Læsetid: 2 min.

Ministerforslag i modvind

Karlebo Kommunes egne socialrådgivere kalder forslaget om, at kriminelle børn skal koste bistand, for tåbeligt
10. september 2002

Socialrådgivere i Karlebo Kommune, Socialrådgiverforeningen samt praktikere med indvandrerbaggrund tager kraftig afstand fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) forslag om at trække i kontanthjælpen hvis forældre ikke kan holde deres børn væk fra kriminalitet.
Ministeren henviser netop til grov ungdomskriminalitet begået af 20 til 50 børn og unge under 15 år i den nordsjællanske by, Kokkedal, der ligger i Karlebo Kommune. Kommunen har henvendt sig til ministeren for at få lavet loven om, så de kan trække i kontanthjælpen. Hjort Frederiksen har allerede fået opbakning fra både de konservative og Dansk Folkeparti til sit forslag. Om end Dansk Folkeparti er noget betænkelige ved at skære yderligere i kontanthjælpen.
Tanken er, at kommuner skal kunne indgå en kontrakt med forældrene om, at de f.eks. skal følge deres børn i skole og holde dem væk fra gaderne om aftenen for at mindske kriminaliteten.
I Helsingør har man med succes skåret i kontanthjælpen, hvis roma-forældre ikke fulgte deres børn i skole.
»Vi vil gerne indgå en mere forpligtende kontrakt med de familie, vi jo kender i forvejen. De har vanskeligheder med deres drenge især, og de ved ikke ret meget om deres børns færden,« siger børne- og familiechef i Karlebo Kommune, Niels Dueholm.
Men socialfaglig konsulent i kommunen, Anne-Grete Nicolaisen, kalder ministerens forslag for »tåbeligt«.
»I Helsingør var det en del af en aktivering af forældrene. Her er det en straf. Og hvad så med den lillesøster, der er sød og laver sine lektier. Hun bliver også straffet? Serviceloven indholder masser af foranstaltninger, man kan bruge med henblik på børn og forældre med problemer. Hvorfor ikke bruge dem,« siger hun.

Straf vil gøre det værre
Foredragsholder Fahmy Almajid, der har været ansat af tidligere indenrigsminister Karens Jespersen (S) til at lave forebyggende arbejde blandt forældre med indvandrerbaggrund tager ligeledes afstand fra forslaget.
»Problemet for disse børn og unge er, at de har hørt deres marginaliserede forældre give myndighederne skylden for alt muligt. Derfor hævner de unge sig på myndighederne ved at begå kriminialitet. At straffe familierne vil blot forværre den hævnlyst,« siger Fahmy Almajid, der har syrisk baggrund.
Almajid er i gang med et projekt for Århus Kommune, der vil halvere kriminaliteten blandt unge indvandrere. 16 ambassadører skal skoles til at uddanne indvandrerforældrene i at tackle deres børn. Senere skal 200 af kommunens lederes fra forvaltning, skoler og institutioner igennem lignende undervisning.
Men Niels Dueholm mener, at nogle forældre ikke kan nås: »Nogle gange er det simpelthen umuligt at komme i kontakt med forældrene. De forstår ikke den danske tradition for at snakke sig til rette. De er vant til samfund, hvor kommunikationen er meget mere kontant.«
Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Laila Walther, siger: »I bedste fald vil forslaget være virkningsløst. Og det er jo ikke kun forældre på kontanthjælp, der har kriminelle børn. Billedet bliver tegnet helt skævt.«

Lovovertrædelse
*I løbet af det seneste halve år har politiet registreret 38 lovovertrædelser i form af indbrud, røveri, overfald, vold og hærværk i området omkring Kokkedal i Karlebo Kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her