Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

18. september 2002


Lokalt
Politisk uro om Danmarks Irak-kurs
*Udenrigsminister Per Stig Møller (K) har skabt politisk uro om Danmarks kurs over for Irak. Socialdemokraterne og SF er så usikre på VK-regeringens meldinger, at de vil indkalde ministeren i Udenrigspolitisk Nævn om Irak. »Det er vigtigt at få klarlagt, om den danske regering har tænkt sig at støtte FN og finde en fredelig, politisk løsning. Eller om man vil fortsætte en krigsretorik, som USA står i spidsen for,« siger den socialdemokratiske udenrigsordfører Jeppe Kofod.
Villy Søvndal, SF’s udenrigsordfører, vil have regeringen til at irettesætte USA for deres skeptiske reaktion på Iraks tilbud om at lade FN’s våbeninspektører vende tilbage.ritzau

Danmark topper liste over it-evner
*Hongkong og Danmark topper en ny liste, der vurderer landeøkonomier efter deres evner til at drage fordele af internettet og mobiltelefonteknologi. Det siger Den Internationale Telekommunikation Union (ITU) i en ny rapport, der tirsdag blev offentliggjort i Geneve.
Umiddelbart efter Hongkong og Danmark ligger Sverige, Schweiz og USA. Syrien, Myanmar (tidligere Burma) og Benin ligger i bunden af listen.
ITU har placeret landene efter deres nuværende evner til at drage fordel af den nye teknologi, ligesom ITU har vurderet, hvor velforberedte de er på fremtidig teknologi.ritzau

Bork Hansen beder om foretræde for justitsminister
*Efter i godt en uge at have ventet på en reaktion fra justitsminister Lene Espersen (K) har sognepræst Leif Bork Hansen bedt om – så hurtigt som muligt – at få foretræde for justitsministeren sammen med den sultestrejkende Kirsten Chesnut og hendes advokat, Jytte Thorbek.
Kirsten Chesnut sultestrejker på 140. døgn foran Christiansborg for at få de danske myndigheder til at erkende deres ansvar for, at hun er dømt for bortførelse af sin søn på et – efter hendes vurdering – falsk grundlag. Kirsten Chesnut har som følge af dommen været adskilt fra sin søn i tre et halvt år, ligesom hun står til anholdelse ved indrejse til USA.
Leif Bork Hansen siger til Ritzau, at der må ske noget i sagen snart, fordi et cirkulære forbyder genoplivning af sultestrejkende, hvis de går i koma. ritzau

Politi på bevis-jagt i Florida
*Politiet har fået tilladelse til at gå på jagt efter beviser i Tvind-sagen i Florida i USA, hvor Mogens Amdi Petersen og andre centrale personer skal have opholdt sig. Trods protester fra forsvarerne har Retten i Ringkøbing givet politiet lov til at gennemføre ransagninger sammen med amerikanske betjente på en af de mest mondæne adresser ved Miami, nemlig Fisher Island Club, hvor Tvind skal have rådet over en lejlighed, som har en værdi af adskillige millioner kroner.
Personalet i Fisher Island Club pålægges i kendelsen at udlevere alle oplysninger vedrørende Mogens Amdi Petersen fra perioden januar 1991 og frem til i dag. ritzau

Globalt
Cypern fjernes fra EU-kandidatliste
*EU overvejer at stryge Cypern fra den længe ventede liste over lande, som man forventer er klar til at blive optaget i unionen på topmødet i København i december. Det sker i et sidste forsøg på at lægge pres på græsk- og tyrkisk-cyprioter, som forhandler om en genforening inden EU-udvidelsen. Cypern er ellers blevet lovet optagelse, uanset om der kommer en løsning eller ej. »Men vi er nødt til at stille os selv spørgsmålet, om det er klogt på dette tidspunkt at fastslå, at Cypern er med i den næste udvidelsesrunde,« siger en EU-diplomat til Reuters. brun

Putin: Vi forlader aldrig Tjetjenien
*Ruslands præsident, Vladimir Putin, svor tirsdag, at de russiske soldater vil blive i Tjetjenien »altid« for at bevare freden i den krigshærgede oprørske republik i det nordlige Kaukasus.
»De russiske soldater vil blive der altid og hjælpe de lokale militære myndigheder med at bevare roen, citerede nyhedsbureauet ITAR-TASS Putin for at sige.
I sine første kommentarer til den landmineeksplosion, der mandag kostede 18 civile livet i republikkens hovedstad, Grosnij, afviste Putin, at de russiske soldater er ved at forebrede sig på at trække sig ud af Tjetjenien efter tre års blodig konflikt.

Kinesisk mand stod bag rottegift i mad
*Jalousi mod en succesfuld konkurrent var angiveligt årsagen til, at en kinesisk mand puttede rottegift i morgenmaden i en fastfood-restaurant i byen Tangshan i Jiangsu provinsen i det østlige Kina.
38 mennesker blev dræbt af den forgiftede mad, mens i hundredevis blev syge. Det oplyste det statslige, kinesiske tv tirsdag.
Ifølge presseoplysningerne var den skyldige i forgiftningen en fætter til restaurantejeren, som selv havde åbnet en mindre succesfuld restaurant i den lille by lige uden for storbyen Nanjing. Manden skal have oplyst til politiet, at han blot ønskede at give restaurantens kunder ondt i maven, og at han flygtede om bord på et tog, da han så kunder kollapse blødende fra mund og ører efter at have spist af den forgiftede mad.

Israel i offensiven i Gaza
*Israels hær fortsatte tirsdag morgen en operation i Gazastriben og anholdt 23 palæstinensere i Khan Yunis, sagde kilder i hæren. De anholdte beskyldes for at have fremstillet morterer til bombardement af jødiske bosættelser i de palæstinensiske områder.
Samtidig har hæren ødelagt to huse, der tilhørte palæstinensere, som mistænkes for at være ekstremister. Søndag og mandag blokerede hæren totalt for den israelsk-besatte Vestbred i forbindelse med den israelske helligdag Yom Kippur.
Det høje alarmberedskab blev opretholdt tirsdag, men i protest imod de fortsatte udgangsforbud har over 200 indbyggere, herunder skoleelever, i byen Nablus på Vestbredden trodset udgangsforbuddet, der for deres vedkommende har varet i to uger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu