Læsetid: 3 min.

Prostitution er en tilstand

Louise Eek fortæller gerne om sin fortid som sexarbejder. Hun mener, det er nødvendigt, at folk forstår, hvilket stigma samfundet lægger på kvinder i sexbranchen
21. september 2002

Louise Eek fortæller gerne om sin fortid som sexarbejder. Hun mener, det er nødvendigt, at folk forstår, hvilket stigma samfundet lægger på kvinder
i sexbranchen

Portræt
»I dag er de fleste af mine søstre er døde. Nogle er blevet slået ihjel. Andre har begået selvmord.«
Sådan indledte Louise Eek fra Sverige sin tale, da hun i maj i år var inviteret til Nordisk Råds konference om trafficking i Estland for at holde oplæg.
44-årige Louise Eek var inviteret af to grunde. For det første er hun en af Sveriges meget aktive kvinderettighedsaktivister og er i den forbindelse særdeles aktiv, når det gælder bekæmpelse af prostitution.
For det andet har hun selv en fortid som sexarbejder i såvel Sverige som Danmark. En fortid, det tog hende 17 år at komme ud af. Tre gange vendte Louise Eek tilbage til branchen, inden hun afskrev den for evigt. Den tredje gang kostede hende næsten livet.

Opgør med myte
I dag har Louise Eek et klart standpunkt til prostitution: Den såkaldt lykkelige luder findes ikke. Prostitution, siger Louise Eek, er ikke et valg. Det er en tilstand. Derfor er det helt forkert, når samfundet – for at tage stilling til spørgsmålet om prostitution – stikker mediemikrofonerne op i de prostitueredes ansigter med spørgsmålet:
»Har du selv valgt dit job?« I Louise Eeks eget tilfælde blev sexarbejdet forlængelsen af et liv med svigt, seksuelle overgreb og dårligt selvværd.
Som 12-årig endte hun på børnehjem, da ingen af hendes forældre ville have hende efter en skilsmisse. Som 14-årig blev Louise Eek udsat for gruppevoldtægt. Som 19-årig startede hun i sexbranchen på grund en gæld.
Disse barske barndomserfaringer var kittet, der bandt kvinderne sammen på de stripbarer og sexklubber i Sverige og Danmark, hvor Louise Eek arbejdede i sammenlagt syv år. Størstedelen af kollegerne havde nemlig ligesom Louise Eek også en baggrund med overgreb, frygt og svigt – og det uanset nationalitet, fortæller hun.
Samtidig var de grebet af spændingen, farten og pengene i sexbranchen – det var bl.a. en af grundene til, at
Louise Eek kom tilbage til branchen efter ellers at have besluttet sig for at ville videre i sit liv.

Stigma
En anden – og vægtigere – grund til at Louise Eek havde svært ved helt at forlade branchen, er det stigma, der omgiver kvinder, som arbejder med sex. I et samfund, der opdeler kvinder i kategorien ’gode’ versus ’dårlige’ eller ’pæne’ versus ’promiskuøse’ – men ikke har samme kategoriseringer af mænd – er udsigten til et liv som eks-prostitueret noget mere kompliceret end som f.eks. eks-bankassistent. Kvinderne tager automatisk samfundets stigma på sig og er ofte allerede mens de i branchen opfyldte af skam over, hvad de laver, mener Louise Eek.
Da hun startede i branchen, oplevede hun f.eks. til sin undren, at når hun spurgte sine kolleger i klubben, hvor længe de skulle være der, svarede de alle: »Bare i år.« Selv havde hun forestillet sig at skulle blive en uge. Det er dette stigma, kvinderne ikke er klar over er en del af livet i sexbranchen, når de første gang træder indenfor på stripscenen eller i sexklubben i håbet om at skabe sig et bedre liv. De stifter første gang bekendskab med det, idet de finder ud af, at det i sexbranchen er fuldstændigt ligegyldigt, hvem de er som personer. Det er dette stigma, Louise Eek forsøger at tage op, når hun stiller op for at forsvare forbud mod prostitution.
Da Louise Eek forlod branchen, havde hun fået kræft i maven, men havde alligevel insisteret på at fortsætte, så hun købte et korset, der kunne skjule stomi-posen, hun havde fået indopereret. Da hendes bug en dag sprang, mens hun var på vej op af en trappe, besluttede hun at droppe branchen, få psykologhjælp og at opbygge et helt nyt liv. Sidste år udgav Louise Eek bogen Spelat liv (Spildt liv, red.), der bygger på hendes egne erfaringer.
Hun har siden sit farvel til sexindustrien arbejdet som journalist, er blevet uddannet til socionom og læser i øjeblikket ph.d på Lund Universitet.

Louise Eek 44 år. Uddannet socionom og p.t. ph.d-studerende ved Lund Universitet. Har arbejdet som stripper og prostitueret i Sverige og Danmark og skrev i 2001 bogen Spelat liv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her