Læsetid: 2 min.

Gensyn med Malcolm

12. september 2002

Spot
For en uge siden flygtede to sorte pantere fra deres ’fængsel’, i dette tilfælde en dyrepark i Wales, og en landmand spærrede øjnene op i rædsel, da han så de to sorte rovdyr i Guds frie natur. Men engang for en ca. 30 år siden handlede det om mennesker, når aviserne skrev, at sorte pantere var flygtet fra fængslet. I aften er der gensyn med Spike Lees film (fra 1992) om en af forløberne for Black Panther Party, Malcolm X, på TV2 Zulu. TV2 Zulu! Alene kanalens navn og logoet af den politisk ukorrekte, komisk udseende, afrikanske kriger med spyd og skjold ville have bragt medlemmer af De sorte pantere i harnisk. De vendte sig mod behandlingen af sorte som andenklasses mennesker i det amerikanske samfund og overalt – samt mod den ældre generations accept af onkel Tom-rollen. Panternes oprør, vendt mod racisme hos politikere, politi og andre, var universelt og grundigt helt ned i detaljen. Det var i de år, udtryk som »Black Power« og »Black is beautiful« slog an. Også her til lands blev ordet ’neger’, der opfattedes som nedsættende, af mange skiftet ud med ’sort‘, skønt forskellen på en måde var ens, al den stund neger kommer af negro, der betyder sort.

De sorte panteres parti, der blev stiftet i Oakland i 1966 af Bobby Seale og Huey Newton, menes på sit højeste at have haft ca. 5.000 medlemmer, men deres gennemslagskraft var langt større. Deres positive indflydelse var, at de plantede en større selvbevidsthed hos især unge sorte, der nu på en anden måde kunne ranke ryggen – også under indtryk af Martin Luther Kings taler. Black Panther Party anbefalede brugen af vold i selvforsvar, men bl.a. Eldridge Cleaver gik videre og opfordrede til revolution – bl.a. lod han sig filme med saks i hånd på en udendørs trappe i Algeriet, hvor han var i eksil, og hvor han så opfordrede de få, måbende tilhørere til at tage sagen i egen hånd. Saksen gik han ind og hentede hos den nærmeste isenkræmmer.

Volden i USA blev dog mest pantere mod pansere, flere af dem kom i fængsel, og flere flygtede fra fængsler. Deres historier var ofte triste skæbner om en barsk barndom, fattigdom, kriminalitet, narko, politivold og en pludselig religiøsitet, hvor islam – som i tilfældet Malcolm X – blev protestreligionen. FBI infiltrerede bevægelsen, men det var nok så meget intern splittelse og modsætninger mellem ledende medlemmmer, der bragte bevægelsen til opløsning. Ironisk blev Malcolm X (allerede i 1965) dræbt af medlemmer af Black Muslim-bevægelsen. Huey Newton blev skudt under et narkoopgør i 1989, Bobby Seale er stadig aktiv græsrod mod racisme, men den besynderligste skæbne fik Cleaver, der i Algeriet savnede USA, frivilligt vendte hjem til et symbolsk fængselsophold, hvorefter han efter et mislykket forsøg som underbukse-fabrikant blev kristen og ivrig Reagan-tilhænger. Han døde på et hospital i 1998.

*Malcolm X. TV2 Zulu kl. 21.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her