Læsetid: 2 min.

Partifæller skyder sundhedsreform ned

Socialdemokratiets sundhedsordfører vil have politikerne væk fra driften af sygehusene. Diskussionen er central, men kritiseres kraftigt
3. september 2002

»Hun er da modig,« lyder Karen Klints, et af Socialdemokratiets medlemmer af Sundhedsudvalget, umiddelbare kommentar til sundhedsordfører Sophie Hæstrop Andersens ideer til en ny struktur på sundhedsområdet.
Sophie Hæstrop Andersen tog i går hul på en af de store diskussioner på sundhedsområdet, og meldingen er klar fra den nyvalgte ordfører.
»Jeg forslår, at man laver en opdeling mellem politikerne, der forsvarer patienterne, og sygehusene, der udfører behandlingerne. Det bekymrer mig, at vi som sundhedspolitikere bruger for meget tid på at snakke systemer og for lidt tid på at snakke om patienterne. Det er ikke en underkendelse af sundhedssystemet, men det må være svært for patienter at se, om politikerne taler deres sag eller sygehusets sag,« siger hun.
Sophie Hæstrop Andersen har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan adskillelsen af politiker og sygehus skal ske, men en model kunne være at lade en professionel bestyrelse varetage driften af hospitalerne, som det kendes fra Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S). Dermed lægger hun også op til en model, hvor politikerne køber sundhedsydelser af sygehusene.

Det er noget fis
De nye tanker kunne læses mandag i LO’s nyhedsbrev, A4, hvor Socialdemokratiets næstformand, amtsborgmester og formand for amternes sygehusudvalg, Bent Hansen, skyder forslaget ned med et rabalder. Den socialdemokratiske amtsborgmester i Nordjylland, Orla Hov, er mildt sagt heller ikke begejstret for de nye tanker.
»Det der fis med nogen professionelle bestyrelser tror jeg ikke en døjt på. Prøv at spørge hvordan det går med den professionelle bestyrelse i H:S. Det er ikke noget, der løser problemer i det danske sygehusvæsen,« siger han.
Heller ikke i Folketingsgruppen er der den store begejstring for forslaget.
»Jeg er enig i, at vi skal diskutere det, men det lyder ikke til, at det er de vises sten, som Sophie Hæstrup Andersen har fundet,« siger Karen Klint.
Den tidligere sundhedsordfører, Lone Møller, som fornyelig selv kørte Sophie Hæstrop Andersen i stilling som sundhedsordfører, er mere forsigtig med at kritisere sin arvtager. Hun understreger dog, at forslaget ikke har været drøftet i partiet.
»Jeg tror, det havde været en god ide at drøfte det, før hun meldte ud. Det er altid en god ide at vende nye tanker med dem, der sidder på området,« siger Lone Møller.
De krasse ord fra partiets amtsborgmestre, og den manglede opbakning fra Folketingsgruppen får dog ikke Sophie Hæstrop Andersen til at stikke piben ind.
»Det er et oplæg til debat, og så kan man have sin holdning, men jeg syntes måske, det er mere frugtbart at vende alle sten og diskutere flere ting,« siger hun.
Det er Nordjyllands amtsborgmester enig i, men han har ikke meget til overs for den unge ordførers ideer.
»Diskussionen er nødt til at køre på nogle præmisser, hvor dem, der udtaler sig, har en rimelig indsigt på området,« siger Orla Hov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her