Læsetid: 3 min.

Plads til begrænsning

Esbjerg og Køge spiller Superliga-fodbold med samme perspektiv og forskelligt resultat
13. september 2002

Fodbold
Det var Michael Laudrup, der efter Brøndbys 2-2-kamp forleden mod AGF konstaterede, at Superligaen er begyndt helt vanvittigt. 20.000 tilskuere havde på Århus stadion set mestrene sætte en 2-1- føring over styr, men selv om Brøndby nu har smidt 13 points i syv kampe, så er de gul-blå blot fem points efter de fynske førerhunde fra OB.
»Det minder om dén sæson (i år 2000), hvor Herfølge blev mester,« konstaterede Laudrup. Det var for resten i samme sæson, at et andet bondehold – Fodsports Foreningen i Viborg – vandt pokalturneringen. Samme forår led Esbjerg fB sit største udenederlag i Superligaen, 1-7 mod AaB, og rykkede ned til Køge i 1. division. Da vestjyderne året efter kom op igen, røg de ind i alle tiders hjemmenederlag, 0-7 mod Brøndby.

Hårdt arbejde
I dag, godt et år senere, har Esbjerg spillet 1-1 ude mod Brøndby og slået FC København med 3-0 på vestjyske dyder som godt spil og hårdt arbejde. Det skete i Esbjerg, hvor hjemmeholdet for en måned siden blev slået 4-3 af nyoprykkede Køge, som ligger sidst i Superligaen sammen med Viborg.
Det mest forrykte er, at bundpropperne har to sejre/seks points op til champagnepropperne OB og AaB.
Ud fra Laudrups ’vanvidsteori’ skulle Esbjerg ende som dansk mester 2003 – mens Køge vinder pokalturneringen. Og så kan Brøndby lige luske uden om degradering på bekostning af Silkeborg og Farum.
Nå, så vildt styrer det nok ikke, selvom det eneste, man lige nu kan regne med, at man ikke kan regne med nogen eller noget.
Det hænger sammen med, at det designerede tophold FCK efter 20 ligakampe uden nederlag har indkasseret to jyske 0-3-nederlag i træk. Brøndby er p.t. kun mester i misbrug af chancer. Og top tre – OB, AaB og Esbjerg – er ikke helt pålidelige tophold. Problemet i den jævne liga er, at der ikke er noget rigtigt tophold for tiden.
Til gengæld er der gods og potentiale i Esbjerg.
Den dygtige træner Ove Pedersen har i modsætning til Hans Backe i FCK fået integreret sine nye folk, forsvarerne Anders Christensen og norske Kjetil Pedersen. Og så har det 20-årige stortalent fra FC Århus, angriberen Tommy Bechmann, allerede aftegnet sig som årets fund. Hurtig, direkte og målsøgende.
Det interessante ved vestjyderne, hvis spillere er lige så sammenbragte som FCK, bare ikke på så højt økonomisk niveau, er, at de ikke spiller resultatfodbold.
»Det er der,« som træner Pedersen sagde efter 1-1 kampen i Brøndby, »ikke noget perspektiv i. Vil vi være et rigtigt tophold i løbet af et par år, skal vi kunne vinde ved at spille ordentlig fodbold og lave nogle mål.«
Og det gør vestjyderne så ud fra en offensivt fleksibel 4-4-2 model – med stjernefrøene Bechmann og Jan Kristiansen på kanterne. De personificerer, at Esbjerg ikke er et modent og færdigudviklet hold, men et bundt lovende spillere, der har fat i den rigtige ende.
Det er iøjnefaldende, at halvprofessionelle Køge med færre midler griber Superliga-livet an på samme måde som helprofessionelle Esbjerg.
Træner Henrik Jensen fastholder den 4-3-3-stil, der i tredje-fjerde forsøg sikrede sjællænderne avancement til Superligaen, men ikke den hovedsponsor, der kunne give penge til forstærkning og udvidelse af truppen. Køges to nye, Allan Nielsen og Anders Clausen, kommer fra amatørklubberne Hvidovre og Næsted. Det siger alt.
På den baggrund er det imponerende, at Køge har slået mellemholdene Esbjerg og AGF. Og det er karakteristisk, at man tabte points til AB, FCK, OB og FC Midtjylland på koks sidst i 2. halvleg.
Modsat de fleste oprykkere fra 1. division var EfB parat og gearet til det meget hårdere liv – sportsligt og økonomisk – i Superligaen.
Det er Køge ikke, i hvert fald ikke økonomisk. Hvor Esbjerg på det fodboldmæssige område betaler begrænsningens pris, mærker Køge også begrænsningen økonomisk.
Men sjællænderne har trods en masse skader klaret starten bedre end gennemsnittet. Det åbne spørgsmål er, om et halvprofessionelt hold i disse recessionstider kan klare sig i Superligaen.
Det synes ikke udelukket. Fingerpeget får Køge i weekendens kamp mod Farums oprykkere, som man for tre år siden vandt alle tiders største 1. divisionssejr over – 8-0.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her