Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

27. september 2002


Lokalt

Bendtsen: Fair dom over min søn
*Den 23-årige Christian Bendtsen, søn af erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K), blev i går idømt to år og seks måneders fængsel for narkokriminalitet.Den konservative leder, Bendt Bendtsen, betegner narkodommen over sin søn som fair. Bendtsen fastslår, at det er hårdt for familien, og at han vil støtte sønnen Christian. Men narkokriminalitet er uacceptabelt. Derfor er straffen rimelig.
»Min søn Christian har i dag måttet sande, at samfundet ikke kan eller vil tolerere omgang med narkotika. Efter 25 år i politiet har jeg fuld tiltro til, at retten i dag har givet ham en fair behandling og en rimelig straf,« siger Bendt Bendtsen, erhvervs- og økonomiminister.

Nyt udspil om bibliotekspenge
*Hvad forfattere skal have, for at deres bøger findes på bibliotekerne, er atter til debat. Biblioteksafgiftsudvalget foreslår således i et nyt udspil, at bl.a undergrænsen for at få del i disse penge skal være 1.535 kr. (mod hidtil 5.000 kr.), dvs. at forfattere, som efter det gældende pointsystem står til at modtage beløb herunder, intet modtager.
Beløb på indtil 300.000 kr. skal udbetales fuldtud, men er man berettiget til at modtage mere, skal der ske en forholdsvis reduktion. Siden regeringen i foråret indførte en nyordning, hvorved 13.000 hidtidige modtagere slettedes som følge af en ny bundgrænse, har fordelingen været til voldsom debat.
Dansk Forfatterforening fastholder i en udtalelse sin vilje til at begrænse de besparelser, kulturminister Brian Mikkelsen (K) tidligere på året annoncerede.

DA: Syge skal ikke fredes fra arbejde
*Langtidssyge ansatte skal ikke længere fredes fra at arbejde, blot fordi lægen skriver, at de er syge. I stedet bør lægerne i samarbejde med den syge kortlægge, hvilket arbejde den syge kan klare.
Forslaget kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der ønsker at gøre op med det nuværende system med lægeerklæringer, der totalt freder den sygemeldte fra at arbejde i hele sygdomsperioden.
»I dag er sygdom en privat sag, hvor lægen fremlægger en lægeerklæring, der virker som en slags skjold mod arbejdsgiveren – man er fuldtidssygemeldt. Det blokerer i visse tilfælde for, at man kan gå ind og se, om den syge eventuelt kan fungere delvist på arbejdsmarkedet trods sygdommen,« siger chefkonsulent i DA Nikolaj Bøgh til Ritzau.
Forslaget fra DA får til dels opbakning fra både beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og LO, mens lægeforeningen ikke vil høre tale om at skulle lave den slags lægeerklæringer.

Elever advarer mod ’katastrofekurs’
*Danmarks Elev Organisation (DEO), der repræsenterer ca. 60.000 elever i grundskolen, vender sig på ny i stærke vendinger mod regeringens politik på uddannelsesområdet.
»Vi må advare politikerne mod denne glidebane. Regeringens skolepolitik har katastrofekurs, og den kan kun ende galt,« siger DEO’s formand, Anne Bie Hansen, i en udtalelse.

Globalt
Kaotiske tilstande i Elfenbenskysten
*Situationen spidsedes i går til i den vestafrikanske stat Elfenbenskysten, hvor regeringsstyrker forsøger at nedkæmpe utilfredse regeringssoldater, der for en uge siden indledte et kupforsøg mod landets præsident, Laurent Gbagbo, der støttes af de kristne indbyggere i syd.
Mens franske og amerikanske elitesoldater forsøger at evakuere omkring 1.000 vesterlændinge fra Bouaké i den centrale del af landet, har tusinder af lokale indbyggere indledt demonstrationer i byens gader til fordel for mytteristerne.
Alle på nær en af de omkring 30 danskere, der befinder sig i Elfenbenskysten, opholder sig i Abidjan, oplyser det danske udenrigsministerium. Den sidste dansker bor i havnebyen San Pédro, 320 kilometer længere mod vest.ritzau

Næste anklage mod Milosevic
*Anklagere ved FN’s krigsforbryderdomstol i Haag gik torsdag i flæsket på Jugoslaviens tidligere præsident, Slobodan Milosevic, med beskyldninger om, at den engang så magtfulde serber støbte kuglerne til etniske udrensninger i Kroatien og Bosnien.
Retsmødet var det første i en sag om folkedrab, hvor ekspræsidenten står til regnskab for de værste krænkelser af menneskerettighederne i Europa siden Anden Verdenskrig.
Anklagen om folkedrab er den alvorligste af de i alt 61 anklager mod ekspræsidenten i den største internationale krigsforbrydersag i Europa, siden Hitlers håndlangere blev stillet for retten i 1945-46.
For to uger siden satte anklagemyndigheden punktum for sagen om forbrydelserne i Kosovo og har nu taget hul på anklager i forbindelse med Kroatien og Bosnien. ritzau

Syv dræbt i Mellemøsten
*Syv mennesker blev i går dræbt i israelernes og palæstinensernes opgør om det samme land. Blandt de dræbte er en 14 måneder gammel palæstinensisk pige.
Optrapningen kom to dage før, at det væbnede palæstinensiske oprør mod Israels fortsatte besættelse går ind i sit tredje år, og situationen synes fastlåst med udsigt til nye blodsudgydelser.
Sent torsdag eftermiddag erklærede den militante palæstinensiske gruppe Hamas, at den agter at hævne et israelsk raketangreb tidligere på dagen mod en bil i Gaza by. I bilen sad to Hamas-folk, og de blev dræbt, da en helikopter affyrede raketter mod bilen. ritzau

Putin afviser ny FN-resolution om Irak
*Den russiske præsident, Vladimir Putin, mener ikke, at der er behov for en ny resolution i FN’s Sikkerhedsråd om Irak.
FN-inspektionerne af eventuelle masseødelæggelsesvåben kan udmærket foregå på grundlag af eksisterende resolutioner, sagde Putin i går til den nye irakiske Moskva-ambassadør.
Rusland regnes for et nøgleland i Sikkerhedsrådet, som behandler et forslag om en ny resolution om Irak. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her