Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. september 2002


Ingen tidsfrister i topmøde-erklæring
*I sidste øjeblik blev verdens statsledere i går enige om en udvandet politisk erklæring ved det globale topmøde i Johannesburg.
Johannesburg-erklæringen er med 32 afsnit halvt så lang som Sydafrikas oprindelige udkast.
Tal eller tidsfrister nævnes ikke i erklæringen. Den henviser til, at rige lande bør nå FN’s mål om at yde 0,7 procent, men uden at nævne tallet. Bæredygtig udvikling bygger på økonomisk vækst, social udvikling og miljøbeskyttelse, hedder det.
Johannesburg-erklæringen advarer om den dybe kløft, der adskiller rige og fattige og den voksende forskel mellem i- og ulande. Det er en alvorlig trussel mod global velstand, sikkerhed og stabilitet, som det udtrykkes.

Møller og Arafat kritiserer Israel
*Udenrigsminister Per Stig Møller (K) og den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, kritiserede i går kraftigt Israel, fordi israelerne tidligere på dagen udviste to palæstinensere fra Vestbredden til Gazastriben.
De to palæstinensere er i familie med selvmordsterrorister, og formålet med deportationen er at fratage andre selvmordsterrorister lysten til at begå attentater.
»Deportationer er ikke en løsning. Vi er imod det. Vi er imod kollektiv afstraffelse,« sagde Stig Møller efter et møde med Arafat i palæstinenserlederens hovedkvarter i Ramallah.
Arafat betegnede deportationen som »en forbrydelse« og sagde, at den vil »eskalere« konflikten.
Tidligere i går forsvarede Israels forsvarsminister, Benyamin Ben-Eliezer, udvisningen af palæstinenserne.
»Vi har ødelagt terroristernes huse, og det har reduceret antallet af selvmordsattentater. Deportationen er endnu et redskab i kampen for at standse terrorismen, men jeg er ikke glad for, at vi må gøre det.«Artikel side 5

Regeringen vil barbere Etisk Råd
*Ifølge Dagens Medicin Net, skal Det Etiske Råd spare 900.000 kr. eller over 20 pct.
Det vil være ødelæggende for rådets arbejde, mener næstformand og lektor i sundhedsret Mette Hartlev.
Hun undrer sig over, at regeringens spareforslag kommer samtidig med, at både Folketinget og Indenrigs- og Sundhedsministeriet efterspørger flere udredninger fra Det Etiske Råd. Spareforslaget går også stik imod regeringens eget høringssvar til EU-Kommissionen fra december sidste år, hvor regeringen fastslog, at der er behov for, at de etiske rådgivningsorganers gennemslagskraft og troværdighed styrkes.

Flere arbejdsskader skal accepteres
*Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil med et lovforslag sikre, at 15 procent flere ulykker og uheld på arbejdspladserne i fremtiden bliver anerkendt som arbejdsskader. Mens fagbevægelsen kræver flere garantier og penge på bordet for at støtte reformen, afviser arbejdsgiverne at give køb på beviskravene og at skulle betale mere på området
Beskæftigelsesministeren mener, at vejen er banet for en modernisering af, hvem der kan få erstatning for arbejdsulykker. Baggrunden er, at arbejdsmarkedets parter i en betænkning fra Arbejdsskadeudvalget er blevet enige om, at begrebet for arbejdsulykker skal udvides.

700 personer savnes i Tjetjenien
*Mindst 700 civile personer i Tjetjenien er forsvundet og deres skæbne er ukendt efter flere års krig i Kaukasusrepublikken.
Det oplyser en undersøgelsesgruppe udsendt af Europarådet efter samtaler med menneskeretsgrupper i Tjetjenien.
Blandt andre siger lederen af Komiteen af Tjetjenske Mødre, Zura Abbulkhadsjeva, at op mod 2.000 civile er forsvundet sporløst, efter at de er blevet arresteret af russiske soldater udstationeret i Tjetjenien. Kun godt halvdelen af disse har de russiske myndigheder senere givet oplysninger om.
De fleste forsvundne er unge tjetjenske mænd i alderen 17 til 30 år, siger Europarådets undersøgelsesgruppe.

Kaos i Østrigs Frihedsparti
*En magtkamp i Østrigs højrenationale Frihedsparti truer med at sprænge både regeringen og partiet. Det blev klart efter et 12 timer langt tilsyneladende resultatløst møde i partiets ledelse.
Frihedspartiets formand og Østrigs vicekansler, Susanne Riess-Passer, og finansminister Karl-Heinz Grasser truer med at træde ud af koalitionsregeringen, hvis ikke partiet aflyser en omstridt partikonference om skattenedskæringer den 13. oktober.
Susanne Reiss-Passer siger, at hun vil opfatte konferencen som en mistillidserklæring til Frihedspartiets tre ministre, som derfor vil trække sig ud af regeringen og stille deres poster inden for partiet til rådighed.
Det er et flertal i Frihedspartiets landsråd, som har indkaldt til konferencen om skattesænkninger, og som støttes af partiets grundlægger, Jörg Haider.

Tamilske Tigre gøres lovlige
*Sri Lanka ophævede i gåret fire år langt forbud mod oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre og banede dermed vejen for historiske fredsforhandlinger, oplyser den srilankanske forsvarsminister, Tilak Marapone.
Præsident Chandrika Kumaratunga, som har modsat sig en ophævelse af forbudet, var ikke tilstede på kabinetsmødet.
Formelle forhandlinger mellem Sri Lankas regering og De Tamilske Tigre ventes indledt i Thailand den 16. september.

Terror kostede New York dyrt
*Regningen til New York efter terrorangrebet den 11. september sidste år beløber sig til et sted mellem 83 milliarder dollar og 95 milliarder dollar – (mellem 620 mia. kr. og 710 mia. kr.) afhængigt af hvor mange job, der flytter ud af byen.
Ifølge en netop offentliggjort redegørelse vil genopførelsen af bygningerne og infrastrukturen samt tabet af lejeindtægter koste 21,8 milliarder dollar (163 mia. kr.).
Desuden har byen mistet næsten tre milliarder dollar (22 mia. kr.) i tabte skatteindtægter. Der er i dag 83.000 færre arbejdspladser i New York end inden angrebet.

Henrik Dam på vej til EU
*Socialdemokratiets EU-ordfører, Henrik Dam Kristensen (S), er i spil til posten som partiets spidskandidat ved det næste valg til Europa-Parlamentet. Flere kilder siger til Ritzau, at den tidligere socialdemokratiske fødevareminister er det mest oplagte bud til pladsen i Parlamentet.
En konsekvens af Henrik Dam Kristensen placering som frontfigur ved EU-valget vil blive, at spidskandidaten fra valget i juni 1999, Torben Lund, fortrænges.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu