Læsetid: 1 min.

Gadens idræt kræver ikke kontingent

Indvandrere og flygtninge er sjældent vant til idrætsforeninger efter den danske model – men de kender gadens lege
9. september 2002

Først da idrætskonsulenten Charlotte Bøge Gregersen fra DGI stod i en flygtningelejr i Makedonien, forstod hun, hvorfor en container fuld af bolde virker så tiltrækkende på mange børn i Holmbladskvarteret:
»Containeren er dumpet lige ned i et vakuum,« siger hun.
»Vi fanger nogle børn, der har en helt anden fornemmelse for idræt end den, der er tradition for i Danmark. Mange af dem er børn af flygtninge og indvandrere. De og deres familier er uvante med både det danske institionsliv – børnehaverne, fritidshjemmene og klubtilbuddene. De er også uvante med det danske foreningsliv, herunder idrætslivet,« siger Charlotte Bøge Gregersen .
Statistikken bekræfter konsulentens pointe: Idrætsforeninger har mindre appel til indvandrere end til danskere: Mens cirka en tredjedel indfødte danskere mellem 18 og 66 år er med i en eller anden sports- eller idrætsklub, så gælder det kun for mindre end en femtedel af indvandrerne, oplyser Lise Togeby i antologien Den demokratiske udfordning. (Hans Reitzel, 1999)

Breddeidrætstraditionen
»I Danmark er sport og idræt traditionelt organiseret bredt fra elitesport til serie seks i fodbold, mens man på Balkan, hvor der stort set kun er tradition for at organisere eliteidræt, kun melder sig ind i en klub, hvis man er særlig god til en bestemt sportsgren,« siger Charlotte Bøge Gregersen.
DGI-konsulenten ser masser af potentialer i idræt på gadeplan:
»I Brasilien foregår idrætslivet også på gaden, og det har skabt nogle af de bedste fodboldspillere i verden. Børnene lærer af hinanden og leg og konkurrence glider sammen. De spiller af lyst; ikke fordi der står en træner med en fløjte.«
»Gadens idræt er mere præget af leg og og spontane bevægelser, end i foreningerne hvor man koncentrerer sig om at blive god til en enkelt idræt,«
Containerklubben drives af gratis arbejdskraft – fire lokale ildsjæle, der bruger deres energi i dette målrettede projekt: »Det er ikke alle og henhver, der kan arbejde med de børster,« understreger Charlotte Bøge Gregersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her