Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

23. september 2002


Lokalt
Kontingentstigning på trods af
*Venstres hovedbestyrelsens forslag om at hæve kontingent fra 70 til 75 kroner gav anledning til spydigheder på landsmødet. I Thisted mente de, at det er lidt tyndt at kræve flere penge ind, når nu Venstre står så hårdt på skattestoppet. En enkelt delegeret snakkede endda om, at det nærmest var umoralsk at hæve kontingentet. Det fik Anders Fogh Rasmussen op ad stolen.
»Jeg tror ikke, vi skal bringe skattestoppet ind i den her debat. Når jeg betaler kontingent til Venstre, så betragter jeg det ikke som en skat. Det er noget jeg betaler frivilligt,« sagde formanden fra talerstolen, uden dog at komme nærmere ind på, om det betyder, at han ikke betaler sin skat frivilligt. Forslaget blev i øvrigt vedtaget med stort flertal. mahe

Studerendes penge brugt til dyre rejser
*Stik imod formålet har studerende i årevis været med til at betale regningen for dyre udlandsrejser for samtlige ansatte i det selskab, som administrerer langt de fleste kollegier og ungdomsboliger i hovedstaden, skriver Berlingske Søndag.
Danmarks Internationale Studenterkomité (DIS) har de seneste år inviteret samtlige medarbejdere til byer som Rom, Barcelona, Paris og London. Rejserne har typisk varet fire dage, og både hoteller og restaurantbesøg for de cirka 40 medarbejdere er stort set blevet betalt af Studenterkomiteen. De samlede rejseudgifter beløber sig til omkring en million kroner – udgifter som hænger dårligt sammen med selskabets formål om at udføre studentersocialt arbejde.

Illegalt arbejde et voksende problem
*Trods ihærdige forsøg er det ikke lykkedes at dæmme op for brugen af illegal arbejdskraft fra de østeuropæiske lande. Problemet er hastigt stigende.
Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT), der er paraplyorganisation for syv fagforbund i byggebranchen. Uden at have færdiggjort analyserne, kan sekretariatsleder i BAT Gunde Odgaard løfte sløret for, at problemet er voksende inden for byggebranchen.
»Undersøgelsen vil vise en stigning i illegalt arbejde i forhold til den sidste vi lavede,« siger Gunde Odgaard.
Den seneste undersøgelse fra 1999 viste, at beskæftigelsen af de illegale arbejdere i byggeriet svarede til 1.500 fuldtidsstillinger om året. Det økonomiske omfang beregnede BAT til at være tabte skatte- og momsindtægter på 400 mio. kr. om året.

Foreslår ny løsning på lærermangel
*Den kommende formand for Danmarks Lærerforening (DLF), Anders Bondo Christensen, har et forslag til, hvordan fremtidens katastrofale lærermangel kan løses: Lad de ældre blive på arbejdsmarkedet og arbejde halv tid til fuld løn.
»Her og nu kunne problemet med lærermangel løses ved at finde en model til at få de ældre lærere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Og det kan i mine øjne ske ved at tilbyde de ældre lærere, at de går ned på halv arbejdstid,« men beholder den fulde løn, siger han.

Globalt
Mørklødede babyer til barnløse i USA
*Mørklødede babyer med brune øjne er i høj kurs i USA. Det viser en opsigtsvækkende sag fra grænseområdet til Mexico, hvor myndighederne mener at have afsløret en bande med speciale i videresalg af nyfødte babyer fra unge mexicanske og honduranske mødre.
Efter aktionen i sidste uge vurderer de lokale amerikanske myndigheder, at »i snesevis om ikke i hundredvis« af babyer gennem de seneste fire år kan være blevet solgt til familier i USA. Ifølge myndighedernes efterforskning var adoptionskontoret ’Alamo Adoption Agency’ et skalkeskjul for menneskehandlen. Gennem annoncering i det mexicanske kulørte dagblad, Fama, fandt adoptionskontoret frem til purunge kvinder i Mexico og Honduras, der ikke ønskede at familie og venner skulle finde ud af, at de var blevet uønskede gravide. Annoncen opfordrede til, at kvinderne i stedet »skulle give muligheden til andre kærlige forældre, der ønsker at adoptere«.
Samtidig lovede kontoret mellem 3.000 til 11.000 kroner – til kvinderne for at give deres børn videre. Et beløb, der skal ses i forhold til, at adoptionskontoret angiveligt krævede op til 200.000 kroner af de adoptionshungrende par i USA.
ritzau

Britisk landbefolkning på gaden
*Tusindvis af demonstranter fra den britiske landbefolkning fyldte i går gaderne i Londons centrum, hvor de gennemførte en protestmarch for landbefolkningens rettigheder. Flere hundrede tusinder var ventet til marchen, der forud af de britiske medier var blevet kaldt den største borgerrettighedsmarch nogensinde i Storbritannien.
Især den britiske premierminister Tony Blairs planer om at forbyde den traditionelle britiske rævejagt fra hesteryg med jagende hunde var på forhånd i fokus. Ud over det kontroversielle spørgsmål om rævejagt var demonstrationen rettet mod en bred vifte af områder, hvor den britiske landbefolkning føler, at levevilkårene på landet bliver forringet. Det drejede sig blandt andet om dyre huspriser, dårligt offentlig transportsystem, indskrænkninger i de offentlige serviceydelser på landet, arbejdsløshed samt bønder ramt af mund- og klovsyge epidemien sidste år, hvorunder millioner af får og kvæg blev slået ned.
ritzau

Blodigt oprør i Elfenbenskysten
*Et tre dage langt oprør blandt soldater i Elfenbenskysten har kostet 270 døde og omkring 300 sårede, oplyste landets stats-tv i weekenden.
Kampe brød ud tidligt torsdag i hovedbyen Abidjan og nordlige byer, da utilfredse soldater angreb regeringsstillinger. Oprørerne kontrollerer nu landets andenstørste by, Bouake, og den nordlige by Korhogo.
Regeringen beskylder oprørerne for at forsøge et statskup, planlagt af den tidligere junta-leder Robert Guei, som blev skudt og dræbt af regeringstro styrker i Abidjan i torsdags.Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her