Læsetid: 4 min.

Miraklerne udeblev

De fleste landes ledere var tilfredse med et resultat, som de fleste andre fandt skuffende
5. september 2002

Johannesburg 2002
JOHANNESBURG – »Hvordan Fanden kan de skrive det der ringere. Der står jo ingenting i forvejen,« siger en af de garvede miljø-lobbyister i sin mobiltelefon.
De fleste af de 104 stats- og regeringsledere er allerede rejst hjem eller er på vej til lufthavnen. Men i lokalerne oven på er dygtige diplomater alligevel travlt optaget af at udvande endnu en sætning i den afsluttende politiske erklæring fra topmødet om bæredygtig udvikling.
Da erklæringen endelig bliver færdig er Informations udsendte ved at blive mast af en hob af journalister, der alle vil have den først.
I mit krøllede eksemplar er det svært at få øje på resultatet af diplomaternes arbejde. Det ser da pænt og nydeligt ud. Verdens ledere vil tage ansvaret for menneskehedens og vores børns fremtid, gøre alvor af den bæredygtige udvikling, tildække den voksende kløft mellem rig og fattig, ja udrydde fattigdommen og beskytte verdens miljø. Kvinderne skal frigøres og menneskers forskellighed hyldes. Demokratiet skal styrkes og menneskerettighederne respekteres.
Men lobbyisten har ret; noget som helst bindende og konkret kan man ikke finde.
Topmødets magre resultat kritiseres energisk af omkringvandrende NGO’er, mens deres repræsentant i plenum, den meget veltalende Yoke Ling Chee fra Den Tredje Verdens Netværk i Malaysia, slår fast, at de store forhåbninger er skuffet, den globaliserede økonomi fortsat dominerer over miljø og udvikling og FN-systemet fortsat er i krise, men lover at alle de tilrejsende NGO’er vil vende tilbage til deres lande og holde fast ved det lidt, der blev nået enighed om.
Sammenslutningen af miljø- og udviklingsorganisationer, ECO, skriver i sit blad, at planen er som »et plaster på et kødsår.«
»Forretningslivets synspunkt kan sammenfattes med Elvis Presleys ord, ’A little less conversation, a little more action’« skriver sammenslutningen af verdensfirmaer, der støtter bæredygtig udvikling.

Dette er ikke Rio
FN’s generalsekretær, Kofi Annan, holder modet oppe. »Det er klart, at det ikke er Rio, men selv om vi ikke fik, hvad mange forventede her på handlingernes topmøde, er jeg tilfreds med resultatet.« Han lover, at FN nøje vil overvåge, at der sker fremskridt.
Allerede i formiddags havde statsminister Anders Fogh Rasmussen sin konklusion klar. »Vi kan være tilfredse med resultatet – og EU har spillet en ledende rolle,« sagde han. »Helt ærligt, så tror jeg ikke, at flere mega-topmøder er vejen. 1990’erne var mega-topmødernes 10-år. De næste 10 år skal være handlingernes 10-år.« Opfølgningen af resultaterne skal overlades til FN’s generalforsamling, mente han.
EU-Kommissionens formand, Romano Prodi slog fast, at fri handel ikke er nok til at skabe det nødvendige spring fremad. Der skal mere bistand til – og EU må overvinde sine uenigheder og stå sammen om at gå forrest.
USA’s udenrigsminister, Colin Powell, holdt en uengageret tale uden at sige noget nyt hvor han blev afbrudt to gange af demonstrerende amerikanske miljøaktivister.
»Mine afrikanske forfædre ville have forstået, at det er ubuntu, der har bragt os hertil. Det er ideen om, at vi alle er sammen på denne planet, i dette liv. Når en af os er sulten, lider vi alle. Når en af os er fortvivlet, må vi alle søge håb hos hinanden.«

FAKTA
Konkrete mål
Handlingsplanen fra topmødet i Johannesburg:
*Vand: 1,2 milliarder mennesker mangler rent drikkevand. Tallet skal halveres inden 2015.
*Sanitet: 2,4 milliarder mennesker mangler ordentlige toiletforhold, afløb og kloakering. Antallet skal halveres inden år 2015.
*Energi: Brug af vedvarende energi skal snarest forøges væsentligt. EU måtte opgive at få en mere præcis ordlyd, nemlig et mål på 15 procent i år 2010 – og en forøgelse af industrilandenes andel af vedvarende energi med to procentpoint samme år. Det forslag mødte stærk modstand fra USA og olielandene. EU erklærede bagefter, sammen med bl.a. alle ansøgerlande, Norge og Schweiz sin vilje til at gå videre. Der blev også vedtaget en erklæring om bedre adgang til energi for de fattigste.
*Klima: På topmødet meddelte både Rusland, Canada og Kina, at de vil ratificere Kyoto-protokollen. I handlingsplanen opfordrer de lande, der er med, øvrige lande til at komme ombord snarest.
*Biologisk mangfoldighed: Topmødet bekræftede målsætningen om at bremse tabet af plante- og dyrearter inden år 2010.
*Fiskeri: Havenes fiskebestande, der er truet af overfiskeri og forurening, skal i 2015 være genoprettede til bæredygtigt niveau. Der skal i 2012 være et netværk af beskyttede havområder.
*Kemikalier: Landene vil tilstræbe, at de i 2020 bruger kemikalier, uden at det medfører betydelig skade på mennesker eller miljø. Greenpeace og andre miljøorganisationer mener, det er et tilbageskridt i forhold til de internationale traktater, der allerede findes. Forsigtighedsprincippet er ikke nævnt i denne forbindelse.
*Afkobling: Det blev besluttet at etablere en ramme for udarbejdelse af 10-årsplaner for bæredygtig produktion og forbrug. EU ønskede planer, der skal bryde forbindelsen mellem økonomisk vækst og vækst i forurening og ressourceforbrug.
*Markedsadgang, landbrugsstøtte, gældslettelse og u-landsbistand: Der blev ikke givet nye løfter på disse områder.

*Læs mere:
tema.information.dk/joburg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her