Læsetid: 7 min.

Måske skulle man bare tage sig et nyt navn

- lige som Socialdemokratiet. Og alle dem, der tror på numerologi. Hvad den har gjort for Johnny Bredahl og Jannie Helle kan den vel også gøre for mig, tænkte jeg på min vandring gennem El-Giganten. Stort set alle vores maskiner var brudt sammen på tre dage. Jeg sad tydeligvis i uheld – hvad gør man?
13. september 2002

Qlummen
Først betalte jeg 521 kr. for at skænke kaffe til en vaskemaskineoperatør, hvis budskab var lige så utvetydigt som ubarmhjertigt: Lejerne er ved at gå. Det kan ikke betale sig at gøre noget ved dyret. Tak for tjansen
og goodbye.
Næste morgen gik støvsugeren. Den har godt nok aldrig levet op til sit navn, men da den udåndede, tog det alligevel på mig. Ikke mindst i lyset af vaskemaskinemandens økonomisk set ned-slående besøg.
Hvad gør man, når man ikke kan vaske – ikke kan støvsuge? Så slår man sit græs. Vi har 1.600 kvadratmeter, så det kunne der gå dejligt lang tid med. Hvis ikke jeg allerede i den indledende fase havde styret det gule, benzindrevne kræ ind i en – viste det sig – jernstang. Skaftet på et apparat, der kan hæve huse – efterladt af – ja, hvem var det nu? Den var i hvert fald væltet. Det samme gjorde mit budget, for nu havde vi hverken vaskemaskine, støvsuger eller plæneklipper, viste det sig, da en plæneklipper- forhandler 20 km borte vendte bunden i vejret på den gule.
Da min yngste dagen efter kom hjem med kærnemælk i mobiltelefonen (hun var væltet på sin cykel), og jeg vel hjemme opdagede, at Netto havde taget 100 kr. for ti nektariner (jeg er ikke typen, der ydmyger personalet ved at studere bon’en i butikken) var det, at jeg alvorligt overvejede at tage mit navn op til revision. Hanne Dam, hedder jeg, og det har fungeret meget godt. Eftersom det har været småt med sjove friere, har jeg egentlig kun stillet spørgsmålstegn ved mit navn en gang: Da vores første barn skulle navngives. Det er en lang historie, hvis pointe er, at hun kun kunne få min mors navn, Dam, hvis jeg udryddede min fars navn, Larsen. Den ordning er justitsminister Lene Espersen i øvrigt netop nu ved at ændre – fint. (Eftersom børnenes far har et navn, der er umuligt at udtale for små børn, var det ude af betragtning.)
Jeg tøffede gennem Fagre Ny Verden (El-Giganten) og besluttede, at nu hvor vi alligevel aldrig fik en ny bil, endsige gælden høvlet ned, så kunne jeg lige så godt gå amok og købe en brødrister med advarselspift. Og hvorfor egentlig ikke nuppe det keramiske Voss-komfur, jeg altid har begæret, med i kurven (det gamle kunne kun lukke med en ske i ovnlågen)? På trods af min optagethed vendte jeg hele tiden der i El-Giganten tilbage til numerologien (læren om tallene). Har læst om adskillige kendisser, der som jeg har siddet i uheld, men som i den grad har fået styr på tilværelsen ved hjælp af et navneskift. Tag nu bokseren Johnny Bredahl. Det hele gik lidt ned ad bakke, men nu kører det for ham under navnet Johny Wahid Johansen. »Tro det eller lad være, vi har fået et bedre liv,« betroede han Ekstra Bladet.
For lægen Jannie Pryds Helle symboliserer navneskiftet til Janne Helle et vendepunkt i hendes liv – fortæller hun. »Med mit gamle navn sagde jeg også farvel til offerrollen,« har hun sagt. (Fristende). Og da skuespilleren Isa Holm blev præsenteret for numerologen Annet Kofoeds regnestykke, der forvandlede hende til Isabianca Jelena Holm, virkede det »som en kraft, der gik gennem mig.« Hun mener, at numerologien »mirakuløst« har helbredt hendes alkoholisme. Så kan den vel også betale en ny maskinpark til mig.
Sagen er, at man ved at ændre bogstaverne i sit navn (måske) kan tiltrække positive energier i forhold til bestemte mål.
Alt at vinde intet at tabe, tænkte jeg, parat til at konfrontere min regning fra El-Giganten med en lottogevinst (eller i den mindste checken for en fed freelance-opgave) – og bestilte ugebladet Søndag med tilhørende numerologi-hæfte. (Det skal ikke være for svært, hvis jeg skal fatte spirituelle budskaber). Det viste sig ikke overraskende, at jeg ikke var i stand til at forstå en pind og måtte overlade opgaven at udarbejde mig et nyt navn til min ældste, der er matematiker. Hun regnede og regerede – udfra hæftets forklaringer og den overordnede påstand, at: »Alt i universet kan måles i værdier, der udtrykkes i energier og vibrationer – i tal.« Således altså også vore navne.
Ved at lægge en hel masse tal sammen på en bestemt måde, udregnede hun med udgangspunkt i mine fødselsdata mit skæbnetal, mit navnetal og en hel stribe gruppetal. Facts: Jeg er vægt og født i første dekanat, så jeg er under størst påvirkning af Venus med Uranus og Merkur som hjælpeplaneter. Mit fødselstal (5) forstærker påvirkningen fra Merkur. Mit skæbnetal (1) betyder stærk indflydelse fra solen, som i øvrigt går igen i mit stjernetegn. De energier, som påvirker mig gennem mit navnetal (6) betyder, at min Venus-side forstærkes som modvægt til min stærke solside.
Eftersom Uranus står for teknologisk udvikling (alle mine tabte maskiner), er det den, jeg med et nyt navn bør gå efter, sagde vi til hinanden. – Og gik.

Turen blev grundigt påvirket af den kendsgerning, at samtlige beskrivelser, affødt af mit talmateriale, passede på en prik med den person, jeg ser mig selv som. (Et eller andet sted var vi jo nok (jysk afstamning) skeptiske…) Men: Numerologisk dækker navnet Hanne Dam med mine fødselstal over en person, der som vægt påvirkes af solen til at søge balance mellem det abstrakte og konkrete. En person med et sangvinsk temperament (glad og sorgløs) (hm), udadvendt og maskulin (ok – jeg er resultatsøgende og dominerende). Fødselstallet siger, at jeg er optimistisk, entusiastisk, gerne løber en risiko, afskyr 9-17- jobs og er til hurtige penge. (Som jeg kan tjene fordi jeg ejer »styrken og intellektet« (har man hørt mage.)
Det mest personlige tal, skæbnetallet, viser en person, der af solen er gjort begavet gennem »en positiv maskulin kraft og ånd«(!). Samme sol har givet mig lederevner og mod til at gå mine egne veje og et engagement, der fører til, at jeg ikke skåner mig selv, når jeg brænder for en sag (suk). Takket være min Venus-
side har jeg evnen til at forstå mig på penge og forretning (nu er vi ved at nærme os målet), og planeten Merkur hjælper mig til at kommunikere mine ideer ud i omverdenen. Mine Venus-humørsvingninger opvejes (heldigvis) af min humoristiske sans og evnen til at inspirere andre.
Derudover signalerer skæbnetallet, at Hanne Dam er et udadvendt selskabsmenneske, der hader ufred, har rengøringsvanvid (så er det nok), skaber skønhed omkring sig (nej), søger retfærdighed (vigtigt karaktertræk), er sine venners ven og yder en samfundsindsats. (Jo men se, om de gør, som jeg siger…)
(Begynder at blive glad for mig selv. Måske skulle jeg bare beholde navnet Hanne Dam og tage et lån?)

En udregning på mit barndomsnavn (navnetallet skifter nu fra 6 til 3) giver mig imidlertid et flash back. Til dengang jeg var – skal vi sige mere kunstnerisk, mindre kompromisløs, mere munter, mere idealistisk – (og med tendens til overvægt og diktatortilbøjeligheder.) Jeg er blevet mere straight, og målrettet efter at have fået børn. (Skyldes måske bare forsørgeransvaret?)
Måske skulle jeg bare købe Larsen – og mig selv som ung – tilbage. Men hvem skal så betale regningen fra El-Giganten?
Vi må lige undersøge hvilke energier og vibrationer jeg kan påvirke mit liv med ved at skifte navn – til Ann Dam, Ane Dam eller Hannah Dam, eller sågar Hanne Dam Albret (forsøger min ældste optimistisk i et endnu ikke opgivet forsøg på at smede sine forældre sammen.) Ændringerne giver absolut ingenting. Jeg skal over i helt andre vidtgående sammensætninger: Dania Ann – eller det mere borgerlige Sine Damgård er, hvad der skal til for at styrke den efterlyste påvirkning af Uranus. Så vil jeg godt nok hellere hedde Larsen. Og anskaffe noget uranium (Uranus’ metal) at sjoske rundt med. Spørgsmålet er, om jeg ikke bare kan begynde at kalde mig Hanne Dam Larsen igen?
Nikke-nej, siger Annet Kofoed til Ekstra Bladet.
»Navneskiftet skal registreres. Ellers kunne USA bare ringe til Saddam Hussein og kalde ham et dårligt navn, indtil han døde af det. Det ville jo være billig krigsførelse. Desværre kan man ikke gøre det samme med Osama Bin Laden. Han tager jo ikke sin telefon…«
Numerologien er en ny gren på den succesrige, spirituelle stamme. Jo mere ond verden er, jo mere medvind til de spirituelle. At mennesker er søgende i denne ofte modbydeligt kyniske og uretfærdige verden, er til at forstå. Men – alvorlig talt: Frem for at styrte sig ud i et drømmeunivers af fiktiv hjælp, tror jeg, når alt kommer til alt, det er mere holdbart at tage ansvar på de konkrete samfundspræmisser. Det er derfra kampen må tages. Hvis jeg overhovedet tror på noget, er det god opførsel. At tænke positivt; at handle positivt – det giver pote. Og så er det tilmed gratis. Så kommer munterheden og energien. Og så skal de nye maskiner så-mænd nok blive betalt af – Hanne Dam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her