Læsetid: 3 min.

Save save brænde i Sæby

Flere kommuner omlægger indsatsen for aktiverede bistandsklienter, så de hver måned sparer 1.600 kroner pr. bistandsklient
28. september 2002

I Sæby kommune i Nordjylland saver bistandsklienterne brænde og laver træpaller, når de bliver aktiverede. Brændet sælges på tankstationer, mens pallerne afsættes til egnens virksomheder. Brændesaveriet kaldes et ‘særligt aktiverende forløb’. Derved sparer kommunen et beskæftigelsestillæg på ca. 1.600 kroner om måneden i forhold til, hvis saveriet var arrangeret som individuel jobtræning. Dette tillæg vil regeringen generelt afskaffe ifølge arbejdsmarkedsudspillet ‘Flere i arbejde’.
I Sæby er tilægget så godt som afskaffet tillægget: I 1995 havde kommunen kun én årsperson i ’særligt aktiverende forløb’, mens tallet i 2001 er steget til 72. Omvendt er antallet i individuel jobtræning halveret, fra 10 årspersoner i 1995 til fem i 2001. For den mindre nordjyske kommune løber besparelsen årligt op i nærheden af en million kr.
Sæby er ikke den eneste kommune, der omlægger indsatsen fra individuel jobtræning til de ’særligt aktiverende forløb’, så aktiveringen bliver billigere for kommunekassen. Mellem 1995 og 2001 har Danmarks Statistik registreret næsten en tredobling af antallet af bistandsklienter i ’særligt aktiverende forløb’ til 7.812 årspersoner.
Kommunerne har helt frie hænder, om de vil kalde et projekt det ene eller det andet. Det bekræfter Kit Maegaard fra KL: »Rammerne for aktivering er temmelig brede, så der kan godt være meget stor forskel fra kommune til kommune, « siger hun.
Formanden FOR, Landsorganisationen af Arbejdsledige, Erling Frederiksen, har observeret en lignende udvikling i Holbæk, Glamsbjerg og Hadsund.

Save save brænde
En af dem, der saver brænde i Sæby, er 34-årige Lasse Pedersen. Efter mange år som slagteriarbejder gik han ned med flaget efter en skilsmisse og er nu aktiveret på kontanthjælp. Han er træt af kommunens »nærighed«, som han siger: »Lige nu er vi flere end 50 bistandsklienter, der dagen lang saver brænde og laver træpaller kun for kontanthjælpen. Og om en måned skal vi i gang med at lave pyntegrønt til jul,« siger Lasse Pedersen og tilføjer: »Det er grotesk, at kommunen skal tjene penge på os, når vi ikke engang kan få det beskedne tillæg.«
Ifølge afdelingsleder i Sæby Kommune, Alice Eriksen, er det ikke for at spare, at Sæby hovedsageligt satser på ’særligt aktiverende forløb’.
»Vores gruppe af ledige bliver stadig tungere. Og så længe vi ikke kan garantere, at en bistandsklient møder op hver morgen, så kan vi ikke sende ham i individuel jobtræning, hvor de får beskæftigelsestillæg,« siger hun.
Ifølge afdelingslederen får de aktiverede bistandslienter »masser af tilbud«. Men det har Lasse Pedersen svært ved at genkende: »I de måneder, jeg har været aktiveret, har jeg ikke prøvet andet end fysisk arbejde. Og det er der heller ingen af de andre, der har,« siger han.
– Hvad består det særligt aktiverende så i?
»Vi prøver at støtte de ledige og tage fat i dem, hvis de ikke møder op,« siger Alice Eriksen. Konkret ringer kommunen til en bistandsklient, hvis vedkommende ikke møder op. Hun medgiver, at der »i disse måneder« nok mest saves brænde: »Det er nogle leverancer, der skal være færdige, fordi folk går i gang med at fyre,« som hun siger.
Et notat fra kommunen om projektet minder om en arbejdsseddel. De aktiverede skal bl.a. løse følgende »værkstedsopgaver«:
»Skære træer op til brænde og lave træbriketter til optænding.«
»Der er ikke noget at komme efter. Vi har fået godkendt vores fortolkning af loven fra det sociale nævn i fire-fem klagesager,« siger Alice Eriksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her