tak for indsatsen:
»Det er så at sige en hæder for lang og tro tjeneste. Og det mener jeg godt, man kan sige om disse fire, selv om der ikke er tale om stjerneforfattere, og selv om de er relativt ukendte i en bredere offentlighed. Som litterat kan jeg ikke forarges over de fire navne.«

Ingen hædersgaver
Den livsvarige ydelse er principielt på 110.000 kroner, men da den er indkomstreguleret, modtager de færreste det fulde beløb. Tjener man 142.000 eller mindre om året, modtager man det fulde beløb, og tjener man over 275.000 får man minimumsbeløbet på 12.000 kroner. I gennemsnit modtager kunstnerne cirka 80.000 kroner om året.
De fire modtagere, der er afgået ved døden siden sidste finanslov, er filminstruktøren Astrid Jensen og forfatterne Halfdan Rasmussen, Villy Sørensen og Uffe Erling Harder. At det udløser ni nye ydelser skyldes, at Halfdan Rasmussen modtog en livsvarig hædersgave, en ordning der blev afskaffet i 1986 og som omdannes til livsvarige ydelser, når modtageren dør. En hædersgave er på 120.000 kroner, men modsat de livsvarige ydelser er gaven ikke indkomstreguleret. Derfor har man i Statens Kunstfond valgt at lade den ene hædersgave udløse seks nye livsvarige ydelser. Efter Halfdan Rasmussens død er Thorkild Bjørnvig sidste modtager af hædersgaven.
Astrid Henningsen fik tildelt legatet i 1997, og hendes livsvarige ydelse kom således kun til at vare syv år.

Flere legater
Ikke mindre end 275 kulturelle personer skal efter planen modtage de livsvarige ydelser på 110.000 indkomstregulerede kroner. Af de 275 skal den største del gå til billedkunsten: 93, mens skønlitteraturen skal modtage 73. Med de nye navne uddeles der i år 267 ydelser.
Formanden for litteraturrådet, Anne Marie Mai, så dog gerne, at tallet var højere:
»Jeg synes, det er glimrende, at man har den livsvarige ordning. Det er en glimrende måde for samfundet at anerkende disse forfattere på. Vi kunne godt bruge nogle flere livsvarige ydelser,« siger Anne Marie Mai og forklarer:
»Det er helt i orden, at der sker en nedtrapning hos dem, der har mulighed for at tjene penge ved siden af. Omvendt er det også godt, at de, som ikke kan tjene på eksempelvis foredrag, kan få fred til at skrive, også selv om de måske ikke skriver noget i fem år. Det kan jo så netop være, at det er det, der skal til, for at de udgiver det helt store værk.«
Anne Marie Mai ønsker ikke at kommentere de konkrete indstillinger, men hæfter sig ved, at tremandsudvalgene jævnligt udskiftes. På den måde er man sikret mod, at Statens Kunstfond forfølger en ensidig litteraturpolitik.
»Det gør jo så, at der er håb for forfattere, der ikke får nogen støtte i første omgang. De kan håbe på, at de er mere på bølgelængde med det udvalg, som følger efter.«

En broget skare
Det er repræsentantskabet for Statens Kunstfond, der – i samarbejde med de relevante tremandsudvalg – skal indstille til kulturministeren, hvem der skal modtage ydelserne.
Repræsentantskabet er en broget skare, hvor de enkelte medlemmer, 39 i alt, er udpeget af politiske partier og af de kunstneriske organisationer. Venstre har som eneste politiske parti udpeget et folketingsmedlem, nemlig kulturordfører Esther Larsen, mens de Konservative er repræsenteret af forfatteren Rolf Bagger. Og det er faktisk ikke helt efter bogen, forklarer repræsentantskabets formand, Søren Møller:
»Det er faktisk lidt i modstrid med tankegangen i konstruktionen. Da man flyttede beslutningen fra Folketinget til Kunstfonden, ønskede man fortsat, at der skulle være nogle politikere til stede til at repræsentere et lægmandssynspunkt,« siger han.
De såkaldte tremandsudvalg indstiller til repræsentantskabet, hvem de ønsker skal modtage den livsvarige ydelse. Men udvalgenes indstilling bliver ikke altid fulgt, og heller ikke i år.
»Formændene for tremandsudvalgene fremlægger deres forslag, men hvert medlem i repræsentantskabet kan fremsætte et andet forslag. Det skete i det her tilfælde, og nogle af de forslag endte med at blive vedtaget,« siger Søren Møller.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her