Læsetid: 2 min.

Rundt og rundt i Ballerup

26. september 2002

Spot
Det kan være svært at forstå, men engang var banecykling mindst lige så populært som landevejscykling.
Ordrupbanen var sportens danske Mekka, men de større provinsbyer havde også hver deres cykelbane med totalisator og hele pivtøjet. Rytterne var kendte i bybilledet, og f.eks. kunne de tilbagevendende sprintermatcher mellem den lille tætte ’Proppen’ og Willy Bechmann altid få odenseanske entusiaster op af stolene.
Men tiderne skiftede, og de raske drenge søgte ud på landevejene med Bjarne Riis, Rolf Sørensen og Jesper Skibby som deres helte. Og de gamle betonvelodromer forfaldt. I 2001 lukkede banen i Ordrup, hvor der sidst blev holdt verdensmesterskaber i 1956.
Det sjove ved banecykling var bl.a. afvekslingen. Der var så mange discipliner med hver deres eksperter: sprint, forfølgelsesløb, linieløb, pointløb, parløb, dernypace, tandem og udskilningsløb (som måske er forlægget for vore dages reality-tv?).
Med velodromernes forsvinden og landevejscyklingens fremmarch svandt underlaget også ind for den danske elite i banecykling.
Der har ellers været mange store navne: sprinteren Thorvald Ellegaard, hvis storhedstid ligger 100 år tilbage, Willy Falck Hansen kaldet Spejderen, Axel Schandorff, Mogens Frey, Hans-Henrik Ørsted, Dan Frost.

Men i disse dage, hvor den nye, 250 meter lange træbane under tag i Ballerup er skueplads for et nyt bane-VM på dansk grund, ser det mere pauvert ud. Måske derfor, at begivenheden er forvist til TV 2-lillebroderen Zulu, som ikke når ud til alle danske hjem.
Her kan man i aften se den tidligere danske paradedisciplin 1000 meter på tid. Den kan man ikke nævne uden af sige Niels Fredborg, århusrytteren som vandt medaljer ved tre OL i træk. Fornemst i 1972, hvor han kom øverst på sejrsskamlen. Det gjorde han med tiden 1:06:44, og den ville garanteret ikke række i aften.
1000 meter på tid kan virke lidt kedelig på den uindviede. Der er kun en mand på banen af gangen, og han kører mod uret. Men i virkeligheden er det en uhyre teknisk krævende disciplin. Den starter med en sprint for at få cyklen hurtigt op i fart, så gælder det på midterstykket om at finde sit tråd og holde den ideelle linie på banen og endelig om at økonomisere med kræfterne, så de er helt brugt op efter kilometeren – ikke 50-100 meter før.
De danske farver er fraværende på 100o meter på tid denne gang – trods de store traditioner. Den danske mester Alex Rasmussen spares til scratch og sprint. Ifølge Informations cykelkyndige står kampen i aften først og fremmest mellem den forsvarende mester Arnoud Tournant, Frankrig, og australieren Shelly Kane.

*VM i banecykling, 1000 meter på tid
TV Zulu kl. 20.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her