Læsetid: 2 min.

Regeringen overdriver skattetrykket

Det danske skattetryk er ikke værre end i Tyskland, viser ny undersøgelse. De konservative fastholder alligevel, at det er det følelsesmæssige skattetryk, der tæller
2. september 2002

Det følelsesmæssige skattetryk er rigtig højt i Danmark. I hvert fald, hvis man spørger den borgerlige regering, men i virkeligheden ser det ikke så slemt ud, når vi sammenligner os med andre lande. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik, som har lavet en sammenligning af skattetrykket i Danmark og Tyskland.
»Skattetrykket for en gennemsnitlig industriarbejder i Danmark er på helt samme niveau som i Tyskland. Pointen er, at de officielle tal fra OECD overvurderer forskellen mellem Danmark og de andre nordeuropæiske lande,« siger professor ved Københavns Universitets Økonomiske Institut, Peter Birch Sørensen, i en kommentar til undersøgelsen.
Den konservative skatteordfører, Charlotte Dyremose, mener dog ikke, at de nye tal ændrer noget som helst.
»Man har et indtryk af, at man betaler for meget i skat, og det er vel folks reelle ret at have det indtryk,« siger hun.
Hun mener, at det væsentlige i forhold til at få bragt skattetrykket ned er, at få danskerne til at arbejde mere, og forhindre, at de flygter til udlandet. Derfor mener hun egentlig ikke, at det betyder så meget, hvordan tingene er, men mere hvordan de ser ud.
»Det vigtige i forhold til at få folk til at arbejde er, hvordan de føler det, og man har klart den opfattelse, at Tyskland har et lavere skattetryk. Derfor har vi brug for ikke bare at være, men også at virke konkurrencedygtige i forhold til udlandet,« siger Charlotte Dyremose.
Den socialdemokratiske skatteordfører, Jacob Buksti er lodret uenig.
»Det viser hykleriet i skattediskussionen. Når man giver sig til at opfinde nye begreber, så er det svært at håndtere rent sagligt. Det vigtige må være, hvad folk har tilbage, når de har betalt deres skat. Jeg ved heller ikke, hvordan Charlotte Dyremose vil måle det følelsesmæssige skattetryk,« siger Jacob Buksti

Stof til eftertanke
Normalt beregner man skattetrykket som den del af bruttonationalproduktet, der udgøres af skatter og afgifter. Det mål opgør OECD, hvert år for alle landene, og her ligger Danmark altid i top lige efter Sverige. I den nye undersøgelse er der taget højde for, at danskerne betaler skat af deres overførselsindkomster. Det giver et højere skattetryk på papiret, men betyder reelt ikke noget for den enkelte. Samtidig har Danmarks Statistik også set på, hvad vi får for pengene. F.eks. har tyskerne forsørgelsespligt for deres forældre, hvis de har en vis indkomst. Det tæller ikke med i skattetrykket, men er alligevel en udgift for tyskerne.
Peter Birch Sørensen understreger, at de højestlønnede i Danmark betaler mere end i Tyskland, men mener, at undersøgelse bør give stof til eftertanke
»Man skal være varsom med at sammenligne tal på tværs af landene. Det kan give et fordrejet billede, så man skal lige spise brød til, før man udnævner Danmark til at være langt mere skatteplaget end andre land,« siger han.
Den holdning deler SF’s skatteordfører, Aage Frandsen. Han mener, at det er de borgerlige partier har skabt et falsk billede af det danske skattetryk.
»Det er et problem, at man bilder folk ind, at de betaler mere i skat, end de rent faktisk gør. Både fordi, man skal sige sandheden, men også fordi det kan blive svært for regeringen, hvis de bliver nødt til at lave et indgreb,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her