Læsetid: 5 min.

Kortere sagt

27. september 2002

Af Pim., CMC og en
(2. sektion)

Nye film

*Killing Me Softly Den kinesiske instruktør Chen Kaiges første engelsksprogede film, Killing Me Softly, er næsten så dårlig, at den kvalificerer til camp-status.
Heather Graham og Joseph Fiennes har hovedrollerne i den erotiske thriller-historie, hvor to menneskers fingre tilfældigt mødes i Londons menneskevrimmel, og få øjeblikke efter har de travlt med at flå tøjet af hinanden i hans lejlighed. Hun forlader øjeblikkeligt sit trygge parforhold for at kaste sig ud på dybt vand med sin sexede bjergbestiger-mand. De bliver gift, og så er det pludselig, det går op for hende, at hun ikke ved andet om ham, end at han har et ubehageligt temperament og måske har myrdet et par eks-kærester.
Både Graham og Fiennes er på herrens mark og overspiller sig igennem den rodede historie indtil et overgearet klimaks. Graham og Fiennes har tidligere vist, at de kan overspille morsomt – hun som bimbo i Bowfinger og han som forelsket digter i Shakespeare in Love – men her er det ikke intentionen, og det er en lidelse at se ham forsøge at være mystisk-macho og hende være i syv sexslørede sind.
Man kan kun undre sig over, at instruktøren, der i 1993 vandt Guldpalmen i Cannes med storfilmen Farvel min konkubine, står bag dette fuldstændige fejlskud. Ulrich Thomsen har en mindre rolle som bjergbestigerven, og Natacha McElhone er bjergbestigersøster.
Killing Me Softly. Instruktion: Chen Kaige. Manuskript: Kara Lindstrom. Amerikansk. (Palads, Empire, Køebnhavn, Cafébiografen, Odense og Øst for Paradis, Århus) en

*Niels Neutron Der er godt gang i den i Niels Neutron – det lille geni, en fornøjelig, computeranimeret fortælling for børn og andre mennesker med eventyrlysten i behold.
Titlens Niels er et usædvanligt opvakt barn, der bruger al sin fritid på at opfinde og eksperimentere med de mest syrede ting – bl.a. kan han formindske mennesker med en sindrig anordning, og i sit hjemmedesignede rumskib udforsker han atmosfæren og sender en selvgjort satellit i omløb.
Som så mange andre genier er Niels dog en smule misforstået, både af sine klassekammerater, på nær tyksakken Karl, og af sine velmenende forældre. Men da alle byens voksne bliver kidnappet af onde, æggelignende aliens – de nåede jorden takket være Niels’ satellit – er det Niels Neutron og hans robothund Pølse, som må mobilisere alle de andre børn for at redde deres forældre fra at blive ofret til en grumt udseende kæmpedræberkylling.
Venskab, familiesammenhold og gensidig opbakning er blandt de bastante budskaber i Niels Neutron, der er produceret af børnekanalen Nicelodeon.
Men heldigvis overskygger det ikke den opfindsomhed, det humør og hurtige tempo, som holder filmen konstant i gang og gør den til en fin og underholdende oplevelse for alle, der kan lide animationsfilm – ikke mindst børnene, der sikkert også vil gyse lidt undervejs.
Niels Neutron – det lille geni. Instruktion: John A. Davis. Manuskript: John A. Davis, Steve Oedekerk m.fl. Amerikansk (Palads, Cinemax i København og mange biografer i provinsen) CMC

Dvd

*Silkehud Hvorfor bruger elevatoren meget længere tid til at køre op end til at køre ned? Instruktøren François Truffaut forklarer det selv med, at tiden varer længere, når man bliver forelsket. Og dermed sætter han selv en central og mesterlig scene i sit trekantsdrama Silkehud på plads.
Filmen blev skrevet i en fart, mens Truffaut ventede på at få lov til at lave den dyre Fahrenheit 451 og er måske hans personligste og mest selvbiografiske, delvis optaget i hans egen Pariser-lejlighed. Med en stor præstation af Jean Desailly som den midaldrende litteraturkritiker, der forelsker sig i en ung stewardesse spillet af den tidligt afdøde Francois Dorleac (Catherine Deneuves søster). En utroskabshistorie fortalt med en egenartet blanding af klinisk skarphed og hudløs ømhed og drevet frem af en dynamisk klippestil, som Truffaut i høj grad havde lært af sin mester, Hitchcock.
Silkehud er klart en af de Truffaut-film, der bedst har modstået tidens tand. Den blev lavet som en modvægt mod det sværmeriske kvinde- og kærlighedssyn i samme instruktørs Jules og Jim, og filmen fik da heller ikke samme publikumsyndest, men blev efterhånden sat ind på sin centrale plads i Truffauts værk. Hvilket også sker i medforfatteren Jean-Louis Richards løbende kommentar, hvor Richard med vemod ser tilbage på dette højdepunkt i sit liv. Den glimrende dvd rummer desuden stof om Françoise Dorléac samt trailers til en række Truffautfilm.
Silkehud (La peau douce). Instruktion: François Truffaut. DVD www.mk2.comPim.

*Fahrenheit 451 Her er den store undtagelse i Francois Truffauts produktion, en science fiction-film fra 1966, der ikke handler om den erotiske kærlighed, men om kærligheden til bøger. Efter en historie af Ray Bradbury udmaler den i muntre kulører et infantilt samfund, hvor det er forbudt at læse. Bøger og blade brændes af et legetøjsagtigt brandkorps i et ritual, som Truffaut dvæler længe ved – filmen er fascineret af ildens kraft og bogbrændingens patos. Som en udmaling af et ensrettet, følelsesdrænet samfund (der især afspejler datidens kommunistiske stater) har filmen en særegen legesyg poesi og en ømhed for de efterstræbte bøger, der næsten kan måle sig med kærligheden til personerne. Af disse er Julie Christies udstødte skolelærerinde er den mest levende. Desuden profeterer filmen præcist om det hjernevaskede, værtsdominerede reality-tv. Rytmisk og visuelt er Fahrenheit 451, bakket op af Bernard Herrmanns pragtfulde musik, stadig så spændstig og virtuos, at det opvejer den lejlighedsvise stivhed i iscenesættelsen, der kan skyldes, at Truffaut måtte optage filmen i England på et sprog han ikke mestrer. Og i filmens berømte slutning med det flygtede bogfolk lyser Truffauts filmpoetiske magi stadig med særlig klarhed og varme. I det fremaragende ekstramateriale får man oplæste uddrag fra Truffauts dagbog fra optagelserne, illustreret med relevante klip fra filmen, og et interview med instruktøren omkring premieretidspunktet viser, hvorfor han var alle intervieweres drøm: præcis, udtømmende og velargumenterende. Og foruden to trailers og et Ray Bradbury-indslag rummer dvd’en et mini-interview med en rørende genert Julie Christie på højden af sin skønhed og karriere.
Fahrenheit 451. Instruktion: François Truffaut. DVD, www.mk2.comPim.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her