Læsetid: 4 min.

Kåret som Supernørd

Danmarksmesteren i ’nørd’ blev kåret i lørdags – 15-årige Anders Tygstrup løb med æren og en sparke-røv pc
30. september 2002

Enter boomtown: Luften er knastør med et pift af ozon, cola og testosteron. Det er den umiskendelige odeur af mænd og maskiner, eller rettere: Duften af nørder og computere. Blege teenagere sidder tavse og dybt koncentrerede på rad og række ved superkraftige pc’ere, oplyst af orange lysstave, det er en science fiction film værdig.
Vi er i Nørdland, nærmere bestemt spilcafeen Boomtown på
Axeltorv i København. Her kommer unge fra København og opland daglig for at træde ind i virtuelle verdener, hvor de nedkæmper ’bots’ og ’frags’ og i vid udstrækning også hinanden med drabelige våben. Men i lørdags foregik dysten i den virkelige verden, også kaldet IRL (in Real Life).
21 nørder fra hele landet var samlet for at konkurrere om æren at blive ’dmn.02’ (danmarksmester i Nørd 2002).
Et mesterskab i Nørd kan ikke refereres i detaljer, med mindre referantens hjerne er clocket up (tunet til en højere processorfrekvens) til samme niveau som 15-20 årige hjerner. Deres udsendte måtte melde pas, da kombattanterne som led i den femkampslignende nørdsport gik i krig med hinanden i computerspillet ’Unreal’. Bot, splat, AAAARRGHH! lød det tilsyneladende inde i maskinerne.
Og SPLAT – så var det overstået. Tre elitenørder havde deletet konkurrenterne for at gå videre til den sidste og afgørende disciplin: Samling af pc på tid. Med bind for øjnene og kun udstyret med en skruetrækker.
Med en nådefuld gestus dropper arrangørerne i sidste øjeblik påbuddet om bind for øjnene. Og så går det løs for de tre finalister:
Motherboards, processorer og harddiske flås ud af æsker og poser og skrues i og af og på til spændskiverne piber om ørerne.
Det lille og rent mandlige publikum hvisker indbyrdes og sammenbidt på et kodelignende nørdsprog. Det er alvor, det hér – men hvorfor i alverden stille op i en dyst om at blive danmarksmester i noget så nederdrægtigt og lavstatus, for ikke at sige asocialt, som nørd? Svaret er måske, at en nørd er andet og mere end en nørd.
Ordet Nørd er en fordanskning af det engelske nerd, der kan spores tilbage til en børnebog ved navn If I ran the Zoo, skrevet af amerikaneren Dr. Seuss i 1950. Den mere moderne form ’nurd’ kan spores til Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor det blev anvendt så langt tilbage som 1957.
I 60’ernes blev ordet brugt i USA med omtrent samme betydning som det danske ’løjser’, og i starten af 70’erne brød det igennem til masserne som slang for personer, der trods en iq, der er højere end gennemsnittet døjer med knappe sociale evner.
Rollemodellen var altså støbt på forhånd, da den personlige computer brød igennem salgsmuren og blev hvermandseje fra starten af 80’erne og fremefter.
Siden steg den positive ladning i nørd-begrebet, og i dag betyder det (i det mindste i nørdkredse) »en person der ved, hvad der for alvor er vigtigt, og som ikke gider spilde tiden på trivialiteter eller jagt på status.«

Der røg kæresten
De tre finalenørder er ved at være i mål. Metalboksene slæbes over til stikkontakterne, og ... nu gælder det. Der er lys på skærmen. Windows starter op.

Svinet kører.
»Vi har fundet en vinder,« råber dommeren og for første gang ligner konkurrencen sport, som vi kender og elsker det.
Armene ryger i vejret og et sejrsråb fra vinderen, 15-årige Anders Tygstrup fra Århus, der fra det øjeblik kan kalde sig ’Nørdernes Konge’. Hans loyale væbner, den endnu yngre Andreas, danser rundt om den nyudklækkede supernørd og råber »Fuck dig, Anders!,« hvilket må være »til lykke« på nørdsprog.
»Der røg kærestenÇ« udbryder en tilskuer lakonisk, da førstepræmien, en 2.8 gigahertz pc på størrelse med en kummefryser, slæbes ind. Mens nørdmesteren og hans væbner inspicerer vidunderets indmad, spørger Information ind til hemmeligheden bag succesen.
– Hvor meget tid skal man bruge ved computeren for at blive danmarksmester i nørd?
»En del,« svarer Anders Tygstrup, »men jeg har et liv ved siden af, med masser af venner, fest i weekenden osv. Faktisk vil jeg hellere have en kæreste end sidde foran computeren.«

Forbudt i Grækenland
– Man siger, at nørder ikke kan skelne spil fra virkeligheden?
»Jeg mener ikke, det er så skadeligt, som nogen siger. Man skal ikke overdrive det, og selvfølgelig skal man ikke sidde foran skærmen hele tiden. Men jeg sidder jo også og snakker med en masse mennesker på internettet.«
»Computerspil er blevet forbudt i Grækenland, og hvis det skulle være så skadeligt, hvorfor er den græske regering så ikke blevet slået ihjel?,« indskyder supernørdens unge væbner, Andreas, med stor indignation.
»Forbuddet er ophævet igen,« irettesætter Anders sin ven, »men der er noget om snakken.«
– Hvad med mp3-filer og den slags?
»Det bruger jeg ikke. Jeg har en stak cd’er, som jeg hører,« siger Anders Tygstrup, som regner med job og karriere indenfor IT. Han håber, at titlen som danmarksmester i Nørd – den første af slagsen – vil hjælpe ham lidt på vej, for det er småt med praktikpladser.
Men lige nu er det ikke fremtiden, men øjeblikket, der tæller.
»Det er fedt at være danmarksmester i nørd,« siger Anders Tygstrup, der på sin vej til tronen har splattet, deletet og zappet i hundredvis af håbefulde nørder.
Interessen for konkurrencen har ifølge arrangørerne, de TDC-ejede spilcafeer Boomtown og pc-bladet Privat Computer, været enorm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her