Læsetid: 3 min.

Hver anden kan ikke lide fremmede

Trods alle stramninger på udlændingeområdet er danskerne lige så fremmedfjendske i dag som for 30 år siden, viser ny undersøgelse
26. september 2002

Over halvdelen af danskerne nærer fremmedskeptiske holdninger af en eller den anden art. Det viser en undersøgelse af befolkningens holdninger til udlændingespørgsmål, forestået af professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet Center.
»En meget stor del af befolkningen er skeptisk over for indvandrere og flygtninge. De er med rette eller urette bekymrede over det danske samfunds overgang fra et homogent til et multietnisk samfund,« siger han til Information.
Af hans undersøgelse fremgår det bla., at 80 procent af danskerne har en negativ opfattelse af islam, 55 procent ønsker begrænsninger i flygtninges adgang til Danmark – et tal, der sidste år var helt oppe på 68 pct.; halvdelen af danskerne mener, at indvandringen udgør en alvorlig trussel mod vor nationale egenart og 40 pct. betragter flygtninge- og indvandrerspørgsmål som et af de allervigtigste politiske problemer i dagens Danmark.
Jørgen Goul Andersens konklusion bekræftes af en undersøgelse fra Center for Konjunkturanalyse, IFKA, der hvert kvartal undersøger danskerne holdning til bl.a. udlændingespørgsmål.
Lasse Hjorth Madsen fra IFKA siger, at centrets undersøgelse viser, at et flertal af danskerne betragter flygtninge og indvandrere som et politisk problem.
»Vores seneste meningsmåling fra september viser, at 51 pct. af danskerne opfatter flygtninge og indvandrere som et problem, der bekymrer dem meget eller en del,« siger han.
»I forbindelse med folketingsvalget i november sidste år, var andelen af bekymrede helt oppe på 60 pct, men siden da har tallet ligget nogenlunde konstant,« siger Lasse Hjorth Madsen.
Goul Andersen bekræfter, at langt de fleste danskere betragter udlændingespørgsmålet som et af de allervigtigste politiske spørgsmål: »Udlændingespørgsmålet er for alvor kommet på den politiske dagsorden, og der er det kommet for at blive et godt stykke tid endnu,« siger han.

Frem i lyset
Goul Andersens undersøgelse gennemgår danskernes holdninger til udlændingespørgsmål over en periode på 30 år, og han konkluderer, at en stor del af danskerne også nærede fremmedskeptiske og fremmedfjendske holdninger, før de store flygtningestrømme nåede Danmark i begyndelsen af 80’erne.
»Det er ikke så meget danskernes holdninger, der har ændret sig. Det er snarere den vægt, emnet tillægges. Danskernes holdninger er ikke blevet mere radikale, som mange ellers troede efter valget sidste år. De fremmedskeptiske holdninger er bare blevet mere synlige, og flere har følt sig sig mere fri til åbent at lufte den indre svinehund,« siger han.
Goul Andersen understreger også, at selv om en meget stor del af danskerne er skeptiske over for flygtninge og indvandrere, så mener langt de fleste stadig, at den udlændinge, der allerede er i Danmark, skal behandles ordenligt.
»I det hele taget er danskerne meget ambivalente over for flygtninge og indvandrere«, siger han og nævner, at selv om et flertal mener, man skal begrænse antallet af flygtninge, så mener et endnu større flertal, at integration er en af det offentliges vigtigste opgaver.
På Center for Observation af Racisme og Fremmedangst, EUMC, i Wien følges udviklingen på europæisk plan, bla. via det såkaldte Eurobarometer, der bygger på interviews med 17.000 europæere.

Brug for syndebukke
»Vores undersøgelser viser, at der i alle EU-lande er en skepsis over for indvandrere og flygtninge. I gennemsnit udtrykker hver femte i Europa bekymring over tilstedeværelsen af indvandrere og etniske minoriteter, men i vores seneste undersøgelse lå Danmark i top med 32 procent bekymrede borgere«, siger Bent Sørensen fra EUMC til Information.
»Tallet varierer fra land til land og er meget afhængigt af, hvor højt emnet står på mediernes og politikernes dagsorden, men historisk set er minoriteter altid blevet mødt med skepsis. Alle samfund har brug for syndebukke, og som regel er det de svageste, der må holde for. I 70’erne gik det ud over bistandsklienterne, og i dag har indvandrere og flygtninge overtaget rollen«, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det muligt at finde den undersøgelse som Jøgen Goul Andersen har lavet, og hvor ?

Per Thomsen

Charlotte Aagaard:

Over halvdelen af danskerne nærer fremmedskeptiske holdninger af en eller den anden art. Det viser en undersøgelse af befolkningens holdninger til udlændingespørgsmål, forestået af professor Jørgen Goul Andersen, Aalborg Universitet Center.

I et land hvor journalister som det mest naturlige i verden kan finde på at bruge et ord som "fremmedskeptisk", kan det ikke overrakse at befolkningen er racistisk.

Efter mange års "udlændingedebat" og en regering der reelt bliver ledet af et quasi nazistisk støtteparti er det overraskende at det ikke er hele befolkningen der er blevet "fremmedskeptisk"...

Heinrich R. Jørgensen

Det er en 5½ år gammel artikel. Så af gode grunde, er der næppe meget i denne, der er overraskende :-)

Per Thomsen

Godt set Heinrich. Det havde jeg sgu ikke lige bemærket. Desværre er tingene nok ikke blevet bedre siden undersøgelsen blev lavet...

at betragte indvandring som et "politisk problem" er da ikke det samme som ikke "at kunne lide fremmede"! Magen til talmanipulation...

At have en "negativ opfattelse af islam" betyder altså ikke at man derfor kan slutte at en person er racist eller fremmedhader. Jeg har selv en meget negativ opfattelse af islam (ligesom jeg også har det af kristendommen, jødedommen, hinduismen, wicca, asetro, ...), og jeg er sgu hverken nationalist, racist eller fremmedhader.