Læsetid: 2 min.

’Vi vil regere’

Tyske socialdemokrater og grønne forhandler om fortsættelsen af regeringssamarbejdet. Præsident Bush har ignoreret valgsejren
24. september 2002

BERLIN – Trods tilbagegang ser den socialdemokratiske kansler, Gerhard Schröder sig som vinder af søndagens valg i Tyskland.
»De (konservative, red.) ville regere – det kommer de ikke til. SPD har nået alle sine mål: Vi ville være det største parti – og det blev vi. Vi ville regere – og det gør vi,« sammenfattede han i går efter en lang nats anspændt ventet på valgresultatet.
Nu skal der tages fat, erklærede kansleren. De første forhandlinger med den nuværende regeringspartner, De Grønne, har allerede fundet sted, og kansleren regner med, at et nyt regeringsgrundlag er klar i løbet af tre uger.
Som et første tegn på virketrang præsenterede Schröder i går SPD’s nye gruppeformand i Forbundsdagen. Det bliver partiets hidtidige organisatoriske leder, Franz Müntefering, Schröders tro strateg. Udnævnelsen vidner om, at kansleren for fremtiden vil have bedre kontrol over sine folk i Forbundsdagen.
Hos De Grønne, der gik styrket ud af valget, vil man endnu ikke tale om ministerposter; i første række handler det om indhold. De Grønne har længe været frustrerede over Gerhard Schröders ’rolige hånd’, og partiet ønsker en klar målsætning for den nye regering. Grundlaget for forhandlingerne er De Grønnes valgprogram, hvori partiet bl.a. kræver en økologisk og social retfærdig modernisering af samfundet.
Om partiet skal have tre eller fire ministerposter er angiveligt ikke så vigtigt.
»Vi skal ikke vise muskler,« sagde den grønne spidskandidat Joschka Fischer.
»Relevant er det indhold, som vi beslutter sammen med SPD,« supplerede partiformand Fritz Kuhn (De Grønne), der bakkes op af den nye SPD-gruppeformand:
»Jeg anbefaler, at man til en begyndelse taler om dét, vi vil opnå. På det grundlag må man se, hvem der skal have ansvaret for ministerierne,« sagde Müntefering.

Ikke til rådighed
En minister fra den gamle regering har allerede meddelt, at hun ikke står til rådighed. Justitsminister Herta Däubler-Gmelin (SPD) havde i valgkampens sidste dage sammenlignet præsident George W. Bush med Adolf Hitler og dermed sørget for yderligere belastning af det tysk-amerikanske forhold, som Bushs sikkerhedsrådgiver Condoleezza Rice i weekenden kaldte »forgiftet«.
Den amerikanske ærgrelse over tyskerne blev understreget af, at præsidenten – imod sædvane – ikke afsendte nogen lykønskning til kansleren efter valget.
I de kommende dage må tyskerne derfor til at klinke skårene: Efter ugers kritik af USA hørte man i går Gerhard Schröder tale om den »uindskrænkede solidaritet« med Amerika.
Udenrigsminister Joschka Fischer fastholdt sit nej til en Irak-krig, men sagde også, at »i det omfang der findes irritationsmomenter, vil de blive ryddet af vejen. Men jeg er sikker på, at vort forhold er godt. USA er uundværlig for fred og stabilitet i verden. USA er vor vigtigste forbundsfælle, og det vil ikke ændre sig.«
Hos CSU lovede kanslerkandidat Edmund Stoiber at blande sig mere i landspolitik:
»Jeg er i kraft af valget blevet styrket og ønsker at bruge denne position i både München og Berlin,« sagde han.

FAKTA
Valgresultatet
*SPD: 38,5 (40,9)
CDU-CSU: (35,1)
De Grønne: 8,6 (6,7)
FDP: 7,4 (6,2)
PDS: 4,0 (5,1)
Øvrige partier: 3,0 (6,0)*
*Stemmeandelen er angivet i procent, stemmetallet ved sidste valg i 1998 anført i parentes).
*Tæller bl.a. de højreradikale partier NPD og Republikanere, der opnåede under én procent, betydeligt mindre end i 1998. wpr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu