Læsetid: 3 min.

Karen Jespersen stak piben ind

Socialdemokratiets akilleshæl, udlændingepolitikken, blev lappet sammen på kongressen, hvor Karen Jespersen holdt mund, og det forberedte kompromis overlevede ændringsforslag
16. september 2002

»Det kan eksplodere,« lød det forud for kongressen fra flere sider om den socialdemokratiske udlændingepolitik. Med Karen Jespersen og Ritt Bjerregaard i et lokale med en talerstol var den tanke hellere ikke urealistisk. Derfor har folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og forretningsudvalget kæmpet for at strikke et kompromis sammen, der kunne lægge låg på debatten.
Da Poul Nyrup Rasmussen tog fat på emnet i sin beretning, lå tavsheden som en dyne over forsamlingen.
»Vores menneskesyn betyder, at vi skal behandle folk, som vi selv ønsker at blive behandlet i en tilsvarende situation,« sagde formanden med indtrængende stemme.
Derefter fremlagde Poul Nyrup Rasmussen forliget. Diskussionen om antal er meningsløs og det handler om integration, fortalte formanden.
Det er en klar sejr til den såkaldte venstrefløj i partiet og en afvisning af Karen Jespersens linje. Alligevel var der en lille flig til strammerne, som havde fået føjet en sætning om antallet til den udtalelse, som hovedbestyrelsen havde lagt frem, og den sætning indgik ordret i Poul Nyrups tale.
»Lad os gøre det helt klart: I den såkaldte antalsdiskussion skal jeg blot afslutningsvis konstatere, at socialdemokraterne vil ikke gennemføre ændringer i udlændingelovgivningen, som medfører større stigninger i antallet af indvandrere, der kommer til Danmark,« sagde Poul Nyrup Rasmussen i sin beretning.

Bjerregaards linje
Dermed står der tilbage, at Socialdemokratiet kun vil fjerne to af den borgerlige regerings stramninger på udlændingeområdet. Den ene er de lavere integrationsydelser og det andet er reglen om, at man først kan få permanent opholdstilladelse efter syv år.
Den linje er lagt af Ritt Bjerregaard, som gik af i sidste uge, da Poul Nyrup Rasmussen ikke støttede hendes undsigelse af Karen Jespersen. Ritt Bjerregaard var da heller ikke bleg for at dele en sejrslussing ud til Karen Jespersen, da hun tog ordet søndag og afviste al snak om, at antallet af indvandrere er til diskussion.
»Sådan siger Dansk Folkeparti og partifæller også ind imellem, men det bliver det ikke rigtigt af. Antallet kan vi ikke bruge konkret. Problemet er langt større og mere alvorligt, end om der kommer et par tusinde flere eller færre indvandrere til Danmark,« sagde hun, og fik solidt bifald.
Karen Jespersen stak derimod piben ind. Ikke et ord om udlændinge var der i hendes tale, hvor hun i stedet tog fat på sit ordførerområde. Det var den nye udlændingeordfører, Anne-Marie Meldgaard, godt tilfreds med.
»Det var en fremragende tale om socialpolitik, og det glæder mig meget. Jeg har tidligere sagt, at Karen Jespersen skulle holde sig til socialpolitik, som hun er rigtig god til,« sagde hun, og fortsatte:
»Vi må erkende, at vi ikke kan kontrollere tilstrømningen, men vi skal ikke åbne en ladeport, og man skal ikke komme til Danmark, fordi vi har et godt system. Vi skal tage en vurdering af, hvor mange vi kan integrere. Hvis vi kan integrere 20 procent mere, så er der jo plads til 20 procent flere indvandrere.«
Hun erkendte dog også, at debatten langt fra er forbi, men hun ser kongresudtalelsen som et godt udgangspunkt for at udforme en klar politik i løbet af et års tid.
Et af de punkter, der bliver diskussion om, er 24-årsreglen, der forhindre familiesammenføring før det 24. år. Den regel vil dele af partiet af med. Da det kom til afstemning var der cirka en tredjedel af de delegerede, der gik imod Poul Nyrup Rasmussens indstilling, men kompromiset overlevede.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu