Læsetid: 3 min.

Hizb ut-Tahrir vil ikke tage magten i Vesten

I den alleryderste ende af Londons dokker samledes i går næsten ni tusinde Hizb ut-Tahrir medlemmer. De vil vælte regeringerne i de islamiske lande – ikke i vesten
16. september 2002

LONDON – Det vrimler med unge smartklippede mænd i ulastelige sorte jakkesæt uden for London Arena, og kvinder i lange skørter og hovedtørklæde dominerer totalt et af indgangspartierne, hvor det også bugner af barnevogne.
En af de unge mænd, som tager sig af pressen, snakker hele tiden i mobiltelefon. Når han har et øjebliks øre fri, er han vred på medierne i Danmark: »Hizb ut-Tahrir får virkelig dårlig presse i Danmark. Jeg tror, det er fordi, de ikke rigtig forstår, hvad det er, vi vil. Og jeg tror også, at den jødiske lobby har været kraftigt fremme,« siger han, mens han hastigt viser journalister på plads.
Kvinder til venstre – mænd til højre – og ligefrem, hvis man vil møde Imran Waheed, som er en af konferencens organisatører.
Konferencens emne er ’Rollen for Vestens Muslimer efter 11 september’, og Waheeds mener, det handler det om at være stolt af at være muslim.

Fyrtårne for islam
»Vi opfordrer muslimer til at stå ved deres handlinger og tale om at være fyrtårne for Islam i samfundet,« siger han til Information.
Og først og fremmest drejer det sig om at forhindre, at muslimerne i Vesten bliver integreret på en måde, så de overtager vestlige værdisæt.
»Vi har ikke noget imod, at folk spiser fish and chips, går i nålestribet tøj og taler engelsk. Men vi er imod, at muslimer får vestlige, verdslige værdier. Det, synes vi, er enormt farligt.«
Det er farligt, fordi det vil ødelægge planerne om et islamisk styre, hvis alt for mange muslimer får smag for vestlige værdier såsom »frie markeder, seksuel promiskuøsitet og frihed, der er gået besærk.«
Men Imran Waheed forsikrer, at det ikke er Hizb ut-Tahrirs tanke at etablere en islamisk statsdannelse i Vesten. Nej, det er landene i den islamiske region, de er ude efter. Men hvorfor så være så aktive i Vesten og danne aflæggere i allehånde lande, heriblandt Danmark?
»Vi synes, det er vigtigt at etablere os, hvor der findes store muslimske samfund. Det er nødvendigt for at opretholde den muslimske identitet,« siger Imran Waheed.
Det synes ikke så svært i øjeblikket. For efter 11 september har Vesten i høj grad bidraget til at forstærke en muslimsk identitet blandt muslimer, der bor i vestlige lande.
»Siden den 11. september er krigen mod terror blevet ført ud i livet i muslimske lande. Og den har også omfattet intellektuelle angreb på Islam,« siger Sajjad Kahn, som er et fremtrædende medlem af Hizb ut-Tahrirs britiske afdeling.
Men det er lige før, at Hizb ut-Tahrir – befrielsespartiet, som det betyder – længes efter et vestligt angreb på Irak. For de håber, det vil føre til en oprejsning i de islamiske lande, som de selv ønsker at etablere en islamisk stat i.
Efter manges mening er det på høje tid, at de »korrupte dukkeregimer, som Vesten holder liv i falder,« som Farah Ahmeds udtrykker det.

Vesten er hyklerisk
Hun synes, Vesten er hyklerisk, når den kritiserer muslimer i de islamiske lande. De er jo undertrykte.
»Vi har medlemmer, som bliver arresteret og tortureret. Og når vi forsøger at spille det demokratiske spil, får vi ikke lov – som i Algeriet,« siger hun med henvisning til valget i 1992, som blev annulleret, da det så ud til, at islamisterne godt kunne gå hen og vinde.
»Jeg siger ikke, at det er moralsk rigtigt. Men jeg kan godt forstå, hvorfor folk så går hen og bliver ekstremistiske,« siger hun til Information.
Forsøg på at etablere islamiske regimer i f.eks. visse delstater i Nigeria afviser hun med, at de ikke er »den rigtige vare«.
»Ikke engang talebanerne var den rigtige vare. Men vi havde en islamisk stat engang,« siger hun med henvisning til Osmannerriget.
»Det vil vi genskabe. Ikke som det så ud i sin nedgangsperiode, men som det var oprindeligt. Ikke mindst var det meget tolerant over for religiøse mindretal,« siger hun.
Men demokrati kan der ikke blive tale om. Det er ikke menneskers opgave at lave love - det er Guds opgave, og den har han allerede løst. Resultatet står at læse i Koranen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her