Læsetid: 3 min.

Jelved stolt af Sharia-sag

Et eksempel på radikalt frisind, siger den radikale leder efter endnu en debat om fundamentalisme i partiet
23. september 2002

Det er et parti med en fri og åben debat, og det er den seneste sag om sharia-resolutionen blot et bevis på, mener ledelsen i Det Radikale Venstre. Partiets politiske leder, Marianne Jelved, siger, at hun ligefrem er stolt af, at det er hendes parti, der har haft debatten om sharia-lovgivning og dødsstraf.
Også selv om debatten har affødt tvivl om en af partiets folketingskandidaters stilling til religøs lovgivning og stening.
»Det er en vigtig debat, der er rejst, og som kan ledes os nærmere en afklaring i disse spørgsmål,« siger hun.

Frisind
Partiformand, Søren Bald, mener, at pressen tit misforstår partiets tradition for tolerance og frisind.
»Frisind er ikke det samme som at være lallende. Hvis der havde været fundamentalister i partiet, ville det have været i modsætning til idealet om frisind, og der er vi meget konsekvente,« siger han.
Den 27-årige radikale folketingskandidat Sherin Khankans har spillet en ufrivillig hovedrolle i Det Radikale Venstre ovenpå landsmødet sidste weekend og har således åbnet sårene hos de radikale efter sager med Mona Sheikh og amtrådsmedlem Mazhar Hussain. De kom begge i uføre for henholdsvis ét og to år siden efter tvetydige og uklare udtalelser om dødsstraf. Mona Sheikh var derudover medlem af en kvindeorganisation med kontakt til en fundamentalistisk bevægelse, Minhaj-ul-Quran og Mazhar Hussain blev i pressen døbt ’dødsstrafpolitikeren’.
Da Sherin Khankan på landsmødet stemte imod en resolution mod sharia-lovgivning, frygtede mange en lignende sag. Selv siger Sherin Khankan, at hendes modstand mod resolutionen udelukkende skyldes en forkert brug af
sharia-begrebet.

Brydningstid
Men hun vil heller ikke afvise, at der kan ligge mere grundlæggende spørgsmål i opgørene.
»Vi befinder os på mange måder i en brydningstid. Der er opstået en helt ny situation, efter at muslimer er kommet ind i dansk politik. Det vil føre til nogle sammenstød, og der må så være nogle isbrydere, for at det kan blive nemmere at arbejde med nogle af disse spørgsmål i fremtiden.«
Hendes eget engagement i partiet er ikke aftaget efter en uge med ørerne i mediemaskinen.
»Jeg synes, det er et foregangsparti på mange måder. Men når man ønsker at se nye ting fra nye sider, får det nogle konsekvenser. Og denne debat er én af dem,« siger hun. Hun er overbevist om, at hun kan rette de misforståelser, der er opstået oven på hendes optræden på landsmødet.
Flere i partiet peger på, at grunden til at disse etiske og moralske diskussioner opstår i partiet skyldes mange af medlemmernes akademiske baggrund. Naser Khader kalder således partiet for ’partiernes Weekendavis’.
Men også en ’frelst aura’ omkring partiet nævnes som grund. Især vil pressen gerne finde ridser i den pæne, korrekte facade. Det lykkedes tilsyneladende med hensyn til Mona Sheikh, der måtte se sig vraget som folketingskandidat af sin valgkreds.
Hun siger i dag, at sagen om Sherin Khankan afslører, at »selv i et intellektuelt parti som Det Radikale Venstre« debatterer man uden anden baggrundsviden end myter og fordomme.
»99 procent af dem, der stemte for sharia-resolutionen ville gå galt i byen, hvis man bad dem definere sharia-love.«
Hun mener især, medierne er hurtige til at kaste sig over en sag, hvis den handler om islam eller muslimer: »Det er mere end noget andet et mediefænomen, tror jeg.«
Både Marianne Jelved og Søren Bald siger nærmest samstemmende, at partiet har en lang tradition for den slags diskussioner.
»Vi har både haft ateister, grundtvigianere og kierkegaardianere, så det er ikke noget nyt at se forskelligt på tingene i vores parti,« siger Jelved

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her