Læsetid: 2 min.

Karzai udsat for attentat

Afghanistans præsident overlevede i går et skudattentat i byen Kandahar. Skuddene faldt få timer efter, at en bilbombe i Kabul havde dræbt mindst 22
6. september 2002

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, slap i går uskadt fra et attentatforsøg i den sydafghanske by Kandahar. Karzai havde netop besøgt den lokale guvernør og var på vej væk i sin bil, da en uniformeret mand trådte frem og affyrede mindst fire skud mod præsidenten – uden at ramme ham. Til gengæld måtte Kandahars guvernør, Gul Agha Sherzai, som også sad i præsidentens bil, indkassere en kugle. Ifølge vidner blev han ramt i halsen, men det stod i går ikke klart, om han var alvorligt såret.
Hamid Karzai blev straks kørt tilbage til guvernørens bolig, hvor han lidt senere kunne fortælle en korrespondent fra BBC, at han var sluppet helt uskadt fra attentatet.
»Jeg har det fint. Jeg havde regnet med, at den slags ting ville ske,« sagde han.

Spredehagl
Afghanistans præsident var i Kandahar for at deltage i sin brors bryllup, da den tilsyneladende enlige attentatmand gik i aktion. Hamid Karzais amerikanske livvagter sprang straks ned fra deres jeep og besvarede skuddene med en byge af kugler, der ikke blot dræbte attentatmanden på stedet, men også krævede to omkringståendes liv.
Hamid Karzai har benyttet amerikanske livvagter siden en af hans vice-præsidenter, Haji Abdul Qadir, blev skudt ned i Kabul i juli.
Ved et pressemøde i landets hovedstad Kabul et par timer senere udtalte Afghanistans udenrigsminister, Abdullah Abdullah, sig om den mulige baggrund for attentatet: »Al-Qaeda eller elementer af al-Qaeda kan godt stå bag,« mente han.
Tilbage i 1994 udtrykte Hamid Karzai ellers sin støtte til Taleban-bevægelsen, der af mange opfattes som sammenfiltret med al-Qaeda-netværket.
Støtten trak han dog hurtigt tilbage med den begrundelse, at Taleban blev manipuleret af pakistanske og arabiske ekstremister. Siden har han ført kampagne mod Taleban-bevægelsen fra byen Quetta i Pakistan, og da amerikanerne begyndte at bombe Taleban sidste år, vovede han sig igen ind i det sydlige Afghanistan.
Ved et traditionelt storråd, Loya Jirga, blev han i juni måned valgt til landets præsident.

Bombe dræber mange
Skudattentatet i Kandahar skete kun timer efter, at en kraftig bilbombe tidligt på eftermiddagen dansk tid var eksploderet nær informationsministeriet i Kabul.
Bomben krævede op til 30 dødsofre og snesevis af kvæstede, de fleste var enten tilfældigt forbipasserende eller lokale butiksansatte.
»Mine enheder har fjernet mindst 22 dræbte og flere end 20 sårede,« udtalte en lokal politichef.
Hermed er bilbomben formentlig det mest alvorlige af flere bombeattentater begået i Kabul siden landets regering med Hamid Karzai i spidsen blev dannet.
Sikkerhedsforanstaltningerne i hovedstaden var ellers netop blevet forstærkede, blandt andet omkring USA’s og Tysklands ambassader, fordi politiet havde fået nys om, at et terrorangreb var undervejs.
Kabuls politichef, Basir Salangi, mistænkte i går al-Qaeda for at stå bag angrebet. Bilbomben kunne dog også være krigsherren Gulbuddin Hekmatyars værk, tilføjede han.
Hekmatyar har krævet, at alle udenlandske soldater skal forlade landet.
Der var i går ikke bevist nogen sammenhæng mellem de to attentater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her