Læsetid: 2 min.

Ikke mere gætværk om netværk

Lever vi virkelig i et netværkssamfund? Det har Forskningsrådene nu betalt 23,6 millioner kroner for at få svar på
10. september 2002

Konference
Linda Nielsen, rektor ved Københavns Universitet, er sikker i sin sag: »Vi ved alle sammen, at det er der.« Ordene faldt i fredags på åbningskonferencen for Center for Medier og Demokrati i Netværkssamfundet (MODINET) og henviste til sidstnævnte begreb, det meget omtalte netværkssamfund.
At kalde MODINET’s opstartsfase for vellykket ville svare til at kalde tilstanden i Socialdemokratiets top for lettere uharmonisk. Med 23,6 millioner kroner fra forskningsrådene har centret fået en drømmestart på dets tre-årige arbejde med at kulegrave en række aktuelle tværfaglige spørgsmål. Det er mange penge, men man gør det nu ikke let for sig selv, når man påtager sig at beskrive så diffuse begreber som dem, der indgår i centrets navn.
Helt nemt bliver det heller ikke at koordinere 35 forskere og otte stipendiater, nogle fra så relativt fjerntliggende forskningsretninger som økonomi og medievidenskab.

...i netværkssamfundet
Feltherren for denne brogede hær, professor Ib Bondebjerg fra Medievidenskab ved Københavns Universitet, så dog ud til at være ved godt mod. Med øjensynlig tilfredshed præsenterede han projektets fire forskningshold, der ledes af henholdsvis Jens Hoff (Statskundskab, KU), Niels Ole Finnemann (Informations- og Medievidenskab, AU), Klaus Bruhn Jensen (Film- og Medievidenskab, KU) og Anker Brink Lund (Journalistik, SDU).
Tilsammen skal disse forskningshold nå omkring informationsteknologiens betydning for transnational organisering, digitalisering af offentlige institutioner, identitet på internettet og de nye mediers betydning for nyhedsformidlingen. Der bliver vist langt mellem kaffepauserne.
Dette sidste var ikke et problem på åbningskonferencen, der lidet beskedent var henlagt til Det Kongelige Biblioteks Dronningesal.
Her stod netværksbegrebet som sagt højt på programmet og blev udsat for yderst ordrig behandling af sociologen Bob Jessop. Jessop startede med at lufte sin tvivl omkring selve begrebets relevans. Er det ikke bare en
flyvsk etiket, som man upræcist kan hæfte på snart taget ethvert fænomen? Tilføjer vi ikke blot ’i netværkssamfundet’, når vi gerne vil fremstå moderne og videnskabeligt progressive?
Jessop noterede sig i hvert fald lystigt at netværkssamfundets teoretiske godfather, den spanske sociolog Manuel Castells, i sit trebindsværk om emnet ikke har fornedret sig til at definere selve begrebet.
Men det var nu heller ikke sådan at det, efter Jessops oplæg og den efterfølgende debat, stod soleklart for den udenforstående hvad der egentlig er på spil.

Udfylder et vakuum
Måske er centrets største force, at man insisterer på at udfylde et hul. I Danmark har den humanistiske medievidenskab og den samfundsvidenskabelige demokratiforskning en lang tradition for ikke at samarbejde. Hvor medievidenskaben har fokuseret kraftigt på hverdagens mediebrug og personlig meningsdannelse har f.eks. statskundskaben haft en tendens til at ignorere medierne som en aktiv med- og modspiller på den politiske scene.
Ved at insistere på skamløs overskridelse af fag- og fakultetsgrænser vil MODINET, hvis alt går vel, kunne bane vejen for en mere komplet forståelse af forholdet mellem medier og demokrati.
I netværkssamfundet.

*Modinets website: www.modinet.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her