Læsetid: 2 min.

Klip

13. september 2002

(2. sektion)

*Ken Loach, den fremragende engelske instruktør, mindes 11. september på sin egen måde. Han har netop modtaget filmkritikernes pris for sit bidrag til episode-filmen September 11, 2001, som blev vist på Venedig-festivalen. Loachs afsnit handler om en chilener, der blev fængslet og udvist af Chile, efter at amerikanerne i 1973 indsatte diktator Pinochet på netop den fatale dato – 11. september. I sin takke-note skriver Loach
bl. a.: »Begivenhederne den 11. september er i fare for kun at blivet fortolket på en enkelt måde. Alle ved hvordan det skete. Ingen synes at spørge hvorfor. Denne episodefilm har vigtige ting at sige om det. Når man ser tilbage over det sidste halve århundrede, fra Vietnam og Cambodia, over Chile, Nicaragua, El Salvador og frem til Mellemøsten, kan vi ikke undgå at spørge: Hvem er de virkelige terrorister?«

*Fipresci hedder den ansete internationale kritikersammenslutning, der har givet Ken Loachs nye filmprisen. I samme organisation har 195 kritikere stemt om sidste års bedste film. Og vinderen blev helt overlegent finnen Aki Kaurismäkis Manden uden fortid, der vandt Grand Prix i Cannes, men efter manges mening fortjente Guldpalmen. Derefter kommer østrigeren Ulrich Seidls Hundedage. Kun tre af filmene på kritikernes topti-liste har været vist i Danmark: Gosford Park, ...og din mor! og Monster’s Ball. Og i betragtning af, at der synes lagt op til besparelser på støtten til filmimport, er det nok tvivlsomt, om vi overhovedet får et flertal af sidste års bedste film at se herhjemme.

*Børnefilm Så går det bedre med skandinaviske børnefilm, for film til denne aldersklasse har en stærk politisk lobby herhjemme. Københavns børnefilmfestival Buster afvikles fra 30. september til 6. oktober og lokker på programforsiden med film, der er forbudt for børn – sexede nye ungdomsfilm.
Åbningsfilmen bliver ikke dansk, men norsk: Lars Bergs Glasskår om den 11-årige Viktor, hvis elskede storebror kun har ni måneder tilbage at leve i. Den blev kåret til bedste børnefilm på Berlinfestivalen. Og i en Pa-
noramasektion for de lidt ældre optræder bl. a. Terry Zwigoffs Ghost World. I alt vises over 35 spillefilm, 20 dokumentarfilm og utallige kort- og animationsfilm. Palads og Cinemateket lægger lærred til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her