Læsetid: 2 min.

Forsvaret giver aktindsigt til alle

Som første offentlige virksomhed lægger Forsvarskommandoen nu alle breve om aktindsigt på sin hjemmeside. Paradoksalt nok kan det føre til mere lukkethed
12. september 2002

Forsvarskommandoen i Vedbæk (FKO) kan nu bryste sig af at være blandt de mest åbne danske virksomheder: »Forsvarskommandoen vil forsøgsvis orientere om verserende aktindsigtssager fra offentlighedens repræsentanter,« skriver FKO på sin hjemmeside www.forsvarskommandoen.dk.
Her kan enhver nu klikke sig rundt i hundredevis af dokumenter i sager som f.eks forsvarsledelsens udgifter til hotelovernatninger og rejseudgifter eller budgetter til forskellige NATO-øvelser. Medier som Ekstra Bladet, DR-Rapporten, B.T. eller TV 2 Nyhederne har søgt aktindsigt hos FKO, som derefter har lagt dokumenterne frem. FKO’s ide er at give hele offentligheden samme indsigt og de samme oplysninger som det medie, der begærer aktindsigten.
Administrerende chefredaktør på Ekstra Bladet, tidligere forsvarsminister Hans Engell, er ikke i tvivl om den dybere mening med FKO’s »usædvanlige« initiativ: »Hensigten har været at tage luften ud af en sag, som vi gerne ville skrive om. Men der er ikke noget, der forbyder FKO at gøre det, så det har vi bare noteret os.«

Farvel til solo-historien
Det afviser presseofficer hos FKO, kaptajn Henrik Pedersen, selv om han medgiver, at det nye initiativ kan tænkes at tage luften ud af journalisters ‘solo-historier’, når alle medier nu samtidig får adgang til de samme oplysninger. Men officielt har det ifølge presseofficeren ikke spillet nogen rolle – det har alene været hensynet til servicering af offentligheden.
»Vi har konstateret en stigning i antallet af aktindsigter. Da de ofte begrundes med, at sagen har offentlighedens interesse, og da vi lægger et meget stort stykke arbejde i at besvare dem, så er det for at informere offentligheden bedre om de sager om FKO, der skrives om i aviserne,« siger Henrik Pedersen.
Ekspert i pressejura, Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole, har »svært ved at finde en grund til at protestere imod det«, selv om han sagtens forstår, at en journalist kan blive sur, hvis en solo-historie går i vasken. Men rigtig åbenhed er der ikke tale om, mener han:
»Hvis FKO virkelig ville gå foran som en åben virksomhed, skulle de jo lægge f.eks. regnskabsoplysninger ud på hjemmesiden,
også selv om der endnu ikke var journalister, der havde søgt
aktindsigt i dem.«

Mere lukkethed
Allan Andersen fra Ekstra Bladet er en af de journalister, der nu må dele oplysningerne om udgifterne til fejringen af Hærens Materielkommandos 400-årsdag med andre medier. Han føler sig sikker på, at hvis initiativet breder sig, så vil det føre til færre aktindsigter fra journalister:
»FKO begrunder det med ønsket om større åbenhed. Men når man ikke længere er alene om sin historie, ender det med, at man ikke orker at få aktindsigt, og så fører det til mere lukkethed,« siger han.
Den 9. august fik Ekstra Bladet aktindsigt i 2.500 siders repræsentationsbilag fra FKO om den tidligere forsvarschefs mange rejser. Men samtidig blev de mange sider lagt ud på FKO’s hjemmeside.
»Så kan enhver jo se, at der ikke er nogen sag,« bemærker presseofficer Henrik Pedersen.
Men ifølge chefredaktør, og tidligere forsvarsminister, Hans Engell er det ikke offentliggørelsen af de mange sider på FKO’s hjemmeside, der er årsagen til, at Ekstra Bladet – trods løfte om det modsatte – endnu ikke har skrevet om indholdet: »Der sidder nogle folk og gennemgår materialet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her